Dnevne zakonodajne novosti / 1. oktober 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 11 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Vlada potrdila interventni zakon
Tema dneva

Vlada je na včerajšnji seji potrdila predlog zakona, s katerim omejujejo nekatere izdatke na področju plač javnih uslužbencev in urejajo izredno uskladitev pokojnin v letu 2020. Predlog zakona bodo skupaj z ostalimi proračunskimi dokumenti posredovali državnemu zboru v obravnavo po nujnem postopku. Na področju plač v javnem sektorju predlog vključuje dva ukrepa, ki sta že bila dogovorjena s sindikati ob sklenitvi lanskih stavkovnih sporazumov. Izredno uskladitev pokojnin pa interventni zakon določa skladno s koalicijskim dogovorom.(več)

Vodstvo Adrie Airways vložilo predlog za stečaj
Vodstvo Adrie Airways je včeraj vložilo predlog za stečaj letalskega prevoznika, ki se že nekaj časa sooča s hudimi finančnimi in operativnimi težavami. Sodišče bo o stečaju odločilo v treh dneh. Agencija za civilno letalstvo je ob tem Adrii vzela operativno licenco, družba pa je odpovedala vse še predvidene polete. Država medtem išče načine za ustanovitev novega prevoznika.(več)

Znane poskusno izračunane vrednosti nepremičnin
Na portalu množičnega vrednotenja nepremičnin sta od danes objavljena predlog modelov vrednotenja nepremičnin in poskusno izračunane vrednosti nepremičnin. Hkrati je danes na vseh občinah stekla javna razgrnitev predloga modelov vrednotenja nepremičnin. Geodetska uprava bo mnenja in pripombe k predlogu modelov vrednotenja zbirala do 15. novembra.(več)

Koalicija za spremembo zdravstvenega zavarovanja v dveh korakih
Koalicija je na včerajšnjem sestanku pred sejo vlade soglašala s predlogom, po katerem bi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja reševali v dveh korakih; v prvem bi pobiranje prispevka prenesli v pristojnost Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, v naslednjem pa bi pripravili t. i. solidarnostno lestvico pri pobiranju tega prispevka.(več)

Ministrstvo zbira pripombe glede kompetenc v zdravstveni negi
Ministrstvo za zdravje po številnih pozivih k odpravi oziroma prevetritvi dokumenta o poklicnih kompetencah v zdravstveni negi zdaj zbira ključne pripombe. "Verjamem, da bomo v najkrajšem času lahko imeli tudi dopolnjen dokument kompetenc," je po seji vlade povedal minister za zdravje Aleš Šabeder.(več)

SDS predlaga sejo o redkih boleznih in financiranju njihovega zdravljenja
Poslanska skupina SDS je na predsednika odbora DZ za zdravstvo naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bi obravnavali problematiko redkih bolezni v Sloveniji. Med drugim želijo razpravo o izvajanju državnega načrta dela na tem področju, vzpostavitvi registra za redke bolezni in problematiki njihovega financiranja.(več)

Slovenija in Hrvaška v ločeni rešitvi za odlaganje jedrskih odpadkov
Slovenija in Hrvaška na zasedanju meddržavne komisije za Nuklearno elektrarno Krško (Nek) na Bledu nista dosegli dogovora glede skupnega odlagališča jedrskih odpadkov na Vrbini. Hrvaška tako nadaljuje z aktivnostmi za svoje odlagališče. Nestrinjanje z lokacijo pa so včeraj izrazili aktivisti iz Bosne in Hercegovine.(več)

Odbor EP: Plumbova in Trocsanyi ne moreta biti komisarja
V odboru Evropskega parlamenta za pravne zadeve so včeraj še enkrat glasovali o komisarskih kandidatih iz Romunije in Madžarske, socialdemokratki Rovani Plumb in konservativcu Laszlu Trocsanyiju, ter ocenili, da zaradi navzkrižja interesov nista sposobna opravljati funkcije, za katero sta predlagana, so sporočili iz parlamenta.(več)

Poslovanje Mercatorja še naprej skladno z lex Mercator
Poslovanje Mercatorja z Agrokorjem in z njim povezanimi družbami je v skladu z lex Mercator, v poročilu, ki se nanaša na obdobje od 1. maja do 31. julija, ugotavlja izredni član uprave Mercatorja Gregor Planteu. Enako velja za poslovanje z družbo Fortenova grupa, na katero se je preneslo lastništvo družb, ki sodijo pod lex Agrokor.(več)