Dnevne zakonodajne novosti / 21. oktober 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Več kot 20 zakonskih predlogov na oktobrski seji DZ
Tema dneva

Državni zbor danes s poslanskimi vprašanji začenja oktobrsko redno sejo. Zadnji dan seje bo 29. oktobra, do takrat pa se bodo zvrstile obravnave več kot 20 zakonskih predlogov. Zagotovo bo posebne pozornosti deležen vladni paket davčnih zakonov in predlog ukinitve dodatka za delovno aktivnost, ki je zaostril odnose med koalicijo in Levico. Ta teden se bodo poslanci lotili tudi novele o pokojninah, ki prinaša poenotenje odmerne stopnje in spreminja t. i. dvojni status, ter sprememb pri denarnem nadomestilu za brezposelnost.(več)

Usklajevanje socialnih transferjev odslej le enkrat letno
Veljati so začele spremembe zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom, ki predvidevajo usklajevanje transferjev le enkrat letno, medtem ko se zdaj usklajujejo dvakrat. Transferji se bodo po novem uskladili 1. marca z rastjo cen življenjskih potrebščin v preteklem letu. Tako bo višina uskladitve predvidljiva.(več)

Vrednost notarskih pristojbin se nekoliko dviguje
V soboto je začela veljati nova notarska tarifa, ki je usklajena z družinskim zakonikom in zakonom o kolektivnih tožbah. Višina notarskih pristojbin se nekoliko zvišuje, nekatere pristojbine se z inflacijo niso usklajevale vse od leta 2002.(več)

Konec nepregledne porabe študentskega denarja?
Veljati je začela novela zakona o skupnosti študentov, katere osnovni namen je zajeziti nepregledno porabo študentskega denarja. Novela tako omogoča nadzor računskega sodišča nad poslovanjem študentskih organizacij, slednje zavezuje k oddaji javnih naročil, omejuje pa tudi plače študentskih funkcionarjev.(več)

S spremembo zakona do bolj uravnotežene spolne sestave
V soboto je začela veljati tudi novela zakona o enakih možnostih žensk in moških. Povečala naj bi delež premalo zastopanega spola pri sestavi delovnih teles vlade ter organov upravljanja in nadzora oseb javnega prava. Tak cilj je tudi pri imenovanju ali predlaganju predstavnic in predstavnikov lokalne in narodne skupnosti.(več)

Za zasebne vrtce najbolj sporna tri področja predlagane novele
Za Združenje zasebnih vrtcev Slovenije, v katerega je vključenih 58 od več kot 90 zasebnih vrtcev, so najbolj sporna tri področja novele zakona o vrtcih. Prvo se nanaša na financiranje zasebnih vrtcev, drugo na inšpekcijski nadzor, tretje pa na določila vpisa v razvid, je za STA povedala predstavnica združenja Taja Steblovnik.(več)

Softiću v ponovljenem sojenju za umor še višja kazen
Okrožno sodišče je Senada Softića v petek obsodilo na 29 let in tri mesece zapora za umor in povzročitev splošne nevarnosti pred dvema letoma na Titovi cesti v Mariboru. S tem je sodišče skoraj v celoti prisluhnilo predlogu tožilstva in obtoženemu na ponovljenem sojenju izreklo celo višjo kazen, kot jo je prejel pred pritožbo. Sodba še ni pravnomočna.(več)

Na sodiščih: sporni posli NKBM na Hrvaškem
Ta teden prinaša več odmevnih sojenj po Sloveniji. Med drugim se bo v Mariboru s predobravnavnim narokom začelo sojenje zaradi spornih poslov v Novi KBM na Hrvaškem, ki so odmevali tudi pri nas. Na zatožno klop bo sedlo več nekdanjih vodilnih iz banke in njene hrvaške podružnice.(več)

Veljati so začele ameriške carine na izdelke iz EU
Od petka veljajo ameriške carine na več sto izdelkov iz EU. Večinoma bodo 25-odstotne carine doletele prehrambene izdelke, medtem ko bodo evropska letala in deli ocarinjeni po desetodstotni stopnji. Bruselj ob tem ne vidi alternative povračilnim ukrepom.(več)