Dnevne zakonodajne novosti / 30. julij 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Drugi krog iskanja mandatarja
Tema dneva

Po neuspešnem prvem krogu iskanja kandidata za predsednika vlade je v petek začel teči 14-dnevni rok, v katerem lahko v drugem krogu do 10. avgusta mandatarja predlagajo predsednik republike ali poslanci. V drugem krogu bo koalicijo poskušal oblikovati predsednik LMŠ Marjan Šarec. Po včerajšnjih koalicijskih pogajanjih šesterice strank (poleg LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS še Levica), ki so trajala skoraj 14 ur, so po Šarčevih besedah prišli do konca koalicijske pogodbe in pregledali vse podrobnosti. Sedaj je na potezi izvršni odbor Levice: če bo dal zeleno luč za nadaljevanje pogajanj, se bodo ta nadaljevala še danes. Če bo do 10. avgusta vložen predlog, bo DZ o kandidatu za mandatarja glasoval med 13. in 17. avgustom.

Zaključnemu računu mnenje s pridržkom
Računsko sodišče je predlogu zaključnega računa državnega proračuna za leto 2017 izreklo mnenje s pridržkom. Največ napak je ugotovilo v splošnem delu napačno izkazanega poslovanja z javnim skladom za podjetništvo ter javnim skladom za regionalni razvoj in razvoj podeželja. Pri izkazanem poslovanju s tema skladoma je sodišče ugotovilo, da je bilo izkazanih izdatkov v računu finančnih terjatev in naložb za 12,1 milijona evrov preveč. V delu, ki se nanaša na pravilnost izvršitve državnega proračuna, pa so bile med pogostejšimi nepravilnostmi kršitve predpisov s področja oddaje javnih naročil, med drugim nepravilno vodenje postopkov in nepravočasne objave.

Pol milijona za ekološko akvakulturo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v uradnem listu objavilo javni razpis s področja akvakulture. Za ukrepa inovacije v akvakulturi in prehod na okoljsko ravnanje in presojo ter ekološka akvakultura je na voljo 533.000 evrov. Razpis bo odprt od 20. avgusta do porabe sredstev oziroma do objave o zaprtju razpisa. Poleg tega je ministrstvo za kmetijstvo v uradnem listu objavilo tudi četrti javni razpis za pripravo in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalnih akcijskih skupin iz programa razvoja podeželja 2014-2020. Na voljo je 1,1 milijona evrov nepovratnih sredstev, upravičenci pa se bodo na razpis lahko prijavili do 19. oktobra.

Ob Dravi pričakujejo več razumevanja
Občine Maribor, Ruše in Selnica ob Dravi si že vrsto let prizadevajo za sprostitev prepovedi plovbe z motornimi plovili po Dravi, saj bi rade reko izkoriščale v turistične in transportne namene. Na ministrstvu za okolje in prostor so zdaj pripravili predlog uredbe za to področje, a ta ni v skladu s pričakovanji lokalnih skupnosti. Dokument se nanaša na nekaj manj kot 13 kilometrov Drave med hidroelektrarnama Fala in Mariborski otok. Medtem ko je tam zdaj uporaba plovil na motorni pogon prepovedana, naj bi poslej dovolili vožnjo plovil za rekreacijo, razen vodnih skuterjev, in plovil za javni prevoz potnikov, če plujejo na elektromotorni pogon in so krajša od 24 metrov.

Ključna obrestna mera ostaja ista
Svet Evropske centralne banke (ECB) skladno s pričakovanji ni spremenil denarne politike, potem ko je junija nakazal začetek umika iz programa za odkupovanje obveznic. Ključna obrestna mera v evrskem območju tako ostaja nespremenjena pri nič odstotkih, tam pa naj bi ostala še čez poletje prihodnje leto. Tudi obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank še naprej znaša -0,40 odstotka, obrestna mera za mejno posojanje pa 0,25 odstotka. Osnovna inflacija je junija upadla na 0,9 odstotka, kar nakazuje, da so inflacijski pritiski ob neupoštevanju rasti cen energije in v delu hrane še vedno razmeroma šibki.

Letni dodatek za upokojence
Jutri bodo skupaj z julijsko pokojnino upokojenci prejeli tudi letni dodatek, ki zanje pomeni podobno kot regres za aktivno prebivalstvo. Dodatek bo izplačan glede na višino pokojnine in bo znašal od 100 do 410 evrov. Tudi tokrat ga bodo dobili vsi ne glede na višino pokojnine. Zpiz je namreč prvič po sprejetju varčevalnega zakona leta 2012 letni dodatek izplačal vsem že lani, medtem ko je bila pravica pred tem omejena. Najvišji dodatek bodo dobili tisti, katerih pokojnina ni višja od 450 evrov, najnižjega pa tisti s pokojnino nad 780 evrov. Letni dodatek bodo sicer dobili tudi prejemniki invalidskih nadomestil.(TFL)