Dnevne zakonodajne novosti / 12. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 121/2023 z dne 1.12.2023
TEMA DNEVA
Po presoji US parlamentarna preiskava odločitev tožilcev ni dopustna
Tema dneva

Ustavno sodišče je ocenilo, da sta zakon o parlamentarni preiskavi in poslovnik o parlamentarni preiskavi v neskladju z ustavo, obenem je razveljavilo akt o odreditvi preiskave v zadevi Franc Kangler, je povedal generalni državni tožilec Drago Šketa. Preiskave v DZ namreč ni dopustno odrejati v zvezi s konkretnimi odločitvami državnih tožilcev. US je sicer že februarja odločilo, da sta zakon o parlamentarni preiskavi in poslovnik DZ o parlamentarni preiskavi v neskladju z ustavo v delu, ki se nanaša na sodnike.(več)

Za študente predlagan sistem PCT, za srednješolce sprva samotestiranje
Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je v izjavi medijem pojasnil, da bo izpolnjevanje PCT pogoj za obisk predavanj v novem študijskem letu, s tem soglašajo tudi študentske organizacije. Za dijake pa je predlog, da se sprva prostovoljno samotestirajo, ob prehodu v rdečo fazo pa bi tudi za njih veljal pogoj PCT. Ministrica za izobraževanje je dejala, da so dogovarjanja o PCT pogoju za šole v zaključni fazi.(več)

Na TV3 po ugotovitvi zagovornika načela enakosti kršili prepoved diskriminacije
Zagovornik načela enakosti je v postopku ugotavljanja diskriminacije ugotovil, da je televizija TV3 s predvajanjem oddaje Faktor 21. januarja kršila prepoved diskriminacije. Voditeljica oddaje je s svojimi trditvami o manjvrednosti določene rase v primerjavi z drugimi izpolnila znake pozivanja k diskriminaciji, so zapisali pri zagovorniku.(več)

Vlada ne zavrača možnosti podpisa dogovora o načinu delovanja ESS
Vlada dopušča možnost podpisa dogovora o načinu delovanja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), čeprav je prepričana, da je vse zapisano že v obstoječem poslovniku. "Morebitni nov dogovor ne bi smel narekovati dodatnih kompetenc nobenemu od treh partnerjev," so zapisali. Na dopisni seji so med drugim tudi razrešili Petra Ješovnika s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za finance in imenovali generalno direktorico direktorata za socialne zadeve na ministrstvu za delo.(več)

Na ministrstvu začeli odpirati ponudbe za skrajševanje čakalnih vrst
Na ministrstvu za zdravje so včeraj začeli odpirati ponudbe, ki so prispele na javni razpis za skrajševanje čakalnih vrst. Ministrstvo bo po končanem postopku odpiranja pripravilo kratek povzetek in ga objavilo na svojih spletnih straneh, predvidoma do konca tega tedna, so pojasnili za STA. Za razpis bodo namenili 65 milijonov evrov.(več)

Nekateri nekdanji funkcionarji Zdusa za Sušnikov odstop
Nekateri nekdanji funkcionarji Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) ugotavljajo, da zdajšnje vodstvo zveze v javnosti podpira ukrepe vlade in DZ, ki niso v korist prebivalstvu. Predsednika zveze Janeza Sušnika pozivajo, da odstopi in s tem omogoči prostor novemu zagonu zveze. Sušnik je poziv že zavrnil.(več)

Bruselj za manj kadmija in svinca v živilih
Evropska komisija je določila nove, znižane mejne vrednosti kadmija in svinca v živilih, kot so sadje, zelenjava, žitarice, oljnice, živila za dojenčke in majhne otroke in podobno. Cilj je dodatno zmanjšati prisotnost rakotvornih snovi v živilih in izboljšati dostopnost zdravih živil, so sporočili iz Bruslja.(več)

Nemčija in Nizozemska ustavili prisilno vračanje migrantov v Afganistan
Nemčija in Nizozemska sta ustavili vračanje nezakonitih migrantov v Afganistan, kjer so razmere zaradi ofenzive talibanov vse slabše. Še pretekli teden sta se sicer zavzeli za nadaljevanje prisilnega vračanja.(več)