Dnevne zakonodajne novosti / 11. julij 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Podpora dopolnitvi zakona o zdravniški službi
Tema dneva

Poslanci so na izredni seji podprli dopolnitve zakona o zdravniški službi, ki bodo olajšale zaposlitve zdravnikov iz držav zunaj EU. S tem želijo rešiti problem pomanjkanja domačih strokovnjakov na področju otroške kardiologije. Dopolnitve zakona je podprlo 48 poslancev, proti jih je glasovalo 12. Z dopolnitvami zakona bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo specialisti iz tretjih držav, ki imajo posebno strokovno znanje, začasno opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji. Zdravnik bo lahko tu deloval največ eno leto, če bo prejel vabilo iz terciarne zdravstvene ustanove in če bodo za njegovo strokovno znanje jamčili trije zdravniki v Sloveniji.

Kovačič problematizira ustavno določilo
Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič v pritožbi na poročilo Državne volilne komisije (DVK) o izidu glasovanja na majskem ponovljenem referendumskem glasovanju vrhovnim sodnikom izpostavlja nedemokratičnost ustavne ureditve o referendumskem kvorumu. Pritožba ima sicer 37 točk, a ključni argument je nedemokratičnost 90. člena ustave, ki ga je DZ v paketu z vnosom fiskalnega pravila v ustavo spremenil leta 2013. Omenjeni člen opredeljuje t. i. referendumski kvorum oz. ureditev, ko je zakon na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev.

Računsko sodišče: UKC zadovoljivo ukrepal
Računsko sodišče, ki je pregledalo odzivno poročilo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana na revizijo glede nabave medicinske opreme in učinkovitosti upravljanja z njo, ocenjuje, da so ukrepi UKC zadovoljivi. Revizija je sicer ugotovila, da je v pregledanih letih 2014 in 2015 zavod pomembno kršil zakon o javnem naročanju. UKC je med drugim na ugotovitev, da ni vseh dobaviteljev zdravstvenega materiala izbral na podlagi postopkov javnega naročanja, odgovoril, da je izdelal načrt aktivnosti za izbiro dobaviteljev po posameznih skupinah materiala, za katerega dobavitelji glede na predhodno analizo niso bili izbrani na podlagi ustreznih postopkov.

Preiskava zoper nekdanje vodilne na DUTB
Specializirano državno tožilstvo je v začetku julija zoper nekdanje vodilne v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) na sodišču vložilo zahtevo za sodno preiskavo. Osumljenih naj bi bilo pet oseb in tri podjetja, neuradno so med njimi nekdanji vodilni DUTB - Torbjörn Mansson, Aleš Koršič in Boštjan Gjerkeš, je poročal portal Siol. V DUTB so jeseni 2015 potekale kriminalistične preiskave. Na podlagi prijave računskega sodišča so kriminalisti preiskovali nekatere svetovalne pogodbe in sum zlorabe položaja v povezavi z izplačili računov v znesku približno 2,8 milijona evrov. Manssonu, Koršiču in Gjerkešu so kriminalisti očitali kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja.

Zakupnik letala naj krije škodo
Morebitno odškodnino za zamudo pri letu, ki jo za določeno letalsko družbo na podlagi zakupa letala opravi drugi prevoznik, mora kriti prva, torej družba, ki je zakupila letalo pri drugi družbi in je tako sprejela odločitev za izvedbo konkretnega leta, je odločilo Sodišče EU. Potrošniki pogosto ne vedo, pri katerem letalskem prevozniku uveljavljati pravice, če gre kaj narobe, so sporočili iz Evropskega potrošniškega centra Slovenija. Kot je navedeno na spletni strani centra, mora po evropski uredbi v primeru zamude dejanski letalski prevoznik potnikom zagotoviti oskrbo, ki je odvisna od dolžine leta in dolžine pričakovane zamude.

Jehovove priče in varstvo osebnih podatkov
Sodišče EU je razsodilo, da morajo pripadniki Jehovovih prič med oznanjevanjem od vrat do vrat spoštovati pravila prava EU o varstvu osebnih podatkov. Sodba se nanaša na Finsko, ki je tej verski skupnosti prepovedala zbiranje oz. obdelavo osebnih podatkov, razen če upoštevajo omenjena pravila. Zapiske o obiskih pri osebah med drugim obsegajo ime in naslov obiskanih ter podatke o njihovem verskem prepričanju in družinskih razmerah. Ti podatki naj bi bili zbrani v beležkah, da bi jih bilo mogoče uporabiti za potrebe morebitnega poznejšega obiska, ne da bi prizadete osebe za to dale soglasje ali bile o tem obveščene.(TFL)