17. september 2013
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Slovenci, dogovorite se

"Slovenci imajo včasih ogromne težave z dialogom. Odlično znajo opredeliti problem, malo manj odlično opredelijo rešitve, najbolj pa so šibki pri implementaciji: da se vsi zavzamejo za en cilj in da je uresničitev tega cilja brezpogojna. Zato: dogovorite se," nam v današnjem TFL Glasniku, ki ga boste lahko brali popoldne, svetuje Maria Anselmi, generalna direktorica Bisnode Slovenija ter odgovorna za razvoj trgov za regijo Centralna Evropa.

"Zelo sem ponosna, ker sem vsako stvar, ki sem jo začela, začela od začetka in je uspela," še pravi Anselmijeva. "To mi je dajalo ogromno dobrega občutka, ugotovila sem, da je vse mogoče, samo bati se ne smeš. To je definitivno. Ko sem prišla v Slovenijo, nisem znala besede slovensko, a sem se naučila, ob tem pa sem spoznala, da jezik ni nikoli ovira. Zdaj ko imam podjetja na Balkanu, se počutim dobro, ko ljudem, ki sodelujejo z menoj, omogočam, da govorijo v svojem jeziku," je še dodala Anselmijeva.

Tudi po kolegiju predsednikov koalicijskih strank pri premierki Alenki Bratušek glede nadaljnjih ukrepov in proračuna za prihodnje leto ni nič bolj jasno. V igri sta tudi krizni davek in poseg v regrese upokojencev. Po neformalnem posvetu vlade, ki je trajal skoraj do polnoči, je minister za zunanje zadeve in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec povedal, da je bila razprava sicer dobra, a bo moral minister Čufer narediti še določene izračune.

Člani organizacijskega odbora vseslovenskega strokovnega posveta o nepremičninskem davku so ministru za finance Urošu Čuferju predstavili predloge za novo dajatev. Čufer se je predstavnikom strokovnih združenj, interesnim in lokalnim skupnosti za predloge zahvalil, v času priprave končnega predloga pa o podrobnostih ni želel govoriti.

Ministrstvi za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za infrastrukturo in prostor sta predstavili evropsko kohezijsko politiko v Sloveniji. Ministra Stanko Stepišnik in Samo Omerzel sta ob tem poudarila, da ti projekti prinašajo pozitivne učinke, in predstavila 1,6 milijarde evrov vredne projekte programa okoljske in prometne infrastrukture.

Slovenija je v drugem letošnjem četrtletju zabeležila največji padec stroškov dela na uro v EU. V primerjavi z enakim obdobjem lani so se znižali za 5,9 odstotka. V območju evra in EU so se zvišali za 0,9 odstotka, je objavil evropski statistični urad Eurostat.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 17.9.2013 - 17.9.2013 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU     1 novost   2 novosti 1 novost
2. UPRAVNO PRAVO     1 novost      
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO            
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV         2 novosti  
5. JAVNE FINANCE   1 novost 1 novost     2 novosti
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 1 novost 2 novosti   2 novosti    
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI       2 novosti    
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA           1 novost
9. ZDRAVSTVENI SISTEM            
10. MEDNARODNI ODNOSI         1 novost  
11. OBČINE 9 novosti