Dnevne zakonodajne novosti / 31. julij 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 59/2024 z dne 16.7.2024
TEMA DNEVA
Korupcijska tveganja pri imenovanju direktorjev
Tema dneva

Protikorupcijska komisija je ministrstvu za delo podala več priporočil, da v postopkih imenovanja direktorjev domov starejših ne bi prihajalo do korupcijskih tveganj. Ministrstvo je zagotovilo, da bo preučilo priporočila in nato sprejelo nadaljnje ukrepe. Navedena priporočila je KPK podala po postopku o domnevnih nepravilnostih pri imenovanju direktorja Doma starejših občanov Metlika, razpis je bil objavljen 12. januarja. Na ministrstvu so pojasnili, da v konkretnem postopku, ki ga je pregledovala komisija, do imenovanja direktorja ni prišlo, saj ministrstvo prav zaradi dvoma v objektivnost ni izdalo soglasja k imenovanju. Razpis se bo ponovil, so navedli.

Sedem milijonov pomoči po suši
Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja bo opravila prvo glavnino izplačil pomoči prizadetim kmetijskim gospodarstvom, ki so utrpeli škodo po lanskoletni suši. Kot so sporočili s kmetijskega ministrstva, bodo 11.243 upravičencem skupaj izplačali slabih sedem milijonov evrov. Končna ocena neposredne škode v tekoči kmetijski proizvodnji zaradi posledic lanskoletne suše je sicer znašala dobrih 65,2 milijona evrov. Vlada je julija sprejela program odprave posledic škode v kmetijstvu zaradi suše v letu 2017 in za odpravo posledic suše v kmetijski proizvodnji zagotovila do nekaj več kot sedem milijonov evrov iz proračunske rezerve.

40 milijonov novodobnih sužnjev
Ob svetovnem dnevu boja proti trgovini z ljudmi so ZN tokrat pozvali predvsem k nujni krepitvi ukrepov za boj proti trgovini z otroki. Izvršni direktor Urada ZN za droge in kriminal (Undoc) Jurij Fedotov je zapisal, da bi morali nujno okrepiti ukrepe za boj proti trgovini z otroki in mladimi, saj ti predstavljajo skoraj tretjino vseh žrtev trgovine z ljudmi. V času humanitarnih kriz in oboroženih konfliktov obstaja še večje tveganje, da bodo postali žrtve. Pri Slovenski karitas pa so ob svetovnem dnevu navedli, da je po nekaterih podatkih danes 40 milijonov ljudi, ki so prisiljeni v eno izmed oblik novodobnega suženjstva.

Poslabšanje gospodarskega razpoloženja
Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU se je julija le malo spremenilo. Kazalnik zaupanja v gospodarstvo (ESI) se je na mesečni ravni v območju evra znižal za 0,2 točke na 112,1 točke, v EU pa se je zvišal za 0,1 točke na 112,3 točke, kažejo podatki Evropske komisije. Poslabšanje razpoloženja v območju z evrom je posledica padca v industriji in trgovini na drobno, izboljšalo pa se je razpoloženje v storitvenih dejavnostih. Razpoloženje med potrošniki se ni spremenilo, skoraj nespremenjeno je ostalo tudi razpoloženje v gradbeništvu. V Sloveniji se je razpoloženje poslabšalo v vseh panogah, najbolj v prodaji na drobno.

Poljski problemi zaradi reforme pravosodja
Poljska vlada razmišlja, da bi pravosodni spor glede prisilne upokojitve vrhovnih sodnikov preselila na Sodišče EU. Evropska komisija je v zadnjih tednih okrepila pritisk na Poljsko zaradi njenih reform pravosodnega sistema. Medtem ko ena stran trdi, da se s tem krha neodvisnost pravosodja, druga zagovarja ravno obratno. V okviru reforme je na Poljskem začela veljati nova upokojitvena starost za vrhovne sodnike, ki so jo z zakonom znižali s 70 na 65 let. Kritiki ocenjujejo, da se želi vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) tako znebiti nekaterih sodnikov.

Furs opominja na vložitev napovedi
Zavezanci za vložitev napovedi za odmero dohodnine, ki do 15. junija na dom niso prejeli informativnega izračuna, čeprav so imeli v letu 2017 dohodke, ki so obdavčeni z dohodnino, morajo dohodninsko napoved vložiti sami, ne glede na višino prejetega dohodka. Rok za to se izteka danes, so spomnili v Finančni upravi RS (Furs). Obrazec je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani Fursa. Napoved je mogoče s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali brez digitalnega potrdila poslati tudi v elektronski obliki prek portala eDavki, so še navedli na Fursu.(TFL)