Dnevne zakonodajne novosti / 3. julij 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 63/2019 z dne 21.10.2019
TEMA DNEVA
Več časa za pripombe na gradbeno-prostorsko zakonodajo
Tema dneva

Ministrstvo za okolje in prostor se je odločilo do 15. julija podaljšati javno obravnavo osnutka predlogov novel gradbenega zakona in zakona o urejanju prostora. Omenjena predloga je sicer v javno obravnavo dalo konec maja. Ministrstvo želi z noveliranjem zakonov, sledila bo tudi prenova zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti, nasloviti doslej opažene težave in upoštevati nova dejstva, ki so se pojavila od prenove zakonodaje. Med drugim bo upoštevana sodba ustavnega sodišča glede zadržanja rušitve objekta.(več)

Zakon o duševnem zdravju ni skladen z ustavo
Ustavno sodišče je odločilo, da je zakon o duševnem zdravju v neskladju z ustavo. Ugotovilo je, da obstoječa zakonska ureditev sprejema oseb z duševno motnjo v varovani oddelek ni skladna z ustavnima načeloma varstva osebne svobode ter varstva človekove osebnosti in dostojanstva. DZ bo moral protiustavnost odpraviti v devetih mesecih.(več)

Študentom tudi dodatki in vsaj 4,99 evra na uro
Poslanci Levice predlagajo zvišanje minimalne urne postavke za študentsko delo iz 4,13 evra neto na 4,99 evra neto. V predlogu zakona, ki ga je Levica v DZ vložila po rednem postopku, so za študente predvideli tudi dodatek za nočno in nedeljsko delo ter delo za praznike. Zakon je sicer del sporazuma med Levico in koalicijo.(več)

Kovačič dosegel ponovno odločanje o volitvah
Ustavno sodišče je razveljavilo odločitev upravnega sodišča, s katero je to zavrnilo pritožbo kandidata za člana mestnega sveta Vilija Kovačiča na izid lokalnih volitev v Ljubljani. Upravno sodišče bo moralo tako o pritožbi odločati znova, kar bo storilo tudi v času sodnih počitnic, so sporočili z upravnega sodišča.(več)

Predlog pokojninskih sprememb pripravljen za sejo ESS
Pogajalska skupina v okviru Ekonomsko-socialnega sveta za pripravo pokojninskih sprememb na seji sveta se je včeraj sestala zadnjič pred sejo, ki bo 12. julija. Za sindikalno stran bi bil predlog skupine, ki ne govori več o zviševanju upokojitvene starosti, sprejemljiv. Obrtno-podjetniška zbornica pa ni zadovoljna z urejanjem dvojnega statusa.(več)

Na odboru za gospodarstvo pozivi k vzpostavitvi regij
Izvajanje zakona o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010-2019, ki se z letošnjim letom izteka, bo država natančno preučila in iz tega skušala potegniti lekcije za naprej, je včeraj v DZ napovedal državni sekretar Aleš Cantarutti. Več poslancev je medtem pozvalo k vzpostavitvi regij kot nove ravni državne uprave.(več)

Tedniku Demokracija kršena svoboda izražanja
Ustavno sodišče je razveljavilo sodbo Okrajnega sodišča v Kranju iz leta 2014, s katero je to potrdilo odločbo takratne informacijske pooblaščenke, da se tednik Demokracija oglobi zaradi objave dopisovanja sodnika in novinarja Mladine leta 2011. Ustavno sodišče je ugotovilo kršitev pravice novinarke in drugih dveh pritožnikov do svobode izražanja.(več)

Lovšinovi ne bodo ostali brez premoženja
Ljubljansko okrožno sodišče je pred dnevi v primeru tožbe Specializiranega državnega tožilstva zaradi domnevno nezakonito pridobljenega premoženja za nekdanjega predsednika uprave Intereurope Andreja Lovšina, njegovo mamo in hčerko izdalo zavrnilno sodbo, poroča spletni Večer.(več)

Hrvaški gostinci zahtevajo znižanje DDV
Gostinci na Hrvaškem zahtevajo, da se davek na dodano vrednost (DDV) za storitve priprave in prodaje hrane v gostinstvu zniža s 25 na 13 odstotkov. Kot opozarjajo, je panoga turizma in gostinstva pred kolapsom zaradi prevelike davčne obremenitve. Hrvaški gostinci po teh navedbah plačujejo enega najvišjih DDV v Evropi.(več)

V Evropskem parlamentu volitve predsednika
Evropski parlament danes v Strasbourgu nadaljuje ustanovno sejo z volitvami predsednika, ki bo to edino neposredno izvoljeno institucijo EU vodil v prvi polovici petletnega mandata. Med štirimi kandidati ima največjo možnost za izvolitev kandidat socialdemokratov, Italijan David Sassoli, saj mu podporo napovedujejo tudi konservativci in liberalci.(več)