Dnevne zakonodajne novosti / 24. oktober 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Davki 2020: Razbremenitev plač in bolj obdavčen kapital
Tema dneva

DZ je včeraj sprejel spremembe štirih davčnih zakonov, s katerimi se razbremenjuje lestvica za odmero dohodnine, po drugi strani pa s 25 na 27,5 odstotka zvišuje obdavčitev kapitala in najemnin ter uvaja minimalna stopnja obdavčitve podjetij v višini 7 odstotkov. Večina zavezancev za dohodnino naj bi po novem imela za dva oz. tri odstotke višje neto prejemke. V proračun se bo zato steklo manj denarja, a naj bi izpad po besedah finančnega ministra nadomestili z bolj učinkovitim pobiranjem davkov in strožjim nadzorom.(več)

Država opustila ukinitev praga za plačevanje embalažnine
Ministrstvo za okolje in prostor si je premislilo in opustilo sprejemanje spremenjene uredbe o embalaži in odpadni embalaži. Predlog je predvideval ukinitev količinskega praga dajanja embalaže v promet za nastanek obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo, a bo ministrstvo s spremembami počakalo na nov zakon o varstvu okolja.(več)

Pobuda za prenos sedeža državnega sveta v Maribor
Da bi od obljub o decentralizaciji države prišli do dejanj, je skupina posameznikov različnih profilov včeraj javno predstavila pobudo za prenos sedeža državnega sveta v Maribor. Kot so pojasnili, je za to potrebno le zadostno soglasje državnih svetnic in svetnikov za spremembo 4. člena poslovnika državnega sveta.(več)

Za položaj v evropskem javnem tožilstvu trije slovenski kandidati
Za položaj v evropskem javnem tožilstvu je vlada v Bruselj poslala imena treh kandidatov, je poročalo Delo. Na seznamu so tožilci Jaka Brezigar, Tanja Frank Eler in Marjana Grašič. Oceno kandidatov bo zdaj na temelju življenjepisov in pogovorov oblikovala posebna izbirna komisija, nato pa bo Svet EU imenoval evropskega tožilca.(več)

Prenos zemljišč z DUTB na stanovanjski sklad nared
DUTB in Stanovanjski sklad RS sta v torek uskladila nakupne pogodbe za prenos treh zemljišč za gradnjo stanovanj z DUTB na sklad. Skupna vrednost prenosa bo 10 milijonov evrov brez davka, na zemljiščih v Ljubljani, Novi Gorici in Novem mestu bo sklad po trenutnih načrtih zgradil skupno nekaj manj kot 600 stanovanj in 90 vrstnih hiš.(več)

Tožbe proti Verbundu se počasi premikajo naprej
Sedem let po obsežnih poplavah reke Drave in štiri leta po vložitvi okoli 80 tožb proti avstrijski družbi Verbund nobena od pravd še ni zaključena. Zadeve se počasi premikajo naprej, avstrijski odvetnik Franz Serajnik, ki s skupino odvetnikov zastopa del oškodovancev iz Slovenije, pa ne glede na to upa, da bodo prvo sodbo prejeli še letos.(več)

Tožilstvo zavrglo ovadbo zoper Harija Furlana
Ljubljansko okrožno tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo zoper vrhovnega tožilca in nekdanjega vodjo Specializiranega državnega tožilstva (SDT) Harija Furlana. Anonimni očitki, da naj bi Furlan od nekdanjega zdravstvenega ministra Boruta Miklavčiča prejel 200.000 evrov podkupnine, se tako niso potrdili, je poročal Dnevnik.(več)

Evroposlanci si želijo več denarja za podnebne cilje
Evropski poslanci so sprejeli stališče o proračunu EU za leto 2020, ki se osredotoča na boj proti podnebnim spremembam, ustvarjanje delovnih mest in krepitev konkurenčnosti unije. Naložbeni proračun naj bi postavil temelje za prihodnji večletni finančni okvir (2021-2027). Z včerajšnjim glasovanjem so se začeli spravni pogovori s Svetom EU.(več)

Najuglednejši 2019: Zadnji dan za oddajo predlogov
Z današnjim dnem se zaključuje zbiranje predlogov za najuglednejšega davčnega, finančnega in pravnega strokovnjaka v letu 2019 po izboru uporabnikov in obiskovalcev portala Tax-Fin-Lex. Le še danes lahko predlagate kandidate, ki so po vašem mnenju s svojim delom, angažiranostjo, strokovnostjo in ugledom letos vidno zaznamovali slovenski davčni, finančni ali pravni prostor.