Dnevne zakonodajne novosti / 8. maj 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 14 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Vlada snuje paket pomoči za turistično dejavnost
Tema dneva

Vlada za turistično dejavnost napoveduje dodatne ukrepe pomoči, v katerih načrtuje sofinanciranje skrajšanega delovnega časa, podaljšanje veljavnosti sedanjih ukrepov in dodatna likvidnostna sredstva. Za mikro, mala in del srednje velikih podjetij bodo prek podjetniškega sklada na voljo dodatni krediti v višini od 5000 do 40.000 evrov. Ministrstvo pa bo zagotovilo nepovratna evropska sredstva v obsegu 16 milijonov evrov za stroške obratovanja za podjetja v gostinski in nastanitveni dejavnosti, je naštel minister Zdravko Počivalšek.(več)

Ob ponovnem zagonu javnega prometa vrsta zaščitnih ukrepov
Ob ponovni vzpostavitvi javnega potniškega prometa v ponedeljek, 11. maja, bodo veljali številni zaščitni ukrepi, tako za voznika kot potnike. Voznike bodo pred okužbo varovale posebne pregrade, ob vstopu v vozilo bo treba razkužiti roke, med vožnjo pa nositi zaščitno masko. Na koncu vsake vožnje bo treba vozilo razkužiti.(več)

Prepoved zbiranja podaljšana, spremembe na mejnih prehodih
Vlada se je včeraj seznanila z oceno o utemeljenosti prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih in odločila za podaljšanje ukrepov. Na seji je potrdila še spremembe na nekaterih mejnih prehodih oz. kontrolnih točkah, med njimi so Predel, Nova Gorica in Neblo ob Italiji ter nova kontrolna točka na železniškem prehodu iz Avstrije pri Šentilju.(več)

Izvajanje sekundariata, pripravništva in specializacij znova mogoče
Vlada je izdala odlok, s katerim omogoča izvajanje sekundariata, pripravništva in specializacij, če so za to izpolnjeni predpisani pogoji in je to izvedljivo na varen način za vse udeležence. Izvajanje vseh programov specializacij je bilo namreč doslej prekinjeno. Določila pa je tudi nove začasne ukrepe glede uveljavljanja pravic iz zdravstvenega zavarovanja.(več)

Vlada sprejela načrt varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami
Na dopisni seji je vlada tudi sprejela načrt varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami za leto 2020. Delovanje vlade bo v letošnjem letu tako med drugim usmerjeno v izboljšanje preventivnih aktivnosti na različnih področjih ter izboljšanje opremljenosti, učinkovitosti, racionalnosti in odzivnosti ob nesrečah, so sporočili po seji.(več)

Vlada tudi o gospodarskih temah in imenovanjih
Vlada je iz proračunske rezervacije ministrstvu za delo prerazporedila okoli 96 mio evrov za kritje nadomestil plač za delavce na čakanju v času krize. Na čelu okoljskega inšpektorata je Dragana Matića zamenjala s Francem Rančigajem. Ministrstvo za okolje pa je medtem objavilo pojasnilo glede obdelave odpadne embalaže po noveli prvega protikoronskega zakona.(več)

Ustavno sodišče ni zadržalo uredbe o pomorski pilotaži
Ustavno sodišče ni zadržalo uredbe o obliki in načinu izvajanja gospodarske javne službe pomorske pilotaže, ki jo je februarja sprejela vlada Marjana Šarca, so sporočili iz družbe Piloti Koper, ki je predlagala zadržanje odloka. Družba je ob tem napovedala nadaljnji sodni boj, tudi na ravni EU.(več)

Tudi osebe iz različnih gospodinjstev lahko sedijo za isto mizo
Na NIJZ so posodobili priporočila za gostinsko dejavnost na terasah in letnih vrtovih med epidemijo in odpravili prepoved sedenja za isto mizo osebam, ki niso člani istega gospodinjstva. Gostincem priporočajo, naj omejujejo številčna omizja, med osebami, ki niso iz istega gospodinja, pa naj bo razdalja 1,5 metra.(več)

Zagovornik: Diskriminacija lani z odločbo ugotovljena v desetih zadevah
Zagovornik načela enakosti je lani z odločbo ugotovil znake diskriminacije v desetih zadevah, tako denimo v dveh javnih razpisih, in sicer za spodbujanje raziskovalcev na začetku kariere iz leta 2018 in za sofinanciranje programov aktivnosti pri organizacijah romske skupnosti.(več)

EU s smernicami za hitrejše priznavanje kvalifikacij zdravstvenih delavcev
Evropska komisija je ob krizi zaradi novega koronavirusa, ki je izjemno obremenila zdravstvene sisteme vseh držav in povzročila pomanjkanje zdravstvenih delavcev, izdala smernice, ki bodo državam članicam v pomoč pri hitrejšem priznavanju poklicnih kvalifikacij zdravstvenih delavcev.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP)
Sklep o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP-A, EPA 1122-VIII)
Pravilnik o vsebnosti nevarnih snovi v materialih in sestavnih delih motornih vozil
Pravilnik o pristojbini za uporabo objektov za varnost plovbe
Odredba o podatkih, ki so jih distributerji naftnih derivatov in drugi zavezanci dolžni zagotavljati ministrstvu
Odlok o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti
Odločba o ugotovitvi, da drugi odstavek 93. člena Zakona o obrambi ni v neskladju z Ustavo
Odločbe sodišč
VSRS Sodba I Ips 49300/2015 - preklic pogojne obsodbe - posebni pogoj - podaljšanje roka za izpolnitev - postopek osebnega stečaja - objektivna nezmožnost izpolnitve posebnega p...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o spremembi Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP-B), skrajšani postopek, EPA 1139-VIII
Predlog Sklepa o seznanitvi s Poročilom o stanju, razlogih, zalogah in naročilih osebne zaščitne ter kritične medicinske opreme ob razglasitvi epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji uspešen spopad z njo, EPA 1140-VIII
Ostali dokumenti
Ukrepi za delodajalce v zvezi z delom in plačevanjem prispevkov za socialno varnost