Dnevne zakonodajne novosti / 13. september 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 102/2023 z dne 2.10.2023
TEMA DNEVA
Bruselj s svežnjema ukrepov za večjo konkurenčnost podjetij v EU
Tema dneva

Evropska komisija je predstavila predloga svežnjev ukrepov za olajšanje poslovanja evropskih malih in srednje velikih podjetij v trenutnem gospodarskem okolju ter ukrepov za zmanjšanje stroškov izpolnjevanja davčnih predpisov za velika čezmejna podjetja v EU. Z njimi naj bi okrepila konkurenčnost podjetij v uniji. Med predlaganimi ukrepi je tudi nova uredba o boju proti zamudam pri plačilih v gospodarskem prometu, ki uvaja strožjo časovnico, in sicer izplačilo najpozneje v 30 dneh.(več)

Za podpredsednika vrhovnega sodišča doslej ena kandidatura
Na javni poziv Sodnega sveta k vložitvi kandidatur za podpredsednika vrhovnega sodišča je doslej prispela ena kandidatura, so za STA potrdili na Sodnem svetu. Prijavo kandidature je za STA potrdila vrhovna sodnica Marjeta Švab Širok, ki je kot kazenska sodnica pridobivala izkušnje na sodiščih vseh treh stopenj.(več)

Lani za izboljšanje položaja Romov več sredstev kot v preteklih letih
Država je lani za izboljšanje položaja in socialnega vključevanja Romov namenila 15,5 milijona evrov, kar je bistveno več kot v preteklih letih, piše v poročilu o položaju Romov v Sloveniji za lani. Na področju reševanje romskih vprašanj sicer pristojni v poročilu ugotavljajo vrsto izzivov, predvsem ko gre za šolanje in zaposlovanje Romov.(več)

Poziv ribičem in sektorju akvakulture k oddaji vlog za oceno škode po ujmah
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vabi izvajalce ribiškega upravljanja in subjekte v sektorju akvakulture, ki so avgusta utrpela škodo zaradi poplav in plazov, k oddaji obrazca za popis škode. Rok za oddajo je 21. september, so sporočili z ministrstva.(več)

Slovenija napovedala predsedovanje barcelonski konvenciji
Slovenija bo v začetku decembra gostila 23. zasedanje barcelonske konvencije o varstvu morskega okolja in obalnih območij Sredozemlja ter bo takrat prevzela dvoletno predsedovanje konvenciji. Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je kot prednostno nalogo navedel krepitev sodelovanja za odgovorno upravljanje z obalnimi viri v Sredozemlju.(več)

V prijavi sumov nedovoljenih pritiskov Lindav vidi poskus ustrahovanja in diskreditacije
Nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je ponedeljkovo potezo uradniškega sveta, ki je zaradi poskusa nedovoljenega vplivanja na odločitev pri izbiri kandidata za generalnega direktorja policije podal prijavo na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), označil za poskus diskreditacije in ustrahovanja s pozicije moči.(več)

Sodišče zavrnilo zahtevo Kovačičeve obrambe za izločitev sodnice
Mariborsko sodišče je zavrnilo zahtevo obrambe nekdanjega prvega človeka Nove KBM Matjaža Kovačiča za izločitev sodnice Karmen Krajnc iz senata, ki njemu in nekdanjemu lastniku Dela Revij Matjažu Raščanu sodi za domnevno zlorabo položaja pri dveh poslih banke z Raščanovim podjetjem Monera. Sojenje se je zato nadaljevalo z zaslišanjem prič.(več)

Evropski parlament podprl dogovor za skupno naročanje vojaške opreme
Evropski parlament je podprl instrument za krepitev evropske obrambne industrije s skupnimi javnimi naročili (EDIRPA). Ta bi članicam do konca leta 2025 omogočil skupne nakupe vojaške opreme v vrednosti 300 milijonov evrov, EU pa bi financirala do 20 odstotkov ocenjene vrednosti skupnega nakupa. Instrument mora sedaj potrditi še Svet EU.(več)

Evropski parlament prižgal zeleno luč za povečanje uporabe obnovljivih virov energije
Poslanci Evropskega parlamenta so podprli predlog posodobljene direktive, v skladu s katero naj bi se delež energije iz obnovljivih virov do leta 2030 v EU povečal na 42,5 odstotka. Države članice pa si morajo prizadevati, da bi dosegle cilj 45 odstotkov.(več)

Evropski parlament za učinkovitejšo zaščito voda
Evropski parlament je sprejel stališče o posodobljenih pravilih za zaščito površinskih in podtalnih voda. Poročevalec pristojnega odbora, slovenski evroposlanec Milan Brglez (S&D/SD), je izpostavil pomen sprejetja najstrožjih standardov za zaščito voda in zmanjševanja možnosti njihovega onesnaževanja.(več)