Navigacija
Portal TFL

TFL Glasnik - številka 24, leto 2023, 19.9.2023

TFL Glasnik je brezplačni e-tednik s strokovnimi članki z davčnega, računovodsko-finančnega in pravnega področja ter intervjuji s priznanimi slovenskimi strokovnjaki in podjetniki.

Strokovna revija
Tax-Fin-Lex
2350-5753
Zlata Tavčar
odv. Vesna Cukrov
dr. Rok Čeferin
dr. Miha Juhart
asist. Boštjan Koritnik
dr. Nataša Pirc Musar
odv. Andrej Razdrih
dr. Vasilka Sancin
dr. Grega Strban
dr. Metka Tekavčič

Želite dostop do člankov TFL Glasnika?

Brezplačna registracija
Toni Perić

IZBRANO

Toni Perić

Korupcija se s časom posodablja

Po 19 letih spet pospešek posodabljanju resolucije o preprečevanju korupcije. V prizadevanja se je vključila tudi predsednica države.

Emina Kajtazović

TEMA TEDNA

Emina Kajtazović

Katere dokazne presoje mora davčni zavezanec opraviti za izračun obveznosti za DDPO?

Pravne osebe so dolžne za pravilno evidentiranje poslovnih dogodkov hraniti ustrezne listine. V primeru davčnega nadzora morajo biti na podlagi teh listin sposobne izkazati, da so relevantni poslovni dogodki, ki jih uveljavljajo kot davčno priznane odhodke, dejansko nastali. Praksa kaže, da lahko obstaja velik razkorak med tem, s katerimi listinami davčni zavezanci dejansko razpolagajo, ter med pričakovanji davčnega organa, katere listine zadostijo dokaznemu standardu v postopku davčnega nadzora.

V skladu z novejšo sodno prakso Vrhovnega sodišča RS [1] je jasno, da je stopnja dokazovanja odhodkov za namene priprave računovodskih izkazov drugačna, kot za namen izračuna davka od dohodka pravnih oseb (»DDPO«). Davčni zavezanci morajo tako poleg presoje in pripoznave poslovnih dogodkov za namene računovodenja, opraviti dodatno presojo za namen določanja davčne obveznosti za DDPO.

Maxie Nadižar Praprotnik

ČLANKI

Maxie Nadižar Praprotnik

Napake in tveganja pri sklepanju pogodb o nerazkrivanju informacij pri prodaji podjetja

Postopki prodaje podjetij so stalnica v podjetniškem svetu in so tesno povezani z varovanjem poslovnih skrivnosti in drugih zaupnih informacij. Zato so se prav za namene njihovega varovanja razvili nekateri instituti, ki ščitijo tako prodajalca kot tudi (potencialnega) kupca ter ju zavezujejo k »pozitivnemu« poslovanju in ravnanju.

Matej Potočnik

ČLANKI

Matej Potočnik

Varovanje interesov stranke ali nezakonito ravnanje zagovornika

Pri Okrožnem sodišču v Ljubljani se je nedavno na prvi stopnji zaključil kazenski postopek, v katerem je bilo sprva udeleženih 39 obdolžencev, ki jim je obtožba očitala neupravičeno proizvodnjo in promet s heroinom, kokainom, ekstazijem, marihuano, hašišem in amfetaminom. Po navedbah policije do zdaj v Sloveniji še nismo imeli hudodelske združbe, ki bi delovala v tolikšnem obsegu. V tem postopku sem opravljal vlogo zagovornika enega od oproščenih obdolžencev, zoper katerega pritožba ni bila vložena.

Iz prakse za prakso

ČLANKI

Iz prakse za prakso

Primernost metode povprečenja pri ocenjevanju vrednosti podjetij

IZ PRAKSE ZA PRAKSO (PR-OC 4-4-2023) Odboru sekcije pooblaščenih ocenjevalcev vrednosti je bilo postavljeno vprašanje, ali je mogoče metodo povprečenja uporabiti, kadar ocenjevalec pri ocenjevanju vrednosti podjetij pripravi dve oceni po eni metodi oz. načinu ter jih nato povpreči. Razumemo, da povprečenje ni skladno z Mednarodnim standardom ocenjevanja 105 10.4 in Pojmovnikom 20.15, ne glede na to, ali se uporablja znotraj ene metode oz. načina. Problematiko ocenjevanja vrednosti z metodo povprečenja je obravnaval Odbor sekcije pooblaščenih ocenjevalcev vrednosti in o tem pripravil strokovno razlago.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window