Dnevne zakonodajne novosti / 24. julij 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Daljnosežne posledice odločitve US
Tema dneva

Ustavno sodišče je razveljavilo del zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, po katerem se je ta uporabljal retroaktivno za zadeve, v katerih se je predkazenski ali kazenski postopek začel pred njegovo uveljavitvijo oz. po 1. januarju 1990. Odločilo je, da sporna določba omogoča nedopustno povratno uporabo zakona. Pravosodno ministrstvo odločitve še ni preučilo, a gre po njihovi oceni za odločitev, ki ima daljnosežne in konkretne posledice za odvzem premoženjske koristi. Gre tudi za dolgoročno sistemsko odločitev oziroma nadstandard, ki bo vsakokratnega zakonodajalca omejevala pri sprejemanju podobnih zakonskih ukrepov za spopadanje z najbolj zahtevnimi in škodljivimi oblikami kriminalitete v bodoče.

Prvi krog iskanja mandatarja brez rezultata
Predsednik republike Borut Pahor je DZ obvestil, da po junijskih volitvah v prvem krogu ne bo predlagal kandidata za mandatarja, saj nihče nima zadostne podpore. S Pahorjevo odločitvijo se bo DZ seznanil na seji predvidoma v petek, s tem pa bo začel teči drugi krog iskanja kandidata za predsednika vlade. V drugem krogu lahko poleg predsednika republike kandidata v roku 14 dni predlagajo tudi poslanske skupine ali skupina najmanj desetih poslancev. Medtem se bodo nadaljevali pogovori peterice strank pod okriljem predsednika LMŠ Marjana Šarca, prav tako pa se mandatarstvu ni dokončno odpovedal Janez Janša.

Korupcijska tveganja pri okulistih
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaznala korupcijska tveganja pri izvajanju okulistične dejavnosti in predpisovanju pripomočkov za izboljšanje vida. Komisija je opozorila na ravnanje pristojnih zdravnikov, ki predpisujejo pripomočke za izboljšanje vida v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), pri tem pa so "povezani" z družbami, ki te pripomočke izdelujejo. KPK je tako ugotovila in izpostavila sistemski problem, ki ga morata ustrezno preučiti ministrstvo za zdravje in ZZZS kot plačnik storitev okulističnih pregledov in plačnik optikom za izdane pripomočke za izboljšanje vida.

Čakajoč odločbo Bruslja
Evropska komisija naj bi v prihodnjih dneh izdala odločbo o spremembi zavez glede prodaje NLB, po katerih bi država do konca 2018 prodala najmanj 50 odstotkov plus eno delnico banke, preostali del do nadzornega deleža 25 odstotkov in ena delnica pa do konca 2019. Postopki privatizacije največje slovenske banke se lahko medtem že začnejo. Ministrica za finance, ki opravlja tekoče posle, Mateja Vraničar Erman presenečenj glede odločitve Bruslja ne pričakuje, saj so se s komisijo usklajevali. "Pričakujem, da bo banka lahko prodana po tržnih pogojih," je poudarila ministrica.

Kršitev obveznosti dobrega poslovanja
Računsko sodišče je objavilo porevizijska poročila o popravljalnih ukrepih nekaterih občin na področju oblikovanja, določanja in nadziranja cen obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja. Pri tem je računsko sodišče za občini Brežice in Komenda ugotovilo, da sta kršili obveznost dobrega poslovanja. Podobna poročila je računsko sodišče objavilo še za nekatere druge občine. Občina Kanal ob Soči je tako izkazala večinoma zadovoljive popravljane ukrepe z izjemo občinskega odloka o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov, ki je za sodišče delno zadovoljiv.

Zaukazana zaščita pravic Katarcev
Meddržavno sodišče v Haagu je naložilo Združenim arabskim emiratom, da morajo zaščiti pravice državljanov Katarja. Doha se je namreč pritožila na sodišče, češ da Združeni arabski emirati kršijo njihove pravice in širijo "ozračje sovražnosti" med Katarci, ki živijo tam. Sodniki so odločili, da morajo Združeni arabski emirati dovoliti združitev družin, katerih člani so tudi Katarci, ter da morajo katarskim študentom omogočiti končanje študija v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Odločitev sodnikov je bila tesna, saj so glasovali z osmimi glasovi za in sedmimi proti.(TFL)