Dnevne zakonodajne novosti / 23. oktober 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Od 1. januarja višje plačilo za študentsko delo
Tema dneva

Poslanci so v okviru oktobrske seje DZ s 55 glasovi za in dvema proti potrdili novelo zakona za uravnoteženje javnih financ, s katero bruto urna postavka za študentsko delo ne bo smela biti nižja od 5,4 evra. Sprememba minimalne postavke, ki trenutno znaša 4,89 evra, bo po predlogu začela veljati 1. januarja prihodnje leto. Levica je sicer neuspešno poskušala z dopolnilom dvigniti znesek na 5,63 evra, kot je predvideval njihov kompromisni predlog, preden ga je koalicija povozila s svojim dopolnilom na seji odbora za finance.(več)

Zakonu o sodnem varstvu po izbrisih v bankah se obeta presoja ustavnosti
DZ je včeraj s 46 glasovi za in 34 glasovi proti potrdil zakon za zagotovitev sodnega varstva po izbrisih v bankah. A pot do odprave pomanjkljivosti sodnega varstva vlagateljev v podrejene obveznosti in delnice bank pred izbrisi je še dolga, saj je Banka Slovenije za zakon napovedala vložitev zahteve za presojo ustavnosti.(več)

Poslanci enotno za brezplačen javni prevoz za upokojence
Predlogu novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki med drugim s 1. julijem 2020 uvaja brezplačen javni prevoz za upokojence, je v drugi obravnavi prikimala večina poslancev. Ob tem so podprli predlog ministrice Alenke Bratušek, da tretjo obravnavo zakona opravijo še na oktobrski seji, kar bo po napovedih predsednika DZ Dejana Židana 29. oktobra.(več)

DZ dobil svoj zakon, za poslansko novelo postopek končan
Poslanke in poslanci so z 73 glasovi za in brez glasu proti sprejeli zakon o DZ. Brez zadostne podpore pa je ostal predlog novele zakona o poslancih. V večini poslanskih skupin so se nazadnje odločili glasovati proti, čemur so botrovali tudi očitki v javnosti o povečevanju poslanskih privilegijev.(več)

Prenos evropske uredbe za bolj enoten kapitalski trg
DZ je sprejel novelo zakona o trgu finančnih instrumentov, s katerim v slovenski pravni red prenaša določila uredbe EU o prospektu, ki se objavi ob ponudbi vrednostnih papirjev javnosti ali njihovi uvrstitvi v trgovanje na reguliranem trgu.(več)

Državni zbor potrdil še tri novele
DZ je soglasno potrdil novelo zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, s katero se podrobneje opredeljuje posebne enote vrednotenja, kot so bencinski servisi, elektrarne ter pristanišča in marine. Z 51 glasovi za in 13 proti so poslanci potrdili tudi vladno novelo zakona o zdravniški službi. Podprli pa so tudi novelo zakona o zdravilih, ki jo je podprlo 69 poslancev, štirje so bili proti.(več)

Ministrstvo pripravilo spremembe zakona o orožju
Ministrstvo za notranje zadeve je za obravnavo na vladi pripravilo novelo zakona o orožju, s katero v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo o nadzoru nabave in posedovanja orožja. Predlog med drugim dopolnjuje določbe o razvrstitvi vrst orožja v kategorije, o postopku izdaje orožnih listin ter o posredovanju pri nakupu in prodaji orožja.(več)

Fiskalni svet: V proračunih ni posledic zakonov v postopku
Proračunski načrti vlade ne odstopajo od fiskalnih pravil, kljub temu pa fiskalni svet opozarja na precejšnja negativna tveganja. Poleg tveganj iz mednarodnega okolja se zdi temu neodvisnemu posvetovalnemu telesu vlade zaskrbljujoče predvsem dejstvo, da načrti ne upoštevajo finančnih posledic zakonov, ki so še v fazi sprejemanja.(več)

Hrvaški zelena luč na poti v schengen, Slovenija obžaluje politično odločitev
Hrvaška izpolnjuje tehnične pogoje za vstop v schengen, je včeraj sporočila Evropska komisija. Slovenija se je na "politično odločitev" komisije odzvala z obžalovanjem, v Zagrebu pa so jo označili za velik evropski uspeh. Slišati je tudi opozorila, da je treba pred morebitno širitvijo zagotoviti delovanje schengenskega območja.(več)

Tusk bo priporočil preložitev brexita
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je sinoči sporočil, da bo voditeljem EU priporočil preložitev brexita. Britanski premier Boris Johnson pa si bo v primeru daljšega odloga prizadeval za predčasne volitve. Britanski poslanci so namreč potrdili predlog zakona o izstopnem sporazumu z EU, so pa zavrnili časovnico obravnave zakona, zaradi česar je Johnson zamrznil sprejemanja zakonodaje.(več)