Navigacija
Portal TFL

TFL Glasnik - številka 24, leto 2020, 22.9.2020

Arhiv starejših številk

TFL Glasnik je brezplačni e-tednik s strokovnimi članki z davčnega, računovodsko-finančnega in pravnega področja ter intervjuji s priznanimi slovenskimi strokovnjaki in podjetniki.

Strokovna revija
Tax-Fin-Lex
2350-5753
Zlata Tavčar
odv. Vesna Cukrov
dr. Rok Čeferin
dr. Miha Juhart
asist. Boštjan Koritnik
dr. Nataša Pirc Musar
odv. Andrej Razdrih
dr. Grega Strban
dr. Metka Tekavčič
dr. Miha Šepec

Želite dostop do člankov TFL Glasnika?

Brezplačna registracija
Zlata Tavčar

INTERVJU

Zlata Tavčar

Anton Panjan: Mreža 44 okrajnih sodišč je narejena za čas Marije Terezije

Anton Panjan je predsednik Višjega sodišča v Ljubljani. Kariero je začel kot sodnik v Novem mestu. Na Okrožnem sodišču v Novem mestu je nato delal šestnajst let. Zdaj že skorajda enako dolgo dela na drugi stopnji, a še vedno meni, da je v sodstvu ključno delo na prvi stopnji, ki ga izredno ceni – to je prva 'bojna linija'. Poznan je po izrazu, ki ga je povzel po besedah svojega mentorja prvi dan pripravništva: prva stopnja dela v kamnolomu, druga stopnja dela pesek, vrhovno sodišče pa dela mivko. V kamnolomu je dejansko najtežje, treba je zlomiti skale; ob dobrem prvostopenjskem sodniku je lažje biti instančni sodnik.

Nina Košmerl, mag. prava, nepremičninska posrednica

TEMA TEDNA

Nina Košmerl, mag. prava, nepremičninska posrednica

Namen, cilji in smotrnost postopka prodaje kmetijskih zemljišč

V letu 2019 je bilo v Sloveniji sklenjenih 8.783 kupoprodajnih pogodb za kmetijska in 3.275 kupoprodaj za gozdna zemljišča.  V prvi polovici leta 2020 je bilo po preliminarnih podatkih takih prodaj 3110. Tovrstne prodaje so predmet regulacije po Zakonu o kmetijskih zemljiščih (v nadaljevanju: ZKZ), ki s specifičnim postopkom in instrumenti zasleduje izboljšanje pridelovalnega potenciala, ohranjanje krajine in razvoj podeželja.

Abdata Abebe Safara, odvetnik

ČLANKI

Abdata Abebe Safara, odvetnik

Temelj prevoznikove odgovornosti in dokazno breme v skladu s Konvencijo Združenih narodov o prevozu blaga po morju iz leta 1978 (Hamburška pravila)

Pri poskusu vzpostavitve standarda skrbnosti, ki se zahteva za prevoznika in njegove zastopnike, Konvencija uporablja izraz »vsi ukrepi, ki bi se lahko razumno zahtevali, da bi se izognili izgubi, škodi ali zamudi«.

dr. Urban Vrtačnik

ČLANKI

dr. Urban Vrtačnik

Razdelitev skupnega premoženja zakoncev in zunajzakonskih partnerjev v luči notranjega prava in prava EU

Statistični podatki kažejo, da se v Republiki Sloveniji več kot tretjina sklenjenih zakonskih zvez konča z razvezo. Ob tem, ko se letno sklene tudi prek 7.000 zakonskih zvez in se ocenjuje, da v Sloveniji živi skoraj 80.000 parov v zunajzakonski skupnosti ali registrirani istospolni skupnosti, lahko zaključimo, da se z vprašanjem razdelitve skupnega premoženja gotovo sreča pomemben del slovenske populacije. Zato bi bilo pričakovati, da bi bila pravna pravila za razdelitev skupnega premoženja zakoncev in zunajzakonskih partnerjev jasna in enoznačna, postopki za razdelitev pa enostavni in hitri. Pretirano odlašanje pri razdelitvi premoženja namreč lahko vpliva na socialni status vpletenih posameznikov in jim onemogoča, da (tudi ekonomsko) zaživijo novo življenje po prenehanju družinske skupnosti.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window