Dnevne zakonodajne novosti / 17. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 121/2023 z dne 1.12.2023
TEMA DNEVA
Nevladne in humanitarne organizacije vlado pozivajo k umiku afganistanskih sodelavcev SV
Tema dneva

Nevladne in humanitarne organizacije vlado pozivajo k sprejetju sklepa o takojšnjem umiku oseb, ki so v Afganistanu sodelovale s Slovensko vojsko ter njihovih družinskih članov, so sporočili iz Centra za pravno varstvo človekovih pravic in okolja. Da se omogoči hiter in enostaven prihod oseb v Slovenijo, lahko pristojni organi uporabijo schengenski ali vizumski zakonik, navajajo. K pomoči afganistanskim sodelavcem je pozval tudi predsednik Pahor, saj so življenja slednjih po njegovem mnenju brez dvoma ogrožena.(več)

Predstavniki ministrstev ter dijakov o prihodnjem šolskem letu
Predstavniki ministrstev za izobraževanje in zdravje ter dijaške organizacije so včeraj razpravljali o pripravah na novo šolsko leto. Kot je za STA dejala predsednica DOS Maja Kalin, naj bi se dijaki na začetku šolskega leta samotestirali prostovoljno, v primeru naraščanja okužb bi samotestiranje izvajali pogosteje ali pa bi postalo obvezno.(več)

Varuh pisal Evropski komisiji glede slovenske novele zakona o tujcih
Varuh človekovih pravic se je glede novele zakona o tujcih, ki je začela veljati konec aprila, prejšnji mesec obrnil na Evropsko komisijo. Predstavil ji je sporne zakonske rešitve v zvezi s kompleksno krizo, ki bi po prepričanju varuha lahko pomenile kršitev obveznosti po pravu EU.(več)

Civilnodružbene organizacije evropske voditelje pozivajo k izstopu iz pogodbe o energetski listini
Več kot 400 civilnodružbenih evropskih organizacij voditelje evropskih držav poziva, naj se držijo svojih podnebnih obljub, dajo prednost podnebnim politikam in izstopijo iz pogodbe o energetski listini. Minister Jernej Vrtovec naj na septembrskem neformalnem zasedanju ministrov predlaga politično razpravo o izstopu EU iz pogodbe, poziva Umanotera.(več)

Varuh človekovih pravic z mladimi o perečih vprašanjih
Varuh človekovih pravic Peter Svetina je včeraj sprejel predstavnike nevladnih organizacij s področja mladih. Sogovorniki so se strinjali, da so pred današnjo generacijo mladih veliki okoljski, demografski in širši družbeni izzivi, ki jih je epidemija še bolj odstrla, so pri varuhu zapisali v sporočilu za javnost.(več)

Inšpektorat za medije prijavo zoper izjave v oddaji Faktor predal policiji
Na Inšpektoratu za kulturo in medije so za STA potrdili, da so prejeli dve prijavi zaradi izjav na TV3, ki po mnenju prijavitelja javno spodbujajo k sovraštvu, nasilju in nestrpnosti. Ker gre v tem primeru za sume kaznivih dejanj, zoper izdajatelje pa niso predvidene sankcije po zakonu o medijih, je inšpektorat prijavi odstopil policiji.(več)

Poročilo opozarja na neugodno smer prostorskega razvoja
Cilji in usmeritve strategije prostorskega razvoja Slovenije se ne udejanjajo v želeni meri. Razvojne razlike med regijami se niso bistveno zmanjšale, krepita se predvsem vloga in položaj Ljubljane in ljubljanske urbane regije, iz številnih regionalnih središč pa se prebivalci odseljujejo, ugotavlja poročilo o prostorskem razvoju Slovenije 2021.(več)

Društvo Slovenski kmet s pripombami na strateški načrt skupne kmetijske politike
Predlog strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027, ki je bil do nedelje v javni razpravi, po oceni društva Slovenski kmet ne izkazuje razvojne vizije slovenskega kmetijstva in ne odraža strategij razvoja kmetijstva. Dokument je v nekaterih delih resna grožnja slovenski samooskrbi, so zapisali.(več)

Za inovacije in razvoj sedem milijonov evrov nepovratnih sredstev
Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila evropska sredstva za projekt React EU - varovanje inovacijskega potenciala. Skupna višina sredstev za projekt znaša dobrih 29 milijonov evrov, od tega bo evropski sklad za regionalni razvoj iz virov React EU prispeval sedem milijonov evrov, so sporočili iz omenjene vladne službe.(več)

O situaciji v Afganistanu danes tudi zunanji ministri EU
O položaju v Afganistanu, kjer so talibani z bliskovito ofenzivo v nekaj dneh prevzeli oblast, bodo danes razpravljali zunanji ministri članic EU, so včeraj potrdili v Bruslju. Že včeraj pa se je na to temo preko videokonference sestal politično-varnostni odbor EU.(več)