Dnevne zakonodajne novosti / 7. oktober 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Ministrstvo o peticiji za prepoved pirotehnike
Tema dneva

Ob peticiji za popolno prepoved pirotehnike ministrstvo za notranje zadeve napoveduje, da bodo razmislili o dodatnih omejitvah ali prepovedi posameznih kategorij oz. pirotehničnih izdelkov. K razmisleku jih je pozvala komisija DZ za peticije in ob tem opozorila na škodljive posledice, ki jih ima pirotehnika na ljudi, živali in okolje. Ministrstvo sicer ocenjuje, da je zakonodaja ustrezna. Evropski komisiji so pred kratkim posredovali predlog dodatnih ukrepov, s katerimi pirotehnični izdelki ne bi povzročali prekomernega hrupa in obremenitev okolja.(več)

Davčni paket že v DZ, koalicija dopušča možnost dopolnil
Vlada je predloge davčnih sprememb, o katerih se je uskladila v četrtek, že posredovala v potrditev v DZ. Poslanci naj bi jih sprejeli po nujnem postopku, da bodo lahko uveljavljeni že 1. januarja 2020, a medtem so se s precej ostrim nasprotovanjem odzvali sindikati. V koaliciji dopuščajo možnost vlaganja dopolnil.(več)

Predlog proračunov začenja parlamentarno pot
DZ se bo danes sestal na izredni seji, na kateri se bo seznanil s predlogom državnih proračunov za prihodnji dve leti. Jutri bo stekla razprava o proračunskih dokumentih na sejah parlamentarnih delovnih teles, potrjevanje proračuna pa bo predvidoma na novembrski seji. Sicer pa bo v tem tednu z delom začela preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v DUTB.(več)

V DeSUS z dopolnilom za izredno uskladitev pokojnin
V DeSUS so vložili dopolnilo k predlogu vladnega zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021. V skladu z dopolnilom bi se pokojnine prihodnje leto izredno uskladile za en odstotek že ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti v letošnjem letu in ne šele ob več kot triodstotni.(več)

Stavke na ljubljanski upravni enoti ne bo
Zaposleni na okencih ljubljanske upravne enote na Tobačni so v petek s podpisom sporazuma o stavkovnih zahtevah preklicali za danes napovedano stavko. Z vodstvom upravne enote so namreč dosegli dogovor glede delovnega časa, s tem pa je njihova zahteva izpolnjena.(več)

Višje sodišče potrdilo sodbo zoper Andreja Šiška
Mariborsko višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko obsodilno sodbo zoper predsednika Gibanja Zedinjena Slovenija Andreja Šiška, ki ga je okrožno sodišče marca letos spoznalo za krivega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, je potrdil vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič.(več)

Predsedniku mariborskega delovnega sodišča pol leta pogojno
Predsednik mariborskega delovnega sodišča Stanko Omerzu je bil po skoraj dve leti dolgem procesu obsojen zaradi zalezovanja nekdanje intimne prijateljice. Sodnica mu je izrekla pol leta pogojne zaporne kazni s preskusno dobo dveh let, a je obramba že napovedala pritožbo.(več)

Popovič pravnomočno obsojen zaradi razžalitve novinarke
Višje sodišče v Kopru je v celoti pritrdilo prvostopenjskemu in nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča pravnomočno obsodilo zaradi žaljivih izjav, s katerimi je posegel v zasebnost novinarke Televizije Slovenija Eugenije Carl, je pretekli teden poročala omenjena televizija.(več)

Johnson bo zaprosil za preložitev brexita, če ne bo dogovora z EU
Britanski premier Boris Johnson bo zaprosil Bruselj za preložitev brexita, če do 19. oktobra ne bo dogovora z EU, je britanski BBC povzel dokumente, ki jih je vlada v petek posredovala škotskemu sodišču. To trenutno odloča o tem, ali je premier primoran upoštevati zakon, ki mu onemogoča brexit brez dogovora.(več)

Sodišče EU zadalo udarec Facebooku glede sovražnega govora
Sodišče EU je zadalo udarec Facebooku, saj je odločilo, da lahko nacionalna sodišča v Evropi od tega družbenega omrežja zahtevajo, da odstrani sporne vsebine po vsem svetu. Spletni velikani so se sicer dogovorili, da bodo prostovoljno odstranjevali sovražne ali nevarne vsebine v roku 24 ur.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Splošni akt o zbiranju, uporabi in dajanju podatkov o razvoju trga elektronskih komunikacij
Splošni akt o storitvah dostopa do interneta in s tem povezanih pravic končnih uporabnikov
Odločbe sodišč
VSRS Sodba VIII Ips 13/2018 - redna odpoved pogodbe o zaposlitvi - poslovni razlog - obrazložitev odpovednega razloga - sprememba organizacije dela
Sodba Sodišča (veliki senat) z dne 1. oktobra 2019.#Bundesverband der Verbraucherzentralen und Verbraucherverbände - Verbraucherzentrale Bundesverband e.V. proti Planet49 GmbH.#Predlog za sprejetje predhodne odločbe, ki ga je vložilo Bundesgerichtshof.#Predhodno odločanje – Direktiva 95/46/ES – Direktiva 2002/58/ES – Uredba (EU) 2016/679 – Obdelava osebnih podatkov in varstvo zasebnosti na področju elektronskih komunikacij – Piškotki – Pojem privolitve posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki – Izjava o privolitvi z vnaprej označenim potrditvenim poljem.#Zadeva C-673/17.
VSM Sodba I Cp 479/2019 - pogodba o organiziranju potovanja - odškodninska odgovornost organizatorja potovanja v razmerju do potrošnika - poslovna odškodninska odgovornost -...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov (ZDDOIFI-A), nujni postopek, EPA 0809-VIII
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2R), nujni postopek, EPA 0810-VIII
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2M), nujni postopek, EPA 0812-VIII
Predlog Zakona o spremembah in o dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2Z), nujni postopek, EPA 0814-VIII