Dnevne zakonodajne novosti / 2. oktober 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Nova osebna izkaznica bo biometrična
Tema dneva

Slovenija bo morala z 2. avgustom 2021 uvesti biometrične osebne izkaznice, kot to določa evropska uredba o okrepitvi varnosti osebnih izkaznic državljanov EU. Na ministrstvu za notranje zadeve zato trenutno pripravljajo novelo zakona. Skupaj z ministrstvom za javno upravo pa načrtujejo, da bi bili na novi izkaznici zapisani tudi podatki za elektronsko identifikacijo in elektronski podpis. Pri Informacijskem pooblaščencu medtem opozarjajo, da bo treba zagotoviti, da ne bi prišlo do uporabe biometrijskih podatkov za druge namene.(več)

Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin protiustaven?
V NSi menijo, da je zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin kljub popravkom še vedno v neskladju z ustavo, zato so na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno njegove ustavnosti. Kot eno ključnih kršitev ustavnih načel izpostavljajo načelo zakonitosti na davčnem področju, ki določa, da je predpisovanje davkov pristojnost zakonodajalca.(več)

Predloga proračunov začenjata parlamentarno pot
Vlada je predloga državnih proračunov za leti 2020 in 2021 že posredovala v obravnavo v DZ, zaradi poslabšanja gospodarskih napovedi pa priložila še nekatere omejevalne ukrepe. Zdaj mora predsednik DZ Dejan Židan v desetih dneh sklicati sejo, na kateri bosta premier in finančni minister proračunske dokumente predstavila tudi poslancem.(več)

Inšpektorat ob stečaju Adrie opozarja na pravice potrošnikov
Potem ko je vodstvo Adrie Airways na sodišče vložilo predlog za začetek stečaja, na tržnem inšpektoratu potrošnike opozarjajo na pravice, ki jih imajo ob odpovedi leta. Če je potrošnik kupil vozovnico pri Adrii, bo terjatev oz. odškodnino lahko prijavil v stečajni postopek. Drugače pa velja za letalski prevoz, ki je del paketnega potovanja.(več)

Nova pravila za daljšo življenjsko dobo gospodinjskih aparatov
Gospodinjski aparati, kot so hladilniki, pralni stroji in pomivalni stroji, bi morali biti v prihodnje lažje popravljivi, da jih ne bi bilo treba prezgodaj metati v smeti. Tako določajo nove smernice za okoljsko primerno zasnovo tovrstnih proizvodov, ki jih je v okviru prizadevanj za zmanjšanje ogljičnega odtisa EU sprejela Evropska komisija.(več)

Pahor s pomisleki glede uvedbe praznika športa
Predsednik države Borut Pahor je včeraj priredil sprejem ob predstavitvi pobude za razglasitev 1. oktobra za Dan slovenskega športa kot državnega praznika. Podporo prazniku, ki ga predlaga Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez, je izrazil tudi vrhunski kolesar Primož Roglič.(več)

Zaostanki pri reševanju pritožb na odločbe CSD vedno manjši
Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so v zadnjih mesecih uspeli več kot prepoloviti zaostanke pri reševanju pritožb na odločbe centrov za socialno delo glede uveljavljanja pravic iz javnih sredstev. Nerešenih je zdaj še 754 vlog, konec julija jih je bilo 1891. Do konca leta želijo odpraviti vse zaostanke.(več)

Zaposleni na ljubljanski upravni enoti napovedali stavko
Zaposleni na ljubljanski upravni enoti na Tobačni so za ponedeljek napovedali stavko. Stavkali bodo zaradi neupoštevanja delovnega časa, saj po pojasnilih sindikata zaposleni dela ne končajo do konca uradnih ur. Danes se bo zato z načelnikom upravne enote in predstavniki sindikata sestal minister za javno upravo Rudi Medved.(več)

Oktober je evropski mesec kibernetske varnosti
Začel se je evropski mesec kibernetske varnosti, ki letos v ospredje postavlja potrebo po spremembi vedenja in načine prepoznavanja tveganj, ki jih prinašajo nove tehnologije. Slovenija bo tudi letos v iniciativi sodelovala s programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT.(več)