Dnevne zakonodajne novosti / 20. junij 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 10/2020 z dne 21.2.2020
TEMA DNEVA
Slovo od velikega igralca
Tema dneva

"…Naš posel ni tako samoumeven in logičen, kot se zdi na prvi pogled. Tretjina talent, tretjina delo, tretjina pa čista sreča. Če slednja umanjka, so to zelo usodne stvari …" Tako je 23. maja v 16. številki TFL Glasnika v intervjuju snoval načrte Gašper Tič. Vprašali smo ga, kje se vidi čez tri leta. "Kot igralec absolutno v MGL (Moja Gledališka Ljubezen), ker je to teater, ki ga dobesedno od vedno ljubim, in nimam namena nikamor iti. Nisem veren, ampak to jemljem kot blagoslov. Da sem doživel in počel vse to, kar sem." A mu je umanjkalo sreče in je odšel. Nam pa je ostalo le to, da vas danes še enkrat povabimo k branju pogovora z njim.

Razglasitev sodbe arbitražnega sodišča
Predsednik arbitražnega sodišča Gilbert Guillaume bo prihodnji četrtek v Palači miru v Haagu predstavil razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško, sodba pa bo objavljena tudi na spletnih straneh. Premier Miro Cerar je ob tem izpostavil, da je razsodba arbitražnega sodišča za obe državi izjemnega pomena in gre za zgodovinsko odločitev. Slovenija je na implementacijo odločbe pripravljena, je še zagotovil premier. Predsednik republike Borut Pahor je v odzivu na skorajšnjo objavo odločitve opozoril, da morebitna zaostrovanja odnosov in same retorike na koncu ne bi pomagala ne eni in ne drugi strani.

Novi zakon o nepremičninskem posredovanju
Ministrstvo za okolje in prostor je v javno obravnavo poslalo predlog novega zakona o nepremičninskem posredovanju. Pripombe zbirajo do 17. julija. Novi zakon naj bi prinesel večje varstvo potrošnikov pri storitvah posredovanja ter nepremičninskim družbam več možnosti za razvoj, dovoljenja za opravljanje dejavnosti naj bi izdajale upravne enote. Za potrošnike bo plačilo za posredovanja tako kot sedaj regulirano in bo v primeru nakupa in prodaje znašalo največ štiri odstotke od pogodbene cene. Omejitev po predlogu - tako kot v veljavnem zakonu - ne bo veljala, ko bo pogodbena vrednost nepremičnine manjša od 10.000 evrov.

Več možnosti za etažne lastnike
Združenje etažnih lastnikov Slovenije od ministrstva za okolje in prostor zahteva, da jih vključi v pripravo sprememb stanovanjske zakonodaje, ne da jih vabi le na predstavitve že izdelanih izhodišč. V zakonu želijo rešitve, ki bodo omogočile nadzor nad delom upravnikov, da bi bilo upravljanje večstanovanjskih stavb bolj pregledno in učinkovito. Upravniki se po njihovem obnašajo, kot da so lastniki, lastniki pa najemniki stanovanj. "Nismo proti upravnikom. Želimo pa dobre upravnike, ki bodo zagotovili kakovostno upravljanje in vzdrževanje stavb," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejala podpredsednica združenja Nataša Kušar.

Politični nadzor nad stroko
Mladi zdravniki ostro zavračajo političen nadzor nad stroko, ki ga je po njihovi oceni mogoče zaslediti v predlogu novele zakona o zdravniški službi. Nasprotujejo zlasti prenosu načrtovanja in odločanja o specializacijah s strani zdravniške zbornice na ministrstvo za zdravje ter ukinitvi nadzorne funkcije zbornice nad potekom pripravništva. Spremembe so bile po njihovih ugotovitvah oblikovane praktično v tajnosti, tendenca organov odločanja pa je, da se sprejmejo po nujnem postopku, torej tudi brez javne razprave. A kot so poudarili, predlagane spremembe "nikakor niso nujnega značaja".

Milijon za prodajne postopke
Odločitev vlade za neprodajo NLB je bila po besedah premiera Mira Cerarja pravilna in premišljena. Po informaciji SDH so stroški prodajnih postopkov ocenjeni na približno milijon evrov brez DDV. V primeru uspešne prodaje pa bi znašali okoli šest milijonov evrov brez DDV, je dejal. Premier je v odgovoru na poslansko vprašanje Ljudmile Novak (NSi), ki je med drugim opozorila, da je odločitev vlade za neprodajo NLB v nasprotju z zavezo Evropski komisiji leta 2013, in jo je zanimalo, na kakšen način bo premier prevzel odgovornost za morebitne negativne posledice te odločitve, dejal, da teh ne vidi. Kot je spomnil, intenzivni pogovori z Evropsko komisijo na to temo že potekajo. (TFL)