Dnevne zakonodajne novosti / 5. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 12 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 62/2024 z dne 24.7.2024
TEMA DNEVA
Vlada sprejela odlok o načinu preverjanja pogojev PCT
Tema dneva

Vlada je sinoči na dopisni seji sprejela odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev prebolevnosti, cepljenosti in testiranja (PCT) v zvezi z nalezljivo boleznijo covid-19, ki je z današnjim dnem že začel veljati. Odlok določa, da če bo izpolnjevanje pogojev potekalo z odčitavanjem kode QR v aplikaciji, bosta uporabniku na vpogled osebno ime in letnica rojstva preverjane osebe, ki ob tem dokazuje svojo istovetnost z javno listino. Odlok tudi določa, da bo aplikacijo zagotavljal in z njo upravljal NIJZ.(več)

Vlada za uvedbo reorganizacije na MNZ in policiji
Vlada je včeraj na dopoldanski dopisni seji sklenila, da se na notranjem ministrstvu in policiji uvede reorganizacija na področju upravljanja kadrovskih, finančno-računovodskih in logistično-podpornih virov za policijo. Razlogi za reorganizacijo so po navedbah vlade strukturne in organizacijske narave, med cilji pa med drugim zmanjšanje števila organizacijskih enot.(več)

Zagotovljena dodatna sredstva za finančna nadomestila v kmetijstvu
Vlada je s prerazporeditvijo sredstev v proračunu zagotovila nekaj manj kot 8,48 milijona evrov dodatnih sredstev za izplačilo finančnih nadomestil v kmetijstvu. Med drugim se zagotavlja sredstva za izplačilo finančnega nadomestila upravičencem v prireji govejega mesa, krompirja in jabolk ter prašičerejcem.(več)

Oštir in Frank Eler vložila novo tožbo v primeru neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev
Tožilca Tanja Frank Eler in Matej Oštir sta vložila novo tožbo in zahtevo za izdajo začasne odredbe v primeru neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Upravno sodišče je tožbo prejelo v sredo, so danes sporočili iz sodišča. Zadevo bodo obravnavali kot nujno v času poletnih sodnih počitnic.(več)

V rektorski konferenci in sindikatih za odprte fakultete
Izvajanje študijskega procesa mora biti v novem študijskem letu drugačno kot v preteklem letu in pol, menijo v rektorski konferenci, nekaterih sindikatih s člani iz visokega šolstva in Študentski organizaciji Slovenije. Pristojni naj takoj odločijo, da ostanejo visokošolski zavodi odprti za vse tiste, ki ustrezajo kategorijam PCT, so pozvali.(več)

Kazenska ovadba zoper 49-letnika zaradi zatajitve davkov
Kriminalisti Policijske uprave Koper so v juliju na pristojno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper 49-letnega državljana Slovenije iz osrednje Slovenije, ki je utemeljeno osumljen kaznivega dejanja davčne zatajitve. Pridobil je namreč približno 347.000 evrov protipravne koristi iz naslova neplačane dohodnine.(več)

EU z ukrepi v pomoč kmetom v pandemiji in ob poplavah
Evropska komisija je sprejela ukrep, ki kmetom omogoča prejetje višjih predplačil sredstev v okviru skupne kmetijske politike. Ukrep bo okrepil tok denarja kmetom, ki so jih je prizadeli kriza covida-19 in učinek neugodnih vremenskih razmer v EU, na primer poplav in vročinskih valov.(več)

EU odobrila pogodbo o nakupu do 200 milijonov odmerkov cepiva podjetja Novavax
Evropska komisija je odobrila pogodbo o nakupu cepiva proti covidu-19 farmacevtskega podjetja Novavax v zadnjem četrtletju tega leta in prihodnjih dveh letih. Pogodba predvideva nakup do 100 milijonov odmerkov cepiva in možnost nakupa dodatnih 100 milijonov odmerkov. To je sedma pogodba EU s farmacevtskimi podjetji.(več)

Von der Leyen pozvala k odpravi omejitev potovanj državljanov EU v ZDA
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ZDA pozvala, naj čim prej odpravijo omejitve vstopa v državo za državljane Evropske unije, ki trenutno razen v primeru določenih izjem sploh ni mogoč. EU je namreč ZDA že junija umaknila s seznama držav s tovrstnimi omejitvami glede vstopa v unijo. Predstavnik Bele hiše je sicer včeraj sporočil, da ZDA načrtujejo postopno odpiranje za polno cepljene tuje državljane.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Zakon o ratifikaciji Sporazuma o spremembi Sporazuma o prenosu in vzajemnosti prispevkov v okviru enotnega sklada za reševanje med Kraljevino Belgijo, Republiko Bolgarijo, Češko republiko, Kraljevino Dansko, Zvezno republiko Nemčijo, Republiko Estonijo, Irsko, Helensko republiko, Kraljevino Španijo, Francosko republiko, Republiko Hrvaško, Italijansko republiko, Republiko Ciper, Republiko Latvijo, Republiko Litvo, Velikim vojvodstvom Luksemburgom, Madžarsko, Republiko Malto, Kraljevino Nizozemsko, Republiko Avstrijo, Republiko Poljsko, Portugalsko republiko, Romunijo, Republiko Slovenijo, Slovaško republiko in Republiko Finsko (MSPVP-1)
Zakon o javnem naročanju (ZJN-3)
Uredba o pristojbini za storitve navigacijskih služb zračnega prometa na terminalih
Uredba o obveznem prispevku za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov za zavezance sektorja sadja za obdobje 2021–2023
Obvestilo o začetku veljavnosti Sklepa Sveta (EU, Euratom) 2020/2053 z dne 14. decembra 2020 o sistemu virov lastnih sredstev Evropske unije in razveljavitvi Sklepa 2014/335/EU, Euratom za Republiko Slovenijo
Odločbe sodišč
VSRS Sklep III Ips 19/2021 - neupravičena obogatitev - uporaba brez pravnega naslova - plačilo uporabnine - varstvo lastninske pravice - trditveno in dokazno breme - dobroverni...
VSL sklep Cst 281/2021 - postopek osebnega stečaja - prodaja solastne nepremičnine - prodaja celotne nepremičnine - sklep o prodaji - pritožba proti sklepu - izklicna cena ...
Ostali dokumenti
Zmotno pojmovanje instituta je dokaj pogosto
Uvodnik