Dnevne zakonodajne novosti / 17. marec 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 38/2023 z dne 30.3.2023
TEMA DNEVA
Vlada na seji o gospodarskih temah
Tema dneva

Vlada je včeraj na redni seji med drugim sprejela izhodišča za prilagoditve načrta za okrevanje in odpornost, ki so potrebne zaradi zmanjšanja razpoložljivih nepovratnih sredstev. S SID banko je sklenila pogodbo o 50 milijonov evrov novih posojil podjetjem ter se seznanila z ustanovitvijo strateškega sveta za makroekonomska vprašanja. Izdala je odlok o finančnem nadomestilu zaradi visokih stroškov pridelave jabolk in hrušk ter sprejela program odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi poplav z neurji.(več)

Vlada se je seznanila z izhodišči pogajanj s sindikati javnega sektorja, predstavila jih bo v ponedeljek
Vlada se je na seji tudi seznanila z izhodišči, prioritetami in dinamiko pogajanj z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik bo sindikate z vsebino seznanila v ponedeljek, so zapisali v sporočilu po seji vlade, več pa niso razkrili.(več)

Vlada dala soglasje k razpisu za vpis v doktorske in magistrske programe
Vlada je dala soglasje k vsebini razpisov za vpis v doktorske in magistrske študijske programe za študijsko leto 2023/2024. Za vpis v 1. letnik doktorskih programov je na voljo 1605 vpisnih mest, za vpis v 1. letnik magistrskih programov druge stopnje pa 12.571.(več)

Bruselj odobril slovensko shemo pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje
Evropska komisija je odobrila 650 milijonov evrov vredno slovensko shemo državne pomoči za podporo podjetjem, ki se soočajo z višjimi stroški energije zaradi ruske vojne proti Ukrajini. Komisija je ugotovila, da je shema skladna s pogoji, določenimi v začasnem okviru za ukrepe državne pomoči, so sporočili iz Bruslja.(več)

Koalicija Za otroke gre se zaradi nedopustnosti referenduma o spremembah družinskega zakonika obrača na Evropsko sodišče za človekove pravice
Koalicija Za otroke gre je vložila pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) zaradi nedopustnosti referenduma o spremembah družinskega zakonika. Menijo namreč, da posvojitev otrok v družino istospolnih partnerjev ni človekova pravica in da s pritožbo na ESČP branijo demokracijo v državi, so dejali na novinarski konferenci.(več)

Nadzorniki SDH potrdili poslovno-finančni načrt SDH za letos
Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je na torkovi seji potrdil poslovno-finančni načrt družbe za letos. Načrtovani prihodki iz dividend, nepremičnin in terjatev so zaradi negotovih gospodarskih razmer nižji, kot so bili doseženi lani. Načrtovani dobiček družbe za letos tako znaša 54,22 milijona evrov.(več)

Koalicijske stranke enotno proti uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem
Koalicijske stranke so včeraj v DZ enotno nasprotovale predlogu SDS o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem. Resoluciji, o kateri poslanci sicer ne bodo glasovali, so podporo izrazili v poslanski skupini predlagateljev in v NSi, v imenu katere je Jernej Vrtovec spomnil na sporna ravnanja Kremlja znotraj in zunaj meja Ruske federacije.(več)

Bruselj s predlogom za zagotovitev varne oskrbe EU s kritičnimi surovinami
Evropska komisija je sprejela predlog uredbe o kritičnih surovinah, katere namen je zagotoviti varno in trajnostno oskrbo Evropske unije s kritičnimi surovinami. Med drugim določa cilje glede izkopa, predelave in recikliranja kritičnih surovin, predvideva pa tudi poenostavitev izdajanja dovoljenj za projekte na tem področju.(več)

Predlog akta o čistih tehnologijah namenjen tudi spodbudi proizvodnje jedrskih tehnologij
Evropska komisija je predstavila predlog akta o okolju prijaznih tehnologijah, s katerim želi spodbuditi proizvodnjo teh tehnologij v EU. Med čiste tehnologije je uvrstila tudi najbolj napredne jedrske tehnologije. Za nekatere druge čiste tehnologije bodo sicer veljale še dodatne prednosti pri pridobivanju dovoljenj za proizvodnjo.(več)

ECB nadaljuje pot zaostrovanja denarne politike
Evropska centralna banka (ECB) nadaljuje pot zaostrovanja denarne politike. Svet ECB je tako glavne obrestne mere v evrskem območju včeraj dvignil šestič zapored. Kljub zadnjim pretresom na finančnih trgih jih je skladno z napovedmi zvišal za 0,5 odstotne točke.(več)