Dnevne zakonodajne novosti / 23. september 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 146/2022 z dne 25.11.2022
TEMA DNEVA
Vlada začela z obravnavo sprememb davčne zakonodaje
Tema dneva

Vlada je včeraj obravnavala predloge sprememb več zakonov s področja davkov, ki med drugim predvidevajo spremembe pri dohodninski splošni olajšavi, obdavčitvi najemnin in normirancev ter cenejšem gorivu za kmete in obveznem izdajanju računov. Predloge bo vlada potrjevala po današnji seji ESS, je napovedal finančni minister Klemen Boštjančič. "Gre za prvo fazo sprememb, za prenovo davčne zakonodaje pa si bomo vzeli nekoliko več časa," je na novinarski konferenci po seji vlade dejal Boštjančič.(več)

Predlogu zakona o podvojitvi otroških dodatkov podpora na matičnem odboru
Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je za obravnavo na izredni seji DZ pripravil predlog zakona o začasnih ukrepih za omilitev posledic draginje za upravičence do otroškega dodatka. Med upravičence so na odboru dodali rejniške družine. Opozicijo pa skrbi, da predvidena rešitev zapostavlja revne zaposlene.(več)

Vlada več kot podvojila pomoč gospodarstvu zaradi cen energentov
Vlada bo po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Dejana Židana več kot podvojila pomoč gospodarstvu. "To v praksi pomeni, da nova številka pomoči ni več 40 milijonov evrov, ampak 86 milijonov evrov," je dejal. Dokapitalizirali so tudi podjetniški sklad, da bo lahko zagotavljal likvidnostna posojila.(več)

Po predlogu vlade očetom 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta
Vlada je na seji sprejela tudi predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki ga v DZ pošilja po skrajšanem postopku. Predlog po besedah ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca uvaja 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta za očete, hkrati pa ga ne skrajšuje za matere.(več)

Z interventnim zakonom do zamrznitev cen šolskih malic
Vlada je sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju, ki ga v DZ pošilja po nujnem postopku. Z njim želijo zamrzniti cene šolskih malic, oskrbnin v dijaških domovih ter bivanja v študentskih domovih, je pojasnil minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič.(več)

Vlada v spremembe zakonodaje o delovnem času mobilnih delavcev
Vlada je na pobudo prometnih združenj sprejela predlog novele zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih. Pri določanju delovnega časa voznika pri prevozih potnikov bo razlikovalni kriterij po predlogu novele vrsta, in ne več dolžina linije.(več)

Vlada na seji tudi o drugih gospodarskih temah
Vlada je na seji med drugim sprejela še dolgoročni načrt s področja obnovljivih virov energije. Na podlagi zakona o vesoljskih dejavnostih, ki je bil sprejet marca letos, je izdala uredbo o izvajanju zakona. Zamenjala je vodstvo direkcije za vode in nadzornike družbe 2TDK ter se seznanila z revidiranim letnim poročilom SDH in skupine SDH za poslovno leto 2021.(več)

Vlada imenovala Ano Kerševan za generalno državno odvetnico
Vlada je izdala ugotovitveno odločbo o prenehanju funkcije generalnemu državnemu odvetniku Juriju Grozniku s 26. septembrom ter izdala odločbo o imenovanju Ane Kerševan za generalno državno odvetnico. Šestletni mandat bo nastopila 27. septembra, potekel pa ji bo 26. septembra 2028.(več)

Minister za zdravje napoveduje iskanje sistemskih rešitev za nabavo zdravil
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan za ureditev razmer pri nabavi zdravil v javnih lekarniških zavodih za prihodnji teden napoveduje sestanek s predsednikom Državne revizijske komisije. V kratkem bo za reševanje omenjene problematike sklican tudi sestanek z Lekarniško zbornico Slovenije, so sporočili z ministrstva za zdravje.(več)

Varuh s pomisleki glede ravnanja policije na shodu 5. oktobra, MNZ njegove ugotovitve poslalo na tožilstvo
Varuh človekovih pravic ob nekaterih pomislekih glede ravnanja policije na neprijavljenem shodu 5. oktobra v Ljubljani priporoča sprejetje dodatnih ukrepov za zagotovitev sorazmernosti pri uporabi prisilnih sredstev proti množici. Notranje ministrstvo (MNZ) je o njegovih ugotovitvah že obvestilo posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odredba o sprejetju srednješolskega programa izpopolnjevanja Tehnik/tehnica zdravstvene nege – informator/informatorka
Sklep o objavi javnega poziva sodnikom k vložitvi kandidatur na vodstveno mesto
Zakon o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti iz naslova kreditov, najetih za zagotavljanje likvidnosti na organiziranih trgih električne energije ter emisijskih kuponov in obveznosti iz nakupa dodatnih količin zemeljskega plina izven trga Evropske unije (ZPKEEKP)
Odločbe sodišč
VSRS Sklep I Up 225/2021 - COVID-19 - začasni ukrepi v času epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) - subsidiarni upravni spor - varstvo ustavnih pravic v upravnem sporu - dovoljenos...
UPRS Sklep II U 375/2021-18 - varstvo ustavnih pravic - poseg v človekove pravice - začasni ukrepi v času epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) - pogoj PCT - šola - pravica do šolanja...
VSL Sodba I Cp 477/2022 - denarna odškodnina za premoženjsko in nepremoženjsko škodo - pravična denarna odškodnina - duševne bolečine zaradi zmanjšanja življenjske aktivnost...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog Pobude za podpis Drugega dodatnega protokola h Konvenciji o kibernetski kriminaliteti, ki obravnava okrepljeno sodelovanje in razkritje elektronskih dokazov, EPA 0267-IX
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij (ZIKS-1H) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 0025-IX
Predlog interpelacije o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar - brez osebnih podatkov, EPA 0274-IX
Ostali dokumenti
Davki za začetnike – fizične osebe, ki opravljajo dejavnost