Dnevne zakonodajne novosti / 27. marec 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Priprave ustavnega zakona glede primera NLB

Ustavna komisija DZ je začela postopke za dopolnitev ustavnega zakona, s čimer bi dodatno zaščitili slovensko premoženje v NLB. Imenovala je strokovno komisijo, ki mora v osmih dneh pripraviti mnenje o predlogu ter odgovoriti na odprte pravne dileme, nato pa je sejo prekinila. Predlog sprememb sta pripravili SDS in NSi. Po njem NLB ne sme izplačevati zahtevkov iz sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog. Vlada podpira cilj, ki ga želijo doseči predlagatelji, a meni, da nekatera vprašanja puščajo odprta. Tako med drugim ni predvidene ustrezne zaščite, ki bi bila potrebna za primere, da bi kljub vsemu prišlo do prisilnih izterjav.

Petdesetič podelili “gospodarske oskarje”
Sinoči so slovesno podelili nagrade Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, ki jih v zbornici imenujejo tudi gospodarski oskarji. Letos je nagrade prejelo devet gospodarstvenikov iz šestih slovenskih regij in osmih gospodarskih panog. Nagrajenci za leto 2017 so tako Matjaž Omladič iz podjetja Novem Car Interior Design, Iztok Špan iz podjetja Tajfun Planina, Robert Golob iz podjetja Gen-I, Mark Pleško iz podjetja Cosylab, Rado Čulibrk iz podjetja Niko, Ivan Kralj iz podjetja Arex, Flora Cvetka Tinauer iz podjetja Eba, Branko Kamenšek iz podjetja Lek Veterina in Borut Čeh iz podjetja Labena.

Bohinjska občina toži državo
Občina Bohinj je zaradi neizpolnjevanja obveznosti po Zakonu o Triglavskem narodnem parku (ZTNP-1) na Okrožno sodišče v Ljubljani vložila tožbo proti državi. Država bi namreč morala v skladu z zakonom sofinancirati razvoj območja parka, ki se zaradi lege v varovanem območju sooča s številnimi omejitvami. Kot so prepričani Bohinjci, jim država dolguje šest milijonov evrov. Ob tem je bohinjski župan Franc Kramar spomnil, da je celo državni zbor sprejel sklep, s katerim je pozval vlado, naj v proračunu zagotovi ustrezna denarna sredstva za izvajanje 10. in 11. člena zakona.

Priprave na pogajanja o proračunu EU
Parlamentarna odbora za finance in zadeve EU sta na skupni seji obravnavala priprave Slovenije na pogajanja o novem večletnem proračunu EU za obdobje po 2020, ki se bodo na polno predvidoma začela jeseni. Vlado sta pozvala, naj oblikuje jasno stališče in pogajalske smernice. Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Igor Mally, ki je zadolžen za pripravo na pogajanja, je spomnil, da bo pogajalski proces stekel po tistem, ko bo Evropska komisija 2. maja predstavila zakonodajni predlog. Pogajanja bi se morala končati že januarja 2019, kar je po Mallyjevih besedah zelo ambiciozno. Pogajanja za proračun 2007-2013 so namreč trajala 29 mesecev.

Upravljanje državnega premoženja
Komisija DZ za nadzor javnih financ je na pobudo NSi razpravljala o upravljanju državnega premoženja. V sklepih, ki jih je komisija sprejela s tremi glasovi za in dvema proti, vladi med drugim predlaga, naj popolni člane organov vodenja in nadzora Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Komisija vladi priporoča, naj stalno zagotavlja zakonito delovanje SDH in DUTB in naj prepreči vpliv političnih okoliščin in interesov na procese odločanja v zvezi z upravljanjem državnega premoženja.

TFL Glasnik: pogovor z dr. Natašo Pirc Musar
"Posameznik bo celo dobil denar, da bo dopustil, da se ga segmentira in profilira," je prepričana vrhunska poznavalka varstva osebnih podatkov odvetnica dr. Nataša Pirc Musar. V pogovoru za TFL Glasnik smo razpravljali o tem, kaj prinaša Splošna uredba o varstvu osebnih podatkov (EU GDPR), ki se začne uporabljati konec maja in na katero nismo pripravljeni: "Veliko podjetij, predvsem klubi zvestobe, banke, zavarovalnice imajo težave, ker po 25. maju stare privolitve ne bodo več veljale. Vendar imamo trenutno v Sloveniji velik problem. Strahovito zamujamo z izvedbeno zakonodajo." Pogovor z dr. Pirc Musar in veliko drugih zanimivosti bomo objavili popoldne v današnjem TFL Glasniku, še več o GDPR pa lahko izveste tudi na TFL seminarju.(TFL)