Dnevne zakonodajne novosti / 8. julij 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2020 z dne 7.8.2020
TEMA DNEVA
Tax-Fin-Lex predlagal spremembe okoljske zakonodaje
Tema dneva

Ekipa projekta EcoLexLife, katerega glavna nosilka je družba Tax-Fin-Lex, je Ministrstvu za okolje in prostor poslala predloge in komentarje k osnutku novele Zakona o varstvu okolja. Opozorila je predvsem na nujnost dodatnih sprememb v okviru poglavja V.a Zakona o varstvu okolja (ZVO-1), ki obravnava odgovornost za preprečevanje oz. sanacijo okoljske škode. Sistem okoljske odgovornosti v Sloveniji namreč še ni dosegel svojega namena, saj zakonska ureditev vsebuje kar nekaj pomanjkljivosti, ki jih je treba čim prej odpraviti.(več)

Ustavno sodišče razveljavilo kaznovanje odvetnika
Ustavno sodišče je razveljavilo sklep okrožnega sodišča, ki je zagovorniku v kazenskem postopku zaradi domnevnega zavlačevanja postopka naložilo kazen 1500 evrov. Ustavni sodniki so namreč presodili, da v tem primeru ni bilo mogoče sklepati, da je odvetnikovo ravnanje očitno merilo na zavlačevanje.(več)

US razveljavilo določbo zakona o medijih glede popravkov
Ustavno sodišče je razveljavilo drugi odstavek 39. člena zakona o medijih. Gre za določbo, vezano na vložitev pritožbe na sodbo sodišča prve stopnje v postopku zaradi objave popravka, po kateri se pritožba ne vroči nasprotni stranki v odgovor. Ustavno sodišče ugotavlja neskladje z 22. členom ustave, ki govori o enakem varstvu pravic.(več)

DZ še vedno o financiranju zasebnega šolstva
Poslanke in poslanci se bodo ta teden sešli na redni julijski seji, ki bo trajala do petka in katere osrednji del bo po pričakovanjih obravnava sprememb financiranja zasebnih osnovnih šol. Zasedala bodo tudi nekatera delovna telesa, med njimi Knovs, ki bo nadaljeval pogovor z načelnico Generalštaba Slovenske vojske Alenko Ermenc.(več)

Vlada dopušča možnosti za spremembe pri otroškem dodatku
Vlada opozarja, da so se koalicijske stranke v koalicijskem sporazumu zavezale k ločitvi družinske in socialne politike. Premislek o možnosti in načinih, da bi se otroški dodatek pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev upošteval v manjši meri ali da bi ga v celoti izvzeli, je v teku, je zagotovila.(več)

Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi nared po počitnicah
Minister za zdravje Aleš Šabeder, ki je na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) predstavil stanje in ključne prednostne naloge v zdravstvu, je predstavitev predloga zakona o dolgotrajni oskrbi na ESS napovedal po počitnicah. V obravnavo na vladi pa naj bi ga poslali konec leta, je povedal novinarjem.(več)

Na Sodišču EU danes obravnava glede arbitraže
Na Sodišču EU v Luksemburgu bo danes popoldne ustna obravnava glede dopustnosti tožbe Slovenije proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega pravnega reda kot posledice nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama. Vsaka stran bo predstavila svoja dobro znana stališča, presenečenj ni pričakovati. Odločitve naj ne bi bilo pred jesenjo.(več)

Ta teden na sodiščih: primer novinarja Voduška
Zadnji teden pred poletnimi sodnimi počitnicami, v času katerih bo na sodiščih le malo dogajanja, prinaša več odmevnih obravnav. Med drugim bodo mariborski višji sodniki obravnavali primer obsodbe novinarja Vladimirja Voduška za poskus izsiljevanja nekdanjega direktorja družbe Unior Gorazda Korošca.(več)

Kampanja za boljše poznavanje potrošniških pravic med mladimi
Poznavanje potrošniških pravic v EU je relativno slabo, kar želi Evropska komisija popraviti s kampanjo Imaš prav. Ta bo ciljala predvsem na mlade, ki so po besedah vodje predstavništva komisije v Sloveniji Zorana Stančiča še posebej ranljivi. Akcijo pozdravlja tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).(več)