Dnevne zakonodajne novosti / 6. september 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 102/2023 z dne 2.10.2023
TEMA DNEVA
Odbor DZ novelo zakona o duševnem zdravju poslal v nadaljnjo obravnavo
Tema dneva

Člani odbora DZ za zdravstvo so z 11 glasovi za in 4 proti predlog novele zakona o duševnem zdravju poslali v nadaljnjo obravnavo. Vlada želi z novelo odpraviti neustavnost ter zagotoviti varstvo človekovih pravic in izboljšati dostop do storitev. Predlog so podprli poslanci koalicijskih Svoboda, SD in Levica, proti so bili poslanci opozicijske SDS. Medtem so člani odbora izglasovali umik obravnave zakona o digitalizaciji zdravstva z dnevnega reda, saj so ocenili, da za pripravo ustreznih dopolnil ni dovolj časa.(več)

Odbor podprl predlog novele insolvenčnega zakona
Odbor DZ za pravosodje je potrdil predlog novele insolvenčnega zakona, s katero želi vlada v pravni red prenesti določila evropske zakonodaje, odpraviti neskladja z ustavo in uvesti spremembe za boljše poplačilo upnikov. K predlogu je sprejel številna dopolnila.(več)

Matični odbor podprl predlog zakona o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov
Predlog zakona o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov je šel čez sito odbora za pravosodje. Člani odbora so ga podprli z devet glasovi, proti so glasovali štirje poslanci. Podprli so tudi koalicijska dopolnila, ki odpravljajo pomisleke, ki jih je imela zakonodajno-pravna služba DZ.(več)

Objavljen osnutek nacionalnega strateškega časovnega načrta za digitalno desetletje
Ministrstvo za digitalno preobrazbo je objavilo osnutek nacionalnega strateškega časovnega načrta za digitalno desetletje, ki določa osnovne politike, ukrepe in dejavnosti, ki v Sloveniji prispevajo k uresničevanju digitalnih ciljev za naslednje desetletje.(več)

Banka Slovenije: Ukrepe z vplivom na poslovanje bank je treba presojati v povezavi z drugimi ukrepi
Morebitne ukrepe z vplivom na poslovanje bank in stabilnost finančnega sistema je treba po navedbah Banke Slovenije ocenjevati in presojati v povezavi z drugimi ukrepi na področju davčne politike in za odpravo posledic ujm. Pri uvedbi dodatne obdavčitve je pomembno upoštevati tudi vidike, ki veljajo na ravni celotnega evrskega sistema, so dodali.(več)

Po ujmah v Ljubljani vzpostavljena državna tehnična pisarna, rok za oddajo predhodne ocene škode podaljšan
Delovna skupina za koordinacijo obnove po poplavah se je na včerajšnjem delovnem sestanku med drugim seznanila, da je bila vzpostavljena Državna tehnična pisarna s sedežem v Ljubljani. Rok za oddajo predhodne ocene škode po avgustovskih ujmah pa je podaljšan do konca današnjega dne.(več)

Gospodarstvo doslej prijavilo za več kot 350 milijonov evrov škode po poplavah
Na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport so doslej prejeli 777 vlog gospodarskih subjektov, ki želijo dobiti predplačilo povrnitve gospodarske škode po ujmi, nekaj jih bo verjetno prišlo še po pošti. Po besedah ministra Matjaža Hana so vloge vredne več kot 350 milijonov evrov. Upa, da bodo z izplačili začeli čim prej.(več)

Vlada zavrnila navedbe Vzajemne v pobudi za začetek ocene ustavnosti uredbe o najvišji premiji DZZ
Vlada je v ponedeljek na dopisni seji sprejela mnenje glede pobude Vzajemne za začetek postopka za oceno ustavnosti aprila sprejete uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (DZZ) ter ukrepov zakona o kontroli cen, v katerem je v celoti zavrnila navedbe Vzajemne in poudarila, da ukrep zasleduje javno korist.(več)

Odprta poziva za člana nadzornega sveta SDH in za dva člana nadzornega sveta SID banke
Komisija za pripravo predloga kandidatov za dve prazni mesti v nadzornem svetu SID banke je objavila poziv k prijavi za to mesto. Hkrati je objavljen tudi poziv za člana nadzornega sveta SDH. Prijave bo komisija sprejemala do 19. septembra do 12. ure, so sporočili z ministrstva za finance.(več)

Na sojenju v zadevi Teš 6 predstavili dopolnjeno psihiatrično mnenje za Petra Kotarja
Na celjskem okrožnem sodišču so v zadevi Teš 6 zaslišali psihiatra Bojana Zalarja in Petra Preglja zaradi bolezni Petra Kotarja, ki se sojenja doslej ni udeleževal. Dopolnila sta februarsko mnenje izvedenke nevropsihološke stroke Irene Samastur Klajnšek in ocenila, da je Kotar sposoben spremljati sojenje.(več)