Navigacija
Portal TFL

TFL Glasnik - številka 32, leto 2020, 17.11.2020

Arhiv starejših številk

TFL Glasnik je brezplačni e-tednik s strokovnimi članki z davčnega, računovodsko-finančnega in pravnega področja ter intervjuji s priznanimi slovenskimi strokovnjaki in podjetniki.

Strokovna revija
Tax-Fin-Lex
2350-5753
Zlata Tavčar
odv. Vesna Cukrov
dr. Rok Čeferin
dr. Miha Juhart
asist. Boštjan Koritnik
dr. Nataša Pirc Musar
odv. Andrej Razdrih
dr. Grega Strban
dr. Metka Tekavčič
dr. Miha Šepec

Želite dostop do člankov TFL Glasnika?

Brezplačna registracija
Zlata Tavčar

INTERVJU

Zlata Tavčar

Gorazd Podbevšek: Nadzorniki so toliko dobri, kot lastniki hočejo, da so

Z ministrstvom za finance sem sodeloval med pisanjem zakonodaje in smo prepovedali kakršne koli poskuse vpliva na kadrovanje v nadzorne svete v državnih družbah. Implicitno smo zapisali, da se vsaka razprava, vsako predlaganje ali govorjenje o tem, kdo bi moral v kateri nadzorni svet, šteje kot lobistični vpliv, da je to treba posebej zaznati, zabeležiti in javiti KPK. Problem imamo samo z implementacijo tega.

Ivan Simič

TEMA TEDNA

Ivan Simič

Vrnite nam gotovinsko poslovanje

Naslov članka je nekoliko provokativen, toda vedno bolj realen. Zaradi ukrepov in zakonodaje na področju preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, smo priča vedno večjemu številu obrazcev in evidenc, ki jih subjekti morajo izpolniti. Vse to očitno naše banke sili v najenostavnejši ukrep, to pa je, da subjektom ne odprejo bančnega računa, oziroma jim zaprejo že obstoječi bančni račun, če ocenijo, da bi lahko šlo kaj narobe. Žal ta ukrep podjetnike spravlja v položaj, ko brez bančnega računa ne morejo poslovati, poleg tega pa jih Furs lahko kaznuje, ker nimajo odprtega bančnega računa.

Tomaž Bajec

ČLANKI

Tomaž Bajec

Poskus razmejitve civilnopravne in kazenskopravne odgovornosti za odobravanje »slabih« kreditov

Svetovna finančna kriza, ki se je začela leta 2008, se je začela kot kriza finančnega, zlasti bančnega sektorja. Kriza je rezultirala v velikih izgubah bank, od katerih so nekatere šle v stečaj, nekatere so bile likvidirane, veliko bank pa je bilo dokapitaliziranih z javnim denarjem.

dr. Maria Škof

ČLANKI

dr. Maria Škof

Poznavanje evropskega prava in postopek predhodnega odločanja – z vidika odvetnice v alpsko-jadranskem prostoru

Z vstopom države v Evropsko unijo (EU) postane za odvetnika pomembno tudi poznavanje evropskega prava. Medtem ko se zdi, da je starejšim kolegicam in kolegom to včasih bolj ko ne odveč, so mlajše kolegice in kolegi, ki so se z evropskim pravom srečali že na univerzi, do tega pravnega področja bolj odprti in v njem vidijo možnosti, da poiščejo za stranke primerne rešitve. Evropsko pravo in pravni »čezmejni« koraki niso le sanje; neupoštevanje evropskega prava ima lahko za odvetnika hude odškodninske posledice. Nekateri pa prav v evropskem pravu vidijo primerno orodje, s pomočjo katerega je mogoče izpodbijati diskriminatorne ukrepe v državah članicah.

Tina Toman Pfajfar

ČLANKI

Tina Toman Pfajfar

Novosti pri pravilih notranjega revidiranja

V članku so predstavljene nekatere novosti pri pravilih notranjega revidiranja, ki spadajo v Hierarhijo pravil notranjega revidiranja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window