Dnevne zakonodajne novosti / 11. maj 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Po skoraj dveh mesecih stekel javni potniški promet
Tema dneva

Od danes je v Sloveniji po skoraj dveh mesecih ponovno dovoljen javni potniški promet, a se bo izvajal drugače kot pred epidemijo. Potniki bodo morali spoštovati več zaščitnih ukrepov, med drugim bodo morali ohranjati priporočeno razdaljo in med vožnjo nositi zaščitno masko. Tako na avtobusih kot vlakih bo nameščeno razkužilo, ki ga bodo morali obvezno uporabiti ob vstopu. Dokler ne bodo avtobusi opremljeni s posebno pregrado za voznika, bodo potniki vstopali le na zadnjih vratih. Mednarodni potniški promet medtem še naprej miruje.(več)

V šolskih oddelkih od 10 do 15 učencev, v vrtcih od 8 do 10
Ministrstvo za izobraževanje je vrtcem in šolam poslalo težko pričakovana navodila za postopno odpiranje vrtcev in šol. Iz njih je razvidno, da bo lahko v razredih osnovnih in srednjih šol od 10 do 15 otrok, v vrtcih pa v posamezni skupini od osem do 10 otrok. Učitelji se po družbenih omrežjih sprašujejo, kako bodo ta navodila uspeli izvesti v praksi.(več)

Konec prepovedi za zdravstvene in zobozdravstvene storitve
Vlada je na petkovi dopisni seji izdala odlok, s katerim ponovno uvaja izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, a pod posebnimi pogoji. V zobozdravstvene ordinacije bodo tako lahko vstopale le zdrave osebe. Osebje bo moralo med drugim nositi pokrivalo in zaščitni vizir ali očala, ordinacijo pa bo treba po obravnavi vsakega bolnika očistiti, razkužiti in prezračiti.(več)

Spremenjeno delovanje nekaterih mejnih prehodov
Državno mejo je od petka mogoče prečkati na nekaterih dodatnih kontrolnih točkah. Spreminja se delovanje mejnih prehodov Predel, Nova Gorica in Neblo ob Italiji, odpira pa se nova kontrolna točka na železniškem prehodu iz Avstrije pri Šentilju. Večinoma bodo omogočali prečkanje dnevnim delovnim migrantom in osebam s potrdilom lokalne skupnosti.(več)

Slovenski lastniki nepremičnin odslej lahko na Hrvaško
Slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, lahko od včeraj prečkajo mejo in ob upoštevanju epidemioloških ukrepov obiščejo svojo lastnino. Hrvaški zavod za javno zdravje je v soboto objavil natančna navodila glede izjem in pravil ob odprtju mej za državljane EU, ki morajo na Hrvaško iz gospodarskih ali osebnih razlogov.(več)

Ta teden v DZ: vladno poročilo o nabavi zaščitne opreme
DZ danes izredno sejo začenja z odločanjem o spremembah odloka o okviru za pripravo proračunov javnih blagajn. V nadaljevanju seje v četrtek pa bodo obravnavali vladno poročilo o nabavi zaščitne opreme za potrebe epidemije. Razprava o očitkih glede nabave zaščitne opreme se bo nadaljevala tudi na komisiji za nadzor javnih financ.(več)

Na sodiščih še vedno večinoma nujne zadeve
Ta teden prinaša nadaljevanje več sojenj, na sodišča pa se vračajo tudi nenujne zadeve. Sodišča lahko od 5. maja namreč ponovno opravljajo naroke ter odločajo in vročajo sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo kot nujne. Zaradi dilem o zagotavljanju varnosti pa nenujnih zadev na ljubljanskem okrožnem sodišču še ne bodo obravnavali.(več)

Evroskupina dorekla okvir protikoronske pomoči iz ESM
Finančni ministri članic območja evra so na petkovem videokonferenčnem zasedanju dorekli okvir pomoči državam pri blaženju hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa s posojili iz evropskega reševalnega mehanizma ESM. Cilj ostaja, da bo ta pomoč na voljo od 1. junija.(več)

Bruselj za podaljšanje omejitve vstopa na zunanji meji do 15. junija
Evropska komisija je v petek pozvala k usklajenemu podaljšanju omejitve nebistvenih potovanj v EU do 15. junija. Ob postopnem rahljanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa razmere ostajajo krhke tako v Evropi kot po svetu, zato so omejitve potovanj potrebne še naprej, so utemeljili predlog za podaljšanje ukrepa še za en mesec.(več)

Sodišče EU: Le mi smo pristojni za presojo ravnanja ECB
Sodišče EU se je odzvalo na za mnoge prelomno odločitev nemškega ustavnega sodišča glede programa Evropske centralne banke za odkupovanje obveznic. Same sodbe sicer v vrhovnem sodnem organu EU ne želijo komentirati, so pa na splošno zapisali, da imajo le oni pristojnost ugotavljanja, ali je akt kakšne od ustanov unije skladen s pravnim redom EU.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Uredba o izvajanju Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2020/568 o določitvi obvezne predložitve izvoznega dovoljenja pri izvozu nekaterih izdelkov
Sklep o zgornjih mejah za izplačilo dela vdovske pokojnine od 1. januarja 2020
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020
Pojasnilo 1 k Slovenskemu računovodskemu standardu 15
Odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19
Odlok o začasnih ukrepih na področju izvajanja sekundariata, pripravništva in specializacije v času epidemije COVID-19
Odločbe sodišč
Sodba Sodišča (prvi senat) z dne 7. maja 2020.#LG proti Rina SpA in Ente Registro Italiano Navale.#Predhodno odločanje – Pravosodno sodelovanje v civilnih zadevah – Uredba (ES) št. 44/2001 – Člen 1(1) – Pojma ‚civilne in gospodarske zadeve‘ in ‚upravne zadeve‘ – Področje uporabe – Dejavnosti družb za klasifikacijo in izdajanje spričeval za ladje – Acta iure imperii in acta iure gestionis – Prerogative javne oblasti – Imuniteta pred sodnimi postopki.#Zadeva C-641/18.
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu odloka o spremembah Odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2020 do 2022 (OdPSD20–22-A), EPA 1127-VIII
Poročilo o prodaji in drugih oblikah razpolaganja s finančnim premoženjem države v letu 2019, EPA 1141-VIII
Ostali dokumenti
Novo - DDV oprostitev dobav v EU