Dnevne zakonodajne novosti / 6. junij 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 10/2020 z dne 21.2.2020
TEMA DNEVA
Nova različica zakona o zdravstvenem varstvu
Tema dneva

Člani Ekonomsko-socialnega sveta so na izredni seji obravnavali zakonodajne predloge, ki tvorijo zdravstveno reformo. Ministrstvo za zdravje naj bi do konca prihodnjega tedna pripravilo novo različico predloga zakona o zdravstvenem varstvu, je po besedah Lučke Böhm iz ZSSS socialnim partnerjem obljubila ministrica Milojka Kolar Celarc. Ko bo predlog pripravljen, ga bodo posredovali socialnim partnerjem in koaliciji. Sindikati so pozvali delodajalsko stran, naj se udeležuje pogajanj. A Igor Antauer iz združenja delodajalcev obrti in podjetnikov je opozoril, da jim ministrstvo ni posredovalo izračunov, kakšni so finančni učinki zakona na posameznike. Ti pa so po njegovih navedbah pogoj za sprejem vsakega zakona.

Urejanje položaja študentov
Poslanec SMC in predsednik DZ Milan Brglez je v zakonodajni postopek vložil predlog zakona za urejanje položaja študentov, ki so ga pripravili v ŠOS. Zakon posega v šest drugih zakonov, njegov glavni namen pa je, da se sprosti določen del varčevalnih ukrepov, ki jih je leta 2012 uvedel zakon za uravnoteženje javnih financ. Po Brglezovem mnenju je namreč treba "dobrobiti, ki jih ima z gospodarsko rastjo slovenska družba, razporediti tako, da se vsem družbenim slojem omogoči izboljšanje njihovega položaja". Med drugim bi se s predlogom višino posebne osebne olajšave, do katere so upravičeni dijaki in študenti ob opravljanju začasnega in občasnega dela, vrnilo na raven, kot je znašala pred sprejetjem Zujfa.

Javna predstavitev mnenj o noveli ZKP
Javna predstavitev mnenj o predlogu novele zakona o kazenskem postopku bo prihodnji torek. Odbor za pravosodje je drugo obravnavo predloga novele zakona sprva uvrstil na današnjo sejo, a so jo kasneje zaradi predloga SD o javni predstavitvi mnenj s tokratne seje umaknili. Po javni razpravi je sicer ministrstvo za pravosodje upoštevalo mnogo pripomb strokovne in zainteresirane javnosti glede rešitev v noveli, mnoge sporne rešitve pa so ostale v predlogu, so navedli poslanci SD. Med njimi so izpostavili uzakonitev IMSI lovilcev, zaslišanje osumljencev in prič brez zagovornika v predkazenskem postopku ter odpravo preiskovalnega sodnika.

Javni poziv sodnim izvedencem
Ministrstvo za pravosodje je objavilo prvi letošnji javni poziv k predložitvi vlog za imenovanje sodnih izvedencev, cenilcev in tolmačev. Zaradi pomanjkanja sodnih izvedencev na področju najobčutljivejših družinskih vprašanj so prvič objavili poziv za strokovno podpodročje psihologija družine in za socialno delo. Novi družinski zakonik daje sodiščem še dodatne pristojnosti, pri čemer tudi sodišča opozarjajo na pomanjkanje sodnih izvedencev, kar posledično prinaša dalj časa trajajoče odločanje v sodnih postopkih, kjer so pogosto udeleženi tudi otroci. Akuten problem pomanjkanja sodnih izvedencev je tudi na podpodročjih klinične psihologije.

Spet manj brezposelnih
Konec maja je bilo na zavodu za zaposlovanje registriranih 87.655 brezposelnih, kar je 3,8 odstotka manj kot aprila in 14,3 odstotka manj kot maja lani. Na novo se je prijavilo 5210 brezposelnih, zaposlilo pa 6084. Število novoprijavljenih se je na letni ravni znižalo za 9,1 odstotka, število brezposelnih, ki so se zaposlili, pa za 6,8 odstotka. Med novoprijavljenimi je bilo 2835 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 570 iskalcev prve zaposlitve ter 919 trajno presežnih delavcev in stečajnikov. Brezposelnost je maja na mesečni ravni najbolj upadla na območju Velenja in Kopra, na letni ravni pa na območju Novega mesta, Trbovelj, Nove Gorice, Velenja in Sevnice.

TFL Glasnik: Pogovor z dr. Verico Trstenjak
»Sloveniji je včasih treba postaviti ogledalo,« pravi dr. Verica Trstenjak, profesorica za evropsko pravo na Univerzi na Dunaju, doktorica pravnih znanosti z zares bogato kariero. V pogovoru za TFL Glasnik je razmišljala tudi o tem, »kje so naše napake, kje se lahko izboljšamo. Kajti lahko smo najboljši, saj imamo vse možnosti. Zato denimo, kadar kritiziram sodstvo, delam to zato, da se stanje izboljša. Če bi želela, da se ne izboljša, tega ne bi rekla.« Poglavitno pa je prepričana, da so človekove pravice od vseh in za vse. Preostanek intervjuja in še veliko drugih zanimivosti bomo objavili popoldne v današnjem TFL Glasniku.(TFL)