Navigacija
Portal TFL

TFL Glasnik - številka 15, leto 2021, 11.5.2021

Arhiv starejših številk

TFL Glasnik je brezplačni e-tednik s strokovnimi članki z davčnega, računovodsko-finančnega in pravnega področja ter intervjuji s priznanimi slovenskimi strokovnjaki in podjetniki.

Strokovna revija
Tax-Fin-Lex
2350-5753
Zlata Tavčar
odv. Vesna Cukrov
dr. Rok Čeferin
dr. Miha Juhart
asist. Boštjan Koritnik
dr. Nataša Pirc Musar
odv. Andrej Razdrih
dr. Grega Strban
dr. Metka Tekavčič
dr. Miha Šepec

Želite dostop do člankov TFL Glasnika?

Brezplačna registracija
Zlata Tavčar

KOLUMNA

Zlata Tavčar

Zlata Tavčar: Pravna, ekonomska in moralna demontaža države

Pravna država. Delovanje vseh institucij, ki so vsakemu državljanu skorajda samoumevno zagotavljale varstvo pravic, svobode, se je izgubilo. Težko verjamem, da je mogoče, da se predpisi ne upoštevajo in da se sprejemamo taki, ki so nevzdržni, ter mora potem ustavno sodišče presojati o njih. Moralna demontaža zajema več segmentov. Tako nespoštljivega komuniciranja, tudi laganja in obtoževanja, si ne more privoščiti nihče. Kot državljanka se počutim slabo.

Vida Kostanjevec

TEMA TEDNA

Vida Kostanjevec

Pravno varstvo zoper odločitve državne revizijske komisije v upravnem sporu

Z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja (Uradni list RS, št. 72/19; v nadaljevanju: ZPVPJN-C), ki ga je Državni zbor RS sprejel 30. 11. 2019 in je začel veljati dne 19. 12. 2019, je bila v Republiki Sloveniji prvič doslej uvedena možnost pravnega varstva zoper odločitve Državne revizijske komisije za revizijo postopkov oddaje javnih naročil (v nadaljevanju: DKOM), in sicer v obliki sprožitve upravnega spora.

Sara Bagari

ČLANKI

Sara Bagari

Odpoved pogodbe o zaposlitvi ob izpolnjevanju pogojev za upokojitev

Odpoved pogodbe o zaposlitvi ob izpolnjevanju pogojev za upokojitev v javnosti že nekaj mesecev buri duhove.  Prenehanje pogodbe o zaposlitvi ob določeni starosti ima sicer tako zagovornike kot nasprotnike. Ključno torišče »spora« je predvsem vprašanje oblike prenehanja pogodbe o zaposlitvi.

dr. Yuri Sidorovich, Albina Garčević

ČLANKI

dr. Yuri Sidorovich, Albina Garčević

Zakaj revizorji pogosto ne ugotovijo goljufij (razlike med revizijo računovodskih poročil in preiskavo goljufij)?

Revizor ni odgovoren za preprečevanje in odkrivanje prevar, temveč se odziva na ocenjena revizijska tveganja, ki pa so odvisna od njegovega poznavanja organizacije, njenega okolja in pridobljenih revizijskih dokazov. Revizorji računovodskih izkazov v zelo majhnem odstotku odkrijejo sum prevare na osnovi rednih revizijskih postopkov. So tako časovno kot finančno omejeni pri svojem delu, kar se odraža v precejšnji možnosti, da se prevara ne odkrije. Forenzične preiskave, ki nastopijo ko je prevara že odkrita, pa v primerjavi z redno revizijo s poglobljenimi pregledi, vodijo v dobre rezultate in priporočila, ki jih naročnik posla uporabi pri svojem nadaljnjem poslovnem odločanju pri odkritih prevarah.

dr. Živko Bergant

ČLANKI

dr. Živko Bergant

Solidarnost je tudi pravica

Solidarnost je danes in v kriznih razmerah verjetno ena najbolj uporabljanih, obenem pa tudi ena od najbolj zlorabljenih besed. Značilnost takih besed je, da jih vsi uporabljamo in mislimo, da jih naš sogovornik (ali bralec) razume in dojema na enak način kot mi sami. To mišljenje pa se ob globljem razmišljanju pokaže kot velika zmota.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window