Dnevne zakonodajne novosti / 16. december 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Slovenija končno dobila nov zakon o varstvu osebnih podatkov
Tema dneva

Državni zbor je s 50 glasovi za in 8 proti sprejel novi zakon o varstvu osebnih podatkov, s katerim vlada prenaša evropsko splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR) v slovensko zakonodajo, pri tem pa ureja tudi nekatere nacionalne posebnosti. DZ je včeraj ob tem sprejel nekaj dopolnil koalicije, ki so med drugim redakcijske narave, dopolnil SDS pa ni sprejel. V Svobodi so izrazili zadovoljstvo, da bo uredba končno prenesena v naš pravni red. Slovenija je namreč zato, ker tega še ni storila, že prejela opomin.(več)

Ob polemiki glede morebitnega nezakonitega sledenja DZ potrdil dve davčni noveli
DZ je potrdil tudi noveli zakonov o davčnem postopku in o finančni upravi. S prvo se v slovenski pravni red prenaša evropska direktiva, z drugo, ki je sprožila živahne polemike o morebitnem nezakonitem sledenju državljanom in je bila izglasovana zgolj z glasovi poslancev Svobode, pa se odpravlja nekatere določbe, uveljavljene pod prejšnjo vlado.(več)

DZ potrdil trajno določitev izjem za obratovanje trgovin ob nedeljah
Brez glasu proti je DZ potrdil novelo zakona o trgovini. Z njo se bodo izjeme za obratovanje prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki jih je začasno do konca letošnjega leta uvedel eden od protikoronskih zakonov, uveljavile kot trajne.(več)

DZ potrdil rešitve za odpravo posledic požara na Krasu
DZ je brez glasu proti potrdil tudi dopolnitve zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki jih je vlada pripravila po obsežnem poletnem požaru na Krasu. Te požar v naravnem okolju uvrščajo med naravne nesreče, s tem pa omogočajo uporabo sredstev državnega proračuna za odpravo njegovih posledic, tudi tistih na Krasu.(več)

DVK sprejela poročila o referendumskih izidih, uveljavitev zakonov bi se lahko zavlekla
Državna volilna komisija (DVK) je sprejela poročila o izidih referendumskega glasovanja, na katerem so zakoni o RTVS, o vladi in o dolgotrajni oskrbi dobili večinsko podporo volivcev. Ker so na poročilo še možne pritožbe, bi se uveljavitev zakonov kljub skrajšanju roka za sprejem poročil vendarle lahko zavlekla v prihodnje leto.(več)

DZ sprejel dopolnitve zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo
DZ je včeraj brez glasu proti sprejel še dopolnitve zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo, ki sta jih predlagali NSi in SDS. V skladu z njimi bo izplačana pavšalna odškodnina oproščena dohodnine.(več)

DZ na mesto viceguvernerja z marcem 2023 postavil Pahorja
S 55 glasovi za in šestimi proti je DZ na mesto viceguvernerja Banke Slovenije imenoval ekonomista Marka Pahorja. Ta bo v svetu Banke Slovenije z marcem 2023 nasledil Jožefa Bradeška, ki se mu bo konca februarja 2023 iztekel mandat.(več)

Vlada popravlja ureditev odvoza pokvarjenih vozil z avtocest in hitrih cest
Vlada je včeraj na redni seji sprejela predlog novele zakona o cestah, s katerim se odpravlja anomalija iz zakona, ki je posebno ureditev odvoza poškodovanih ali pokvarjenih vozil na avtocestah in hitrih cestah razširila s tovornih vozil tudi na osebna vozila. Vlada predlog v obravnavo v DZ pošilja po skrajšanem postopku.(več)

Vlada sprejela strategijo digitalnih javnih storitev 2030
Vlada je sprejela strategijo digitalnih javnih storitev 2030, v kateri je jasno začrtana smer njihovega razvoja. Vizija, ki ji strategija sledi, so digitalne javne storitve, ki omogočajo integrirano, usklajeno, varno in učinkovito interakcijo državljanov in podjetij z državo, so po seji sporočili z vlade.(več)

Vlada na seji tudi o drugih gospodarskih temah
Vlada je na seji med drugim še potrdila dve spodbudi na osnovi zakona o spodbujanju investicij. Podjetjema Gorenje in Mik je namenila skupno 14,3 milijona evrov. V načrt razvojnih programov je uvrstila 15 projektov za 1128 upravičencev, dodeljenih na podlagi zakona o pomoči gospodarstvu zaradi povišanj cen elektrike in plina. Sprejela je tudi predlog novele zakona o nadzoru izvoza blaga z dvojno rabo.(več)

Bosna in Hercegovina dobila status kandidatke za članstvo v EU
Voditelji EU so včeraj na vrhu v Bruslju Bosni in Hercegovini pričakovano podelili status kandidatke za članstvo v povezavi. Pri tem so podprli sklepe torkovega zasedanja ministrov za evropske zadeve, ki so ob pozivu k podelitvi statusa poudarili, da mora BiH sprejeti ukrepe, opredeljene v priporočilu Evropske komisije.(več)