Dnevne zakonodajne novosti / 4. maj 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Veljati je začel drugi paket interventnih ukrepov
Tema dneva

S prvim majem je začel veljati drugi paket interventnih ukrepov za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa, ki med drugim prinaša državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij v skupnem obsegu dve milijardi evrov. Veljati je začela tudi novela zakona, ki prinaša delno sprostitev ukrepov na sodiščih in v javni upravi. Vsi trije protikoronski zakoni so bili pospešeno poslani v razglasitev, potem ko je DZ kljub nekaterim očitkom podprl predloge sklepov o nedopustnosti referendumov nanje, državni svet pa ni izglasoval veta.(več)

Danes vnovični zagon nekaterih dejavnosti
Ponedeljek prinaša vnovični zagon nekaterih dejavnosti, prekinjenih zaradi epidemije novega koronavirusa. Med drugim bo znova dovoljena strežba na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov, odprle se bodo lahko določene trgovine, spet bodo obratovali frizerski saloni. Vračajo se tudi maše z verniki. Zaščitni ukrepi sicer ostajajo.(več)

Zelena luč za pripravo na odpiranje vrtcev in šol z 18. majem
Vlada je prižgala zeleno luč, da ministrstvo za šolstvo začne s pripravami na postopno odpiranje vrtcev in šol z 18. majem, je za oddajo 24ur dejala ministrica Simona Kustec. Tako bi 18. maja v vrtec odšli vsi otroci, v šolo pa učenci prve triade in zaključni letniki srednjih šol, teden kasneje še učenci devetih razredov.(več)

Še ta mesec bodo spet delovale tudi zobozdravniške ordinacije
Še ta mesec je pričakovati, da bodo spet začele delati tudi zobozdravniške ordinacije. Končno odločitev o tem, kdaj konkretno, bo glede na epidemiološke podatke sprejel minister za zdravje. Medtem pa je stroka pripravila smernice za varno delo v zobozdravstvu, ki pa ne bo več, kot je bilo pred epidemijo.(več)

Tudi delo DZ bo ta teden zaznamovala epidemija
Dogajanje v državnem zboru bo tudi ta teden minilo v luči epidemije novega koronavirusa. Poslanci se bodo sestali na nujnih sejah komisije za nadzor javnih financ in odbora za kulturo, na poslanskih klopeh pa je pričakovati tudi vladno poročilo o nabavi zaščitne opreme. Še pred tem mora z obravnavo poročila sicer zaključiti vlada.(več)

Vlada o imenovanjih in gospodarskih temah
Vlada je na zadnji predpraznični dopisni seji z mesta direktorice Urada RS za preprečevanja pranja denarja razrešila Branko Glojnarič in za v. d. direktorja imenovala Ivana Kopino. V ESS je imenovala svoje predstavnike. Izdala je več odlokov za nadomestila za izpad dohodka v različnih kmetijskih sektorjih.(več)

Janša podprl poziv k ohranitvi zaprtja trgovin ob nedeljah
Premier Janez Janša je izrazil podporo napovedi Levice, da bo v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o trgovini, s katero bi trgovine tudi po koncu epidemije novega koronavirusa ob nedeljah in na dela proste dni ostale zaprte. K ohranitvi zaprtja je v poslanici pred praznikom dela pozval Sindikat delavcev trgovine Slovenije.(več)

Delodajalci poiskali pomoč že za več kot 321.000 zaposlenih
Zavod RS za zaposlovanje je do 29. aprila zaradi posledic epidemije novega koronavirusa zabeležil 36.542 vlog delodajalcev za povračilo nadomestila plače za več kot 321.000 zaposlenih. Sklepe o povračilu nadomestil je medtem poslal 25.631 delodajalcem. Prva izplačila po interventnih zakonih bodo 11. maja, so sporočili z zavoda.(več)

Ta teden na sodiščih predvsem priporne zadeve
Na slovenskih sodiščih, ki zaradi epidemije novega koronavirusa več ali manj obravnavajo le nujne zadeve, so za ta teden razpisane večinoma obravnave za priporne zadeve. Med drugim bodo nadaljevali sojenje domnevni hudodelski združbi, ki naj bi se ukvarjala s preprodajo orožja in streliva.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (ZZUSUDJZ)
Tarifa o taksah in nadomestilih
Sklep o značilnostih osnovnega plačilnega računa in načinu izračuna višine primernega nadomestila za zagotavljanje osnovnega plačilnega računa
Sklep o imenovanju sedmih članov Programskega sveta RTV Slovenija – na podlagi sedme alineje šestega odstavka 17. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija
Poslovnik Državnotožilskega sveta (Poslovnik)
Poročilo o gibanju plač za februar 2020
Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih, površinah in mestih v Republiki Sloveniji
Odločbe sodišč
Sodba Sodišča (sedmi senat) z dne 23. aprila 2020.#Ryanair Ltd in Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato - Antitrust proti Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato - Antitrust in drugi.#Predlog za sprejetje predhodne odločbe, ki ga je vložilo Consiglio di Stato.#Predhodno odločanje – Promet – Zračni prevozi – Uredba (ES) št. 1008/2008 – Člen 23(1) – Navedba končne cene, ki jo je treba plačati – Stroški spletne prijave potnikov – DDV – Provizije za nakupe, opravljene s kreditno kartico, ki ni tista, ki jo izbere letalski prevoznik – Neizogibne in predvidljive postavke končne cene, ki jo je treba plačati – Možnost doplačila – Pojem.#Zadeva C-28/19.
VSC Sodba in sklep Cpg 189/2019 - podjemna pogodba - soglasje o bistvenih sestavinah - napake volje - disenz - ničnost - kršitev pogodbe - odstop od pogodbe - odškodnina - pozitivni...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o dopolnitvah Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save (ZPKEPS-1D) - Dopolnjen predlog zakona, skrajšani postopek, EPA 1024-VIII
Ostali dokumenti
Davki za začetnike – fizične osebe, ki opravljajo dejavnost