Navigacija
Portal TFL

STA novice / Komisija DZ vlado poziva k popolnitvi organov vodenja SDH in DUTB

ponedeljek, 26.3.2018

Ljubljana, 26. marca (STA) - Komisija DZ za nadzor javnih financ je na pobudo NSi razpravljala o upravljanju državnega premoženja. V sklepih, ki jih je komisija sprejela s tremi glasovi za in dvema proti, vladi med drugim predlaga, naj popolni člane organov vodenja in nadzora Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Komisija za nadzor javnih financ vladi priporoča, naj stalno zagotavlja zakonito delovanje SDH in DUTB, vključno z zagotavljanjem vseh članov organov vodenja. Prav tako vladi priporoča, naj prepreči vpliv političnih okoliščin in interesov na procese odločanja v zvezi z upravljanjem državnega premoženja.

V sklepih je komisija še predlagala predsedniku DZ, da bi o priporočilih v zvezi s problematiko upravljanja državnega premoženja na prvi naslednji seji razpravljal DZ.

Tadej Vrtovec (NSi) je v imenu predlagatelja sklica seje izpostavil, da pri upravljanju z državnim premoženjem primanjkuje vizije in dolgoročnih ciljev. "Upravljanje z državnim premoženjem je zelo politično, interesno in hkrati politično občutljivo," je očital med drugim. Prav tako je opozoril, da se številne pomembne odločitve prelagajo na obdobje po volitvah.

Priznal je, da se finančni izplen upravljanja z državnim premoženjem izboljšuje, še vedno pa zaostaja za tistim iz zasebnega sektorja. Izpostavil je tudi problematične aktualne primere, kot sta Telekom Slovenije z očitki o zlorabi prevladujočega položaja ter NLB z vprašanji prodaje in hrvaških varčevalcev. Cilj predlaganih sklepov je bil po njegovih besedah v Sloveniji doseči boljše upravljanje z državnim premoženjem: "Da se ne sklicujemo na politično voljo in volitve, ampak na to, kaj je prav in kaj ni prav."

Andrej Šircelj (SDS) je vladi očital tudi nepopolnjene organe vodenja - v DUTB manjka en neizvršni direktor, v SDH pa en član uprave.

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič je zavrnil očitke o odsotnosti ciljev in vizije. Med drugim je izpostavil, da se je v SDH donos na kapital (ROE) portfelja dvignil z 1,8 odstotka v 2014 na šest odstotkov v 2016, DUTB pa je do konca leta 2017 ustvarila 1,3 milijarde evrov denarnih prilivov. SDH ob tem deluje v skladu s strategijo upravljanja državnih naložb, DUTB pa v skladu s smernicami, ki jih potrjuje vlada. Podčrtal je tudi sprotno poročanje o doseganju ciljev.

Pomočnica uprave SDH Vanessa Grmek je ob tem poudarila, da je primerjava družb v upravljanju SDH in zasebnih podjetij "neprimerna". V strateških družbah so namreč bolj od ekonomskih pomembni strateški cilji.

Glede manjkajočih članov organov upravljanja pa je Božič poudaril, da je v SDH imenovanje člana uprave delo nadzornega sveta, v primeru DUTB pa mora najprej predlog sprejeti ministrstvo za gospodarstvo, nato pa bo svoj postopek izpeljalo še finančno ministrstvo. Šircelj mu je sicer očital izgovarjanje. To v DZ "zelo težko poslušamo", je poudaril.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window