Dnevne zakonodajne novosti / 14. marec 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Slovenija kršila pravico do poštenega sojenja
Tema dneva

Evropsko sodišče za človekove pravice je v primeru tožbe proti Sloveniji ugotovilo kršitev pravice do poštenega sojenja in Mirovnemu inštitutu prisodilo 4800 evrov odškodnine. Upravno sodišče namreč inštitutu, ki se je pritožil zaradi zavrnitve na razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ni omogočilo ustne obravnave. Na pravosodnem ministrstvu sodbo načeloma pozdravljajo. Menijo, da bo razsodba imela še druge posledice organizacijske narave za ohranitev oziroma zagotovitev odločanja v razumnem roku. Na Mirovnem inštitutu so zapisali, da je sodba potrdila njihove argumente. O osnovnem vprašanju, torej o vprašanju koncesije za raziskovalni program, pa evropsko sodišče ni odločalo.

Ustavno sodišče ni sprejelo Šamijeve pritožbe
Ustavno sodišče ni sprejelo v obravnavo pritožbe zagovornikov sirskega begunca Ahmada Šamija zoper zadnjo odločitev vrhovnega sodišča. Upravno sodišče je namreč decembra lani izdalo začasno odredbo, da mora do pravnomočnega zaključka postopkov Šami ostati v Sloveniji, vrhovno sodišče pa je konec januarja to odredbo odpravilo. Po mnenju ustavnih sodnikov ne držijo očitki pritožnika, da mu po predaji Hrvaški ne bi bila več zagotovljena presoja okoliščin, ki so nastale po izdaji dublinskega sklepa in naj bi vplivale na določitev odgovorne države članice EU. Ne držijo tudi očitki, da mu ob morebitnem uspehu v upravnem postopku ne bi bila več zagotovljena vrnitev v Slovenijo.

Nova pravila proti izogibanju davkom
Finančni ministri EU so dosegli dogovor o novih pravilih o transparentnosti na davčnem področju, ki naj bi okrepila boj proti izogibanju davkom. Gre za dogovor o spremembah direktive glede obvezne samodejne izmenjave informacij na davčnem področju. Davčni in finančni svetovalci, revizorji in računovodje bodo morali davčnim organom v članicah obvezno razkriti tudi potencialno agresivne čezmejne aranžmaje davčnega načrtovanja. Davčni organi bodo te informacije četrtletno samodejno izmenjevali z drugimi davčnimi organi v EU. Pravila bodo začela veljati 1. julija 2020. Posredniki, ki jih ne bodo spoštovali, bodo kaznovani.

Ustanovitev EU organa za delo
Evropska komisija je sprejela predloga za ustanovitev Evropskega organa za delo in za dostop do socialne zaščite, kar po njenih navedbah predstavlja nov korak pri uresničevanju evropskega stebra socialnih pravic. Novi organ za delo bo državljanom in podjetjem ponujal informacije o prostih delovnih mestih, priložnostih za vajeništvo, mobilnost, zaposlovanje in usposabljanje ter napotke glede pravic in obveznosti pri življenju, delu ali poslovanju v drugi državi EU. Priporočilo o dostopu do socialne zaščite pa si prizadeva zapolniti vrzeli v formalnem kritju, tako da se delavcem in samozaposlenim v primerljivih pogojih omogoči vključitev v ustrezne sisteme socialne varnosti.

KPK se ne strinja z odločbo o prekršku
Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) menijo, da Okrajno sodišče v Ljubljani pri obravnavi pridobivanja osebnih podatkov s strani KPK ni upoštevalo vseh relevantnih okoliščin. Zanikali so navedbe o odgovornosti Borisa Štefaneca za neupravičeno pridobivanje osebnih podatkov in napovedali, da bodo izkoristili nadaljnje pravne možnosti. Komisija po navedbah KPK ni nikoli imela podatkov o transakcijskih računih vseh fizičnih oseb, temveč zgolj račune prejemnikov sredstev iz javnega sektorja. Sporazum iz leta 2015 naj bi pomenil le nadaljevanje sodelovanja z UJP in izrecno izvzema pridobitev podatkov o fizičnih osebah.

Odbor DZ ni podprl predlogov opozicije
Odbor DZ za gospodarstvo je razpravljal o prihodnosti Slovenije, o čemer bo beseda tekla tudi na petkovi izredni seji DZ. Predlogov priporočil, ki se med drugim nanašajo na modernizacijo zdravstvenega in pokojninskega sistema ter davčnega in poslovnega okolja, pod katere so se podpisali poslanci NSi in SDS, pa odbor ni podprl. Priporočila vladi po oceni državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Tilna Božiča niso potrebna, saj je ta na nekaterih področjih že sprejela ukrepe za izboljšanje, npr. pokojnine, plače in poslovno okolje, s tem tudi nadaljuje. Ukrepi vlade se po njegovih besedah kažejo med drugim tudi v rasti BDP.(TFL)