Dnevne zakonodajne novosti / 4. oktober 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Davčne spremembe prihajajo v državni zbor po nujnem postopku
Tema dneva

Vlada je včeraj kljub nasprotovanju Levice potrdila predlog napovedanih davčnih sprememb, katerih cilj je razbremenitev stroškov dela in s tem povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. "Na boljšem bomo vsi, ki delamo," je dejal finančni minister Andrej Bertoncelj in za prihodnja leta napovedal še dodatne ukrepe, ki bodo šli v smeri blaginje in socialne varnosti. Da bodo lahko tokratne novele štirih zakonov sprejete že letos in uveljavljene 1. januarja 2020, jih namerava vlada v potrditev v DZ poslati po nujnem postopku.(več)

Vlada odprla pot subvencijam za določene letalske linije
Vlada je sprejela tudi predlog novele zakona o letalstvu, ki izjemoma omogoča vzpostavitev gospodarske javne službe za opravljanje posameznih letalskih linij. To bi lahko država vzpostavila, če bi zaradi nezanimanja letalskih prevoznikov Slovenija izgubila pomembne letalske povezave.(več)

Odbor po 13 urah potrdil ukinitev dodatka za delovno aktivnost
Odbor DZ za delo je po 13 urah odločanja dal zeleno luč predlogu vladne novele zakona o socialnih transferjih, ki predvideva ukinitev dodatka za delovno aktivnost. Za predlog, ki ga mora DZ potrditi še na plenarni seji, je glasovalo šest poslancev, proti pa pet. Razpravo so sicer zaznamovale številne prekinitve in proceduralni predlogi Levice.(več)

Zelena luč za spremembe pokojninskega zakona
Za obravnavo v DZ je vlada potrdila predlog novele pokojninskega zakona. Spremembe vključujejo zvišanje odmerne stopnje za moške in ženske na 63,5 odstotka in se dotikajo t. i. dvojnega statusa oziroma zagotavljanja sočasnega prejemanja dela pokojnine in opravljanja dela upokojencev.(več)

Vlada potrdila predlagane novosti za registrirane brezposelne
Ministrski zbor je potrdil tudi predlog novele zakona o urejanju trga dela, ki med drugim predlaga zvišanje najnižjega denarnega nadomestila za brezposelnost in ga izenačuje z osnovnim zneskom minimalnega dohodka. Predlog hkrati podaljšuje zavarovalno dobo, potrebno za izplačilo nadomestila.(več)

Dodatna sredstva za pripravništva in specializacije v zdravstvu
Vlada je potrdila predlog novele zakona o zdravniški službi, ki zagotavlja dodatna sredstva za izvedbo pripravništev zdravstvenih delavcev in sodelavcev ter specializacij zdravnikov do konca leta 2020. S tem se bodo sprostila dodatna sredstva ZZZS za plačilo zdravstvenih storitev in skrajševanje čakalnih dob.(več)

Vlada še o drugih gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji seji med drugim potrdila novelo zakona o preprečevanju pranja denarja, s katero naslavlja pomisleke Evropske komisije glede ustreznosti prenosa direktive. Spremenila je uredbi o hrupu, Petra Jenka pa je imenovala za generalnega direktorja finančne uprave.(več)

Ukrepi vrtcev in šol glede osebnih podatkov včasih strožji od zakona
Razumevanje zakona o varstvu osebnih podatkov še vedno povzroča težave. Pri Informacijskem pooblaščencu pravijo, da prejemajo tudi večje število vprašanj na temo obdelave osebnih podatkov otrok v šolah in vrtcih, ki so rezultat "nepoznavanja določb zakonodaje in njene napačne interpretacije".(več)

Ob spremembi zakona bojazen, da bi kri postala tržno blago
Pristojni odbor je za obravnavo v DZ pripravil predlog novele zakona o zdravilih, ki med drugim ne bi več opredeljeval prednostne preskrbe z zdravili iz krvne plazme, ki je pridobljena v Sloveniji. Ob tem je bila na odboru izražena bojazen, da bi kri postala tržno blago. Na vladni strani mirijo.(več)

Pokojnine se bodo decembra izredno uskladile za 1,5 odstotka
Svet pokojninskega zavoda je sprejel ugotovitveni sklep, da se pokojnine s 1. decembrom izredno uskladijo za 1,5 odstotka. Finančne posledice bodo na letni ravni znašale 80 milijonov evrov, je povedal namestnik generalnega direktorja zavoda David Klarič.(več)

Vnaprej odkljukana privolitev v spletne piškotke ni dovolj
Sodišče EU je odločilo, da je za namestitev piškotkov potrebna aktivna privolitev internetnih uporabnikov. Privolitev ni veljavna, če je izražena prek vnaprej označenega potrditvenega polja, ki ga mora uporabnik odznačiti, da svojo privolitev zavrne.