Dnevne zakonodajne novosti / 13. maj 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Zaostritev pogojev za naravovarstvenike potrjena
Tema dneva

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je včeraj po večurni obravnavi potrdil vladni predlog novele zakona o ohranjanju narave, ob tem pa kljub opozorilom pravnikov DZ tudi amandma poslancev SNS, ki zaostruje pogoje sodelovanja nevladnih organizacij v postopkih. Iz preostale opozicije je bilo ob tem slišati, da gre za "odkrit obračun z nevladniki". Potem ko je med nevladnimi organizacijami završalo in je bil pred DZ tudi protest zoper amandma, je SMC sicer vložil amandma na amandma, ki je predlagani ukrep nekoliko omilil.(več)

Zavod za šolstvo s številnimi priporočili za vrtce in šole
Zavod za šolstvo je za vrtce in šole pripravil številna priporočila, da bo lahko delo v ustanovah, ki ponovno odpirajo vrata, in tistih, ki bodo nadaljevala delo na daljavo, potekalo nemoteno. "Verjamem, da bodo šole in vrtci varno pripravljeni in organizacija takšna, da bo delo steklo normalno," je dejal direktor zavoda Vinko Logaj.(več)

OZS z vrsto predlogov za tretji protikoronski paket
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je pripravila niz predlogov za tretji protikrizni paket, ki naj bi ga vladna koalicija intenzivneje začela pripravljati prihodnji teden. Med drugim si želijo večjo finančno pomoč malim podjetjem in obrtnikom, nižji DDV za nekatere dejavnosti in lažje odpuščanje.(več)

Novela za pomoč italijanskim študentom pri strokovnem izpitu
Odbor za zdravstvo je brez glasu proti za obravnavo na seji DZ pripravil dopolnjeni predlog dopolnitve zakona o zdravstveni dejavnosti. Predlog je pripravil DS, da bi italijanskim študentom, vpisanim na študijski program fizioterapije na visokošolskem zavodu Alma Mater Europaea, omogočili opravljanje strokovnega izpita s pomočjo tolmača.(več)

Do solidarnostnega dodatka tudi prejemniki invalidskega nadomestila
Na podlagi zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 so do solidarnostnega dodatka pod določenimi pogoji upravičeni tudi prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas in so na začasnem čakanju na delo oziroma odsotni z dela zaradi višje sile. Vloge sprejema Zpiz do 30. junija.(več)

V enem mesecu 22.230 vlog za odlog plačila bančnih posojil
Banke so do začetka maja oz. v enem mesecu veljave protikriznega zakona prejele 22.230 vlog kreditojemalcev za odlog plačila, kar predstavlja 3,3 odstotka vseh kreditov. Skupen znesek odloženih plačil znaša 267,2 milijona evrov. Številčno največji del vlog ali 15.599 predstavlja prebivalstvo za odlog obveznosti v višini 33,1 milijona evrov.(več)

Pahor začenja posvetovanja o možnih kandidatih za ustavnega sodnika
Predsednik republike Borut Pahor bo danes začel uradna posvetovanja z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti o možnih kandidatkah in kandidatih za mesto sodnika ustavnega sodišča. Na poziv za zbiranje predlogov je prispelo sedem kandidatur.(več)

Sodstvo po oceni sodniškega društva deluje dobro in uspešno
V Slovenskem sodniškem društvu ocenjujejo, da stanje v sodstvu še zdaleč ni takšno, kot se rado prikazuje. Izpostavljajo, da je v zadnjih desetih in več letih prehodilo trnovo pot od sistema, ki se je ubadal s številnimi težavami, do sistema, ki dobro in uspešno deluje. Dosedanji dosežki kažejo, da smo na pravi poti, pravi predsednik Andrej Ekart.(več)

Tožilec zavrgel ovadbo zoper Pahorja, Tonina in Hojsa
Državni tožilec je zavrgel ovadbo celjskega odvetnika zoper predsednika Boruta Pahorja ter notranjega in obrambnega ministra Aleša Hojsa in Mateja Tonina, ker so brez zaščitne opreme hodili ob Kolpi. Meni, da jim ni moč očitati, da je njihova opustitev ukrepov povzročila širjenje bolezni, poroča portal 24ur.(več)

V Evropi ob umirjanju razmer o ukrepih za potovanja
Potem ko je Velika Britanija pred dnevi napovedala karanteno za vse potnike, ki bodo prišli v državo, so začele tudi druge države po Evropi razmišljati, kako bi posodobili ukrepe za zajezitev koronavirusa, ki urejajo potovanja. Medtem ko Španija za prišleke uvaja karanteno, naj bi Nemčija in Francija razmišljali o odpravi nadzora na svoji meji.(več)