Dnevne zakonodajne novosti / 9. oktober 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Zakonske konverzije posojil v frankih (še) ne bo
Tema dneva

Odbor DZ za finance ni podprl predloga zakona o razmerjih med dajalci kreditov in kreditojemalci glede posojil v švicarskih frankih, ki ga je vložil državni svet. Čeprav je bilo na seji slišati pozive, da bi se na tem področju vendarle moralo nekaj premakniti, je prevladalo mnenje, da predlog odpira več dilem, kot jih rešuje. Odklonilno stališče do predloga so imeli vlada, finančno ministrstvo, Banka Slovenije in Združenje bank Slovenije. Tudi zakonodajno-pravna služba DZ je podala številne pripombe in nekatere rešitve postavila pod vprašaj.(več)

Levica in NSi z dopolnili glede prenehanja poslanskega mandata
Poslanski skupini Levica in NSi sta pripravili dopolnila k noveli zakona o poslancih, o kateri bo danes razpravljala mandatno-volilna komisija DZ. Tako dopolnila ene kot druge stranke se nanašajo tudi na določbo glede prenehanja mandata poslanca v primeru nezdružljivosti funkcij, saj novela te določbe prelaga na protikorupcijsko komisijo.(več)

Tudi vlada kritično do predlagane zakonodaje o poslancih
Vlada je včeraj sprejela mnenji glede predlogov novele zakona o poslancih in zakona o DZ. Med drugim predlaga razmislek o črtanju omejitve, po kateri so do nadomestila plače upravičeni tisti, ki so funkcijo opravljali več kot pol leta. Pri zakonu o DZ pa opozarja, da bi bilo zakonsko urejanje vsebin, ki sodijo v poslovnik, v nasprotju z ustavo.(več)

O protikorupcijski noveli in o spolnih deliktih javna predstavitev mnenj
Odbor za pravosodje bo organiziral javni predstavitvi mnenj o predlogu novele o integriteti in preprečevanju korupcije ter o zakonski definiciji spolnih deliktov v Sloveniji, so včeraj sklenili člani odbora. Javni predstavitvi bosta predvidoma novembra in decembra.(več)

DZ bo o dolgotrajni oskrbi razpravljal na izredni seji
Kolegij predsednika DZ se je dogovoril o sklicu izredne seje DZ o dolgotrajni oskrbi. Sejo so zahtevali poslanci SDS, ki izhajajo iz ugotovitev računskega sodišča. Med drugim opozarjajo, da se na tem področju pripravljajo zgolj drage analize in študije namesto konkretnih rešitev. Seja se bo začela v četrtek, 17. oktobra, ob 13. uri.(več)

Socialni dialog v okviru ESS znova vzpostavljen
Predstavniki vlade s premierjem Marjanom Šarcem na čelu, delodajalcev in sindikatov so se včeraj dogovorili, da bodo spremenili poslovnik Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), in sicer tako, da bodo lahko na sejah obravnavali tudi predloge zakonov, ki jih v DZ vloži opozicija. Socialni dialog je spet vzpostavljen, prva seja ESS pa bo prihodnji petek.(več)

Jereb znova opozoril na slabo črpanje evropskih sredstev
Član Evropskega računskega sodišča Samo Jereb je ob predstavitvi letnega poročila evropskih revizorjev v Bruslju znova opozoril na slabo črpanje evropskih sredstev v Sloveniji, ki je konec lanskega leta porabila 24,2 odstotka sredstev. To je za peto leto izvajanja finančnega okvira razmeroma malo, je ocenil. Pristojna vladna služba medtem zagotavlja, da bomo sredstva počrpali v celoti.(več)

Stečajni upravitelj Adrie objavil revidirano letno poročilo
Stečajni upravitelj Janez Pustatičnik je na spletni strani Ajpesa v ponedeljek objavil revidirano letno poročilo družbe Adria Airways za lani, ki ga družba kljub zakonskemu roku doslej ni javno objavila. Revizorska družba Pwc je poročilu dala mnenje s pridržkom, in sicer zaradi manevra s prodajo in najemom blagovne znamke.(več)

Specializacija znanj s področja prava
Pravna fakulteta UL je pri nacionalni agenciji za kakovost v visokem šolstvu akreditirala program za izpopolnjevanje, ki so ga poimenovali Specializacija znanj s področja prava. Oblikovali so 20 modulov z različnih pravnih področij, izvajali pa jih bodo v sodelovanju z vrhovnim sodiščem, Odvetniško zbornico Slovenije (OZS) in Odvetniško akademijo OZS. V študijskem letu 2019/2020 bodo izvedli 12 modulov, prijave pa so mogoče do 22. oktobra 2019.