Dnevne zakonodajne novosti / 14. oktober 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Vsa slovenska sodišča bodo uporabljala portal Tax-Fin-Lex
Tema dneva

Vrhovno sodišče Republike Slovenije je v postopku javnega naročila, katerega predmet je »Dostop do pravno-informacijskega sistema«, dne 11. 10. 2019 sprejelo Odločitev o oddaji naročila ponudniku TAX-FIN-LEX d.o.o. Naročilo je sklenjeno za obdobje petih let. To pomeni, da bodo v tem času vsa slovenska sodišča (tako okrajna, okrožna, višja in vrhovno sodišče kot tudi upravno in delovna sodišča) vsakodnevno uporabljala pravne informacije s portala Tax-Fin-Lex.

Ta teden v DZ: izredna seja o socialnem varstvu, odbor o proračunih
DZ se bo ta teden sestal na izredni seji, na kateri bo na predlog SDS obravnaval priporočilo v zvezi z mnenjem računskega sodišča o dostopnosti storitev socialnega varstva. Odbor za finance bo obravnaval predloga proračunov za prihodnji dve leti in paket davčnih zakonov. Knovs se bo odločal, kako naprej po tem, ko od Sove ni dobil nekaterih dokumentov.(več)

SDS, NSi in SNS za ustavno presojo glob v več zakonih
Poslanci SDS, NSi in SNS so pretekli teden na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti prekrškovnih določb zakonov o vinu, o gozdovih in o Triglavskem narodnem parku (TNP). Prepričani so, da so globe nerazumno visoke ali da sploh ne bi smele biti določene.(več)

Odbor za finance predlaga revizijo prodaje Adrie Airways
Člani odbora DZ za finance so na petkovi nujni seji na predlog Levice iskali krivce in vzroke, da je Adria Airways propadla le nekaj let po privatizaciji. Računskemu sodišču so sklenili predlagati, da opravi revizijo prodajnega postopka in prodajne pogodbe Adrie Airways nemškemu finančnemu skladu 4K in jo v najkrajšem možnem času posreduje DZ.(več)

Odbor podprl vladno novelo zakona o zdravniški službi
Odbor DZ za zdravstvo je na petkovi seji z desetimi glasovi za in enim proti podprl novelo zakona o zdravniški službi. Z njo želi zagotoviti dodatna sredstva za izvedbo pripravništev zdravstvenih delavcev in sodelavcev ter specializacij zdravnikov do konca leta 2020. Zdravniška zbornica medtem predlaga sprejem interventnih ukrepov.(več)

Ministrica zagotavlja, da ukinjanja sodišč ne bo
Ministrica za pravosodje Andreja Katič je v intervjuju za prilogo Večera V soboto povedala, da so na ministrstvu pripravili osnutek predloga reorganizacije sodne mreže, ob tem pa zagotovila, da ta ne predvideva ukinitve sodišč. Za spremembe ustave glede prenosa imenovanj sodnikov z DZ na Sodni svet pa dvomi, da bodo sprejete v tem mandatu.(več)

IP s smernicami za zaščito zasebnosti na spletu
Informacijski pooblaščenec se je ob mesecu kibernetske varnosti pridružil aktivnostim ozaveščanja in izdal smernice o orodjih za zaščito zasebnosti na spletu. Smernice podajajo spletnim uporabnikom enostavne napotke, kako zaščititi osebne podatke, omejiti dostop tretjim osebam do teh podatkov in preprečiti njihovo zlorabo, so sporočili.(več)

Na sodišče prihaja primer odrezane roke
Ta teden na sodiščih prinaša več odmevnih sojenj. V petek bo v Ljubljani predobravnavni narok za četverico obtoženih zaradi poizkusa goljufije z odrezano roko. Danes pa bo pred sodnike v Ljubljani stopila nekdanja prva dama Probanke Romana Pajenk, ki se bo zagovarjala zaradi krive izpovedbe pred preiskovalno komisijo DZ.(več)

Sodišče EU potrdilo pogoje pri lovu na strogo zavarovane živali
Sodišče EU je potrdilo pogoje po t.i. habitatni direktivi pri lovu na strogo zavarovane živali, npr. volka. Lov zaradi preprečevanja nezakonitega lova in s tem povezane krepitve družbene sprejemljivosti se načeloma lahko izvaja, a sodišče utrjuje stališče, da so pogoji za uveljavljanje tega odstopanja zelo restriktivni.(več)

Nova Evropska komisija morda šele decembra
Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je v soboto ocenil, da nova Evropska komisija morda ne bo mogla začeti svojega mandata 1. novembra, kot je predvideno. Delo bi lahko začela 1. decembra, je povedal. V Bruslju sicer čakajo na nove komisarske kandidate Francije, Romunije in Madžarske.(več)