Dnevne zakonodajne novosti / 16. marec 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Odziv Upravnega sodišča na sodbo ESČP
Tema dneva

Na torkovo sodbo ESČP v zadevi Mirovni inštitut proti Sloveniji so se odzvali na upravnem sodišču. Kot so zapisali, ima sodišče zakonsko podlago, da o tožbi odloči brez glavne obravnave in brez zaslišanja strank oziroma predlaganih prič. Zato poudarjajo, da ni mogoč zaključek, da je sodišče v vseh primerih, ko ni razpisalo glavne obravnave, kršilo pravico do poštenega sojenja. Prav tako možnost odločanja brez glavne obravnave dopušča tudi praksa ESČP, so navedli. Sodna praksa je sicer na tem področju od leta 2011 napredovala, tako da sodišče danes opravi več glavnih obravnav kot nekdaj. "Predvsem pa dosledno obrazloži razloge, zakaj v posameznem primeru obravnave ne bo izvedlo," so zatrdili.

Predsednik države je za predčasne volitve
Predsednik republike Borut Pahor je sprejel odločitev, da državnemu zboru po odstopu premierja Mira Cerarja v tem sklicu ne bo predlagal novega kandidata za predsednika vlade. Meni, da je primerneje razpisati predčasne parlamentarne volitve. Ocenjuje, da bo do njih prišlo predvidoma v drugi polovici maja. Pravico do predlaganja novega mandatarja imajo sicer tudi poslanske skupine oziroma najmanj 10 poslancev. Pahor se bo o tem in o roku za določitev predčasnih volitev prihodnji teden posvetoval z vodji poslanskih skupin. Tudi poslanci se bodo s Cerarjevim odstopom seznanili prihodnji teden, predvidoma na redni seji.

Tekoči posli so omejitev za vlado
Vlada je v času opravljanja tekočih poslov pri svojih odločitvah omejena, tako recimo ne more spreminjati zakonov, imenovati in razreševati funkcionarjev ter za državni proračun nalagati novih finančnih bremen. Vlada se tako s sindikati lahko pogaja, zavez, ki bi obremenile proračun, pa ne more sprejeti, je pojasnil pravnik Rajko Pirnat. Kot je opozoril Pirnat, vlada po odstopu premierja trenutno sicer še ne opravlja opravlja tekočih poslov. To se bo namreč zgodilo po tistem, ko se bo s Cerarjevim odstopom seznanil DZ, kar se mora zgoditi najpozneje v sedmih dneh. V državnem zboru pa zakonodajni postopki tečejo, dokler ima državni zbor mandat.

Umar je zvišal napoved gospodarske rasti
Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je zvišal napoved gospodarske rasti. Sloveniji za letos po novem napoveduje 5,1-odstotno realno rast BDP, potem ko je v jesenski napovedi pričakoval 3,9-odstotno rast. Napoved za 2019 je zvišal s 3,2 na 3,8 odstotka, za leto 2020 pa napovedal 3,2-odstotno gospodarsko rast. Razmere v ključnih evropskih partnericah Slovenije so zelo ugodne, pozitivni impulzi pa so tudi doma. V. d. direktorja urada Boštjan Vasle je spomnil, da je bila lani gospodarska rast široko zasnovana, kar je spodbuden podatek pri napovedih za letos in prihodnje leto. Ključen dejavnik rasti ostaja izvoz.

Zaključen nadzor nad izvrševanjem sodbe Ališić
Odbor ministrskih namestnikov Sveta Evrope v Strasbourgu je sprejel končno resolucijo, s katero je Svet Evrope tudi uradno zaključil nadzor nad izvrševanjem sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Ališić. Primer je tako za Slovenijo uspešno zaprt. ESČP je leta 2014 s pilotno sodbo zadevi Ališić razsodil, da je za poplačilo neprenesenih deviznih vlog v podružnicah LB v Zagrebu in Sarajevu odgovorna Slovenija, ne glede na slovenska stališča, da gre za nasledstveno vprašanje. Po razsodbi je Slovenija sprejela poseben zakon za izvršitev te sodbe, ki je uredil pogoje in postopek uveljavljanja pravic teh oseb.

Vlada ne podpira zakona o medicinski konoplji
Vlada se je na sredini seji opredelila, da ne podpira predloga zakona o gojenju konoplje in pridobivanju kanabisa v medicinske namene, ki ga je DZ predložila skupina poslank in poslancev, prvopodpisani pa je poslanec SD Jan Škoberne. Predloga zakona vlada med drugim ne podpira tudi zato, ker ni v skladu z mednarodnopravnimi zavezami Slovenije kot podpisnice enotne konvencije o mamilih, so sporočili z ministrstva za zdravje. Poleg tega ima predlog po njihovem mnenju številne nomotehnične in vsebinske pomanjkljivosti. Zakon bi po njihovem mnenju z uveljavitvijo nove terminologije povzročil nepreglednost ureditve na tem občutljivem področju.(TFL)