Dnevne zakonodajne novosti / 12. maj 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za april 2020
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu aprilu 2020. V mesecu, ki so ga zaznamovali ukrepi zaradi epidemije, je začelo veljati ali se uporabljati 114 predpisov, 27 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se jih je kar 77. Tako je na zadnji dan aprila veljalo 864 zakonov in 20.318 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Zakon o pogrebni dejavnosti ni v neskladju z ustavo
Ustavno sodišče je odločilo, da zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti ni v neskladju z ustavo. Zahtevo za presojo ustavnosti je sicer vložil državni svet, saj da zakon posega v ustavne pravice lokalnih skupnosti in javni interes v delu, kjer pogrebno dejavnost opredeljuje kot tržno.(več)

Od danes znova dovoljen letalski potniški promet
Od danes je znova dovoljen mednarodni letalski potniški promet v Slovenijo, ki je v okviru ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa obstal 17. marca. Prevozi potnikov so na mednarodna letališča v Sloveniji dovoljeni tako iz EU kot iz drugih držav.(več)

DZ potrdil rast izdatkov države za spopad s posledicami epidemije
DZ je potrdil spremembe odloka o okviru za pripravo proračunov javnih blagajn, s katerimi se z namenom blažitve posledic epidemije novega koronavirusa izdatki države zvišujejo za več kot dve milijardi evrov. Ta denar se bo namenil za socialno varnost in gospodarstvo, je dejal finančni minister Andrej Šircelj.(več)

Ministrstvo v preprečevanje zaraščanja zemljišč tudi s spremembo uredbe
Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo osnutek sprememb uredbe o odpravljanju zaraščanja na kmetijskih zemljiščih. S spremembo uredbe želijo doseči boljši odziv kmetijskih proizvajalcev, zlasti z dvigom višine podpore in odpravo dolgoročne kontrole po izvedbi ukrepa odprave zaraščanja, so sporočili.(več)

Protest zaradi predloga SNS pri zakonu o ohranjanju narave
Predlog dopolnila k predlogu novele zakona o ohranjanju narave, s katerim poslanci SNS predlagajo zaostritev pogojev za sodelovanje nevladnih organizacij v postopkih, je razburil nevladne okoljske organizacije. Člane odbora pozivajo, naj dopolnila ne sprejmejo, in pozivajo k protestnemu shodu pred DZ.(več)

Starši otrok z domačim varstvom oproščeni plačila vrtca
Na ministrstvu za izobraževanje prosijo starše, naj v začetni fazi v vrtce pripeljejo samo tiste otroke, za katere ne morejo zagotoviti varstva doma. "Starši, ki otrok ne bodo vključili v vrtec, bodo do konca maja oproščeni plačil," je na novinarski konferenci zagotovil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec.(več)

Obeta se subvencioniranje skrajšanega delovnega časa
Sheme subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, ki naj bi bila del tretjega protikoronskega zakona, se najbolj veselijo v gospodarstvu, naklonjeni pa so ji tudi v sindikatih in stroki, od koder sicer prihajajo pozivi k ustreznim varovalkam. Med njimi naj bi bile sankcije za zlorabe in ohranitev delovnih mest tudi določen čas po izteku ukrepa.(več)

EU s platformo za poenostavitev zakonodaje
Evropska komisija je odprla platformo Fit for Future (Pripravljeni na prihodnost), katere strokovna skupina ji bo pomagala poenostaviti obstoječo zakonodajo EU ter zmanjšati upravno breme za državljane in podjetja. Pripomogla bo tudi, da bo zakonodaja EU še naprej primerna za prihodnost, so sporočili iz Bruslja.(več)