Dnevne zakonodajne novosti / 31. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 121/2023 z dne 1.12.2023
TEMA DNEVA
Na Fursu predlagajo spremembe obdavčitve kriptovalut
Tema dneva

Na Finančni upravi RS (Furs) predlagajo spremembo obdavčitve dohodkov iz naslova virtualnih valut, in sicer bi se davek plačal od unovčenega zneska virtualne valute v eno od valut oziroma od porabljenega zneska za nakup stvari. To bi zanje pomenilo veliko poenostavitev, saj Furs ne bi več preverjal ali ugotavljal, koliko vmesnih transakcij je imel zavezanec ter koliko kriptovalut je kupil in prodal. Ureditev obdavčitve predlagajo na način, da bi se sprejel nov zakon, stopnjo davka pa bi določili pri deset odstotkih.(več)

Z decembrom le letne in polletne elektronske vinjete
Sistem elektronske vinjete za osebna vozila decembra, kot je bilo sicer načrtovano, še ne bo zaživel v celoti. Z decembrom bodo namreč na voljo le letne elektronske vinjete za osebna vozila in polletne za motorna vozila, medtem ko bodo tedenske in mesečne elektronske vinjete na voljo s februarjem 2022.(več)

Pogoj cepljenosti izpolnjen nemudoma po polnem cepljenju
Spremembe vladnega odloka, ki so nekoliko drugače opredelile pogoj cepljenosti proti covidu-19, so stopile v veljavo v soboto. Tako po novem velja, da pogoj cepljenosti nemudoma izpolni vsak, ki je polno cepljen. Torej ne bo treba več čakati še en teden ali dva po cepljenju z drugim odmerkom. Za cepivo AstraZenece bo tak režim veljal čez 14 dni.(več)

Za digitalno zdravstveno preobrazbo načrtovanih 83 milijonov evrov
Slovenija bo po napovedih državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Roberta Cuglja namenila 83 milijonov evrov za doseganje ciljev v digitalni zdravstveni preobrazbi. Ta bo osredotočena na štiri glavna področja - uporabnike in izvajalce zdravstvenih storitev, odločevalce in načrtovalce zdravstvenega sistema ter plačnike storitev.(več)

Pahor s predstavniki zveze slepih in slabovidnih o zakonu o dolgotrajni oskrbi
Predsednik republike Borut Pahor je včeraj sprejel sedanjega in nekdanjega predsednika zveze slepih in slabovidnih, Mateja Žnuderla in Tomaža Wraberja, ter predsednika razširjenega strokovnega kolegija za oftalmologijo Marka Hawlino. Pogovarjali so se o zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki po njihovem mnenju slabša položaj neozdravljivo bolnih.(več)

Tudi na organiziranih šolskih prevozih mora biti poskrbljeno za varnost otrok
Jutri bo v šolske klopi sedlo 193.116 osnovnošolcev, med njimi 21.123 prvošolcev. Slednji na poti v šolo potrebujejo spremstvo. Vsi učenci, ki živijo daleč od šole ali nimajo urejene varne poti v šolo, pa so po zakonu o osnovni šoli upravičeni do brezplačnega prevoza. Stroške krijejo občine, organizator prevoza pa mora poskrbeti za varnost otrok. Zakon o pravilih cestnega prometa pa ureja varnost otrok v prometu tudi širše.(več)

V GZS za čimprejšnji sprejem strateških odločitev v energetiki
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Energetska zbornica Slovenije opozarjata na nujnost strateških odločitev države na področju energetike in pozivata k čimprejšnjemu oblikovanju kakovostnega razvojnega načrta in celostne vizije slovenske energetike.(več)

Varuh pričakuje čim hitrejšo ratifikacijo konvencije o zaščiti pred prisilnimi izginotji
Varuh človekovih pravic Peter Svetina pričakuje, da bo Slovenija čim prej ratificirala mednarodno konvencijo o zaščiti vseh oseb pred prisilnimi izginotji, ter pred tem, če je treba, uskladila kazensko zakonodajo, so pri varuhu zapisali ob mednarodnem dnevu žrtev prisilnih izginotij, ki ga obeležujemo 30. avgusta.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2
Poročilo o gibanju plač za junij 2021
Pravilnik o oddaji vlog v sistem za podporo poslovnim subjektom
Uredba o določitvi zunanje meje priobalnega zemljišča ob vodotoku Kolpa v občini Kostel
Uredba o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2
Odločbe sodišč
Sklepni predlogi generalnega pravobranilca H. Saugmandsgaarda Øeja, predstavljeni 11. februarja 2021.#A.#Predlog za sprejetje predhodne odločbe, ki ga je vložilo Augstākā tiesa (Senāts).#Predhodno odločanje – Prosto gibanje oseb – Državljanstvo Unije – Uredba (ES) št. 883/2004 – Člen 3(1)(a) – Dajatve za bolezen – Pojem – Člen 4 in člen 11(3)(e) – Direktiva 2004/38/ES – Člen 7(1)(b) – Pravica do prebivanja za več kot tri mesece – Pogoj, da je treba imeti celovito zavarovalno kritje za primer bolezni – Člen 24 – Enako obravnavanje – Državljan države članice, ki ni ekonomsko aktiven in ki zakonito prebiva na ozemlju druge države članice – Zavrnitev države članice gostiteljice, da to osebo vključi v svoj javni sistem zdravstvenega zavarovanja.#Zadeva C-535/19.
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o oskrbi s plini (ZOP), prva obravnava, EPA 2078-VIII
Ostali dokumenti
Terminološki kotiček: Negujmo slovenski strokovni jezik