Dnevne zakonodajne novosti / 22. marec 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 59/2024 z dne 16.7.2024
TEMA DNEVA
Predsednik republike ne bo predlagal mandatarja
Tema dneva

Predsednik republike Borut Pahor je predsednika DZ Milana Brgleza obvestil, da ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja. Z razpisom predčasnih volitev pa bo Pahor počakal na iztek roka, ki ga imajo za predlaganje mandatarja na voljo poslanci. Pahor sicer ocenjuje, da je razpisati predčasne volitve najprimerneje: "Ni enako, ali ima vlada polna pooblastila ali ne. Prav je, da stremimo k izvedbi predčasnih volitev in imenovanju nove vlade s polnimi pooblastili." Včeraj je predsednik republike tudi opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin Levice, NSi, nepovezanih poslancev in poslancev narodnih manjšin. Kandidata za mandatarja ne bodo predlagali ali podprli in se zavzemajo za čim prejšnje volitve.

Završek ostaja predsednik Odvetniške zbornice Slovenije
Predsednik Odvetniške zbornice Slovenije Roman Završek je bil na skupščini kot edini kandidat izvoljen za še tretji mandat na čelu zbornice. Položaj je ohranil tudi podpredsednik Janez Starman, druga podpredsednica pa je postala Alenka Košorok Humar, je pojasnil Završek. V programu, ki ga je pripravil za tokratno skupščino zbornice, ni bistvenih odstopanj od njegovega dosedanjega dela. "Je pa nekaj poudarkov predvsem na bolj intenzivnem delu na zakonodajnem področju, novih informacijskih tehnologijah in večji udeležbi mladih odvetnikov pri delu zbornice," je pojasnil. V letu 2018 pričakuje spremembe zakona o odvetništvu, pri pripravi katerih je sodelovala tudi zbornica.

Pogajanja s sindikati niso tekoči posli
Vlada, ki nima polnih pooblastil, ne bi smela voditi pogajanj s sindikati javnega sektorja in sklepati dogovorov, ki imajo znatne finančne posledice na odhodkovni strani proračuna, pritrjuje vladna služba za zakonodajo. Služba meni, da ta pogajanja načeloma ne predstavljajo tekočega posla, "razen če bi se izkazalo, da je to potrebno, da se odvrnejo nepopravljive ali težko popravljive posledice za delovanje države". V koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, sicer od vlade še vedno pričakujejo, da bo odločala o sklenitvi dogovora z njimi.

Podaljšanje prehodnega obdobja za hrvaške delavce
Vlada je sprejela predlog zakona, s katerim bi podaljšali prehodno obdobje, v katerem hrvaški državljani ne bodo imeli prostega dostopa na slovenski trg dela. O odločitvi mora Slovenija sicer obvestiti Evropsko komisijo do konca junija, ko bo poteklo pet let od vstopa Hrvaške v EU. Cilj predloga novele zakona je podaljšanje prehodnega obdobja na področju prostega gibanja hrvaških državljanov in njihovih družinskih članov za nadaljnje dveletno obdobje, to je do 30. junija 2020. Vlada ob tem opominja, da imajo slovenski delodajalci že zdaj možnost zaposlitve hrvaških državljanov v devetih poklicih, v katerih v Sloveniji primanjkuje ustreznega kadra.

Poslanci neenotni o hidroelektrarnah na srednji Savi
Poslanske skupine v prvi obravnavi predloga zakona o načinu izgradnje infrastrukture in pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala srednje Save, ki ga je vložil Ivan Hršak (DeSUS), niso imele enotnih stališč. Podporo so mu poleg DeSUS izrazili še v SDS in NSi. Hršak je ponovil, da se je za samostojno vložitev zakona odločil, potem ko je osem mesecev čakal na podporo poslancev koalicijske stranke SMC. V Levici poudarjajo, da do gradnje na srednji Savi še ni prišlo izključno zato, ker še ni bila sklenjena koncesijska pogodba. S tem se je strinjal tudi Igor Zorčič (SMC), ki je zagotovil, da si vlada prizadeva za podpis pogodbe, predlagani zakon pa bi lahko celo ustavil projekt.

EU za ustanovitev večstranskega sodišče za naložbe
Države članice EU so v torek pooblastile Evropsko komisijo za začetek mednarodnih pogovorov o ustanovitvi večstranskega sodišče za naložbe (Multilateral Investment Court - MIC). MIC naj bi nadomestil obstoječe dvostranske mehanizme iz meddržavnih naložbenih pogodb s stalnim telesom, ki bi odločalo o mednarodnih naložbenih sporih. Kritiki iz vrst nevladnih organizacij in dela politike so kritični, da gre za vzpostavljanje vzporednega pravnega sistema, ki povečuje moč multinacionalk v primerjavi z državami. Kljub temu komisija začenja formalni postopek pogajanj o tem sodišču, objavila pa je tudi pogajalski mandat.(TFL)