Navigacija
Portal TFL

TFL Glasnik - številka 24, leto 2021, 21.9.2021

Arhiv starejših številk

TFL Glasnik je brezplačni e-tednik s strokovnimi članki z davčnega, računovodsko-finančnega in pravnega področja ter intervjuji s priznanimi slovenskimi strokovnjaki in podjetniki.

Strokovna revija
Tax-Fin-Lex
2350-5753
Zlata Tavčar
odv. Vesna Cukrov
dr. Rok Čeferin
dr. Miha Juhart
asist. Boštjan Koritnik
dr. Nataša Pirc Musar
odv. Andrej Razdrih
dr. Grega Strban
dr. Metka Tekavčič
dr. Miha Šepec

Želite dostop do člankov TFL Glasnika?

Brezplačna registracija
Zlata Tavčar

INTERVJU

Zlata Tavčar

Jan Forsthuber: Zlati maturant pri 24 letih osvojil globalni trg

Pri komaj 22-letih se je soočil z bolečino v zapestju zaradi dolgotrajnega uporabljanja miške in veliko ponavljajočih se gibov. Med raziskavo trga so pozneje ugotovili, da gre za pereč problem v svetu – da je to šesta najpogostejša poklicna bolezen.

Stanislav Fortuna

TEMA TEDNA

Stanislav Fortuna

Kri ni voda

Tisti, ki smo bolj pogosto prihajali v ljubljansko sodno palačo, smo z rastočim nelagodjem opazovali, kako se na dnu obeh glavnih stopnišč kopiči staro pohištvo – čeprav so kipu Pravice na desnem stopnišču svojčas pozabili zavezati oči, so pomisleki o tem postali odveč, saj ga zaradi navlake skoraj nismo več videli.

Maks David Osojnik

ČLANKI

Maks David Osojnik

Konec arbitraže na podlagi Pogodbe o energetski listini znotraj EU

Sodišče Evropske Unije (v nadaljevanju: SEU) je 2. septembra objavilo prelomno odločitev v zadevi Republika Moldavija proti Komstroy LLC (zadeva C-741/19), v kateri je ugotovilo, da terjatev, ki izhaja iz pogodbe o dobavi električne energije, ne pomeni "naložbe" v smislu Pogodbe o energetski listini (v nadaljevanju: PEL). Čeprav v zadevi sploh ni šlo za spor med investitorjem iz države članice EU in drugo državo članico (t.i. intra-EU spor), je SEU kljub temu izkoristilo priložnost in pojasnilo (obiter dictum), da se klavzula o reševanju sporov med investitorji in državami/mednarodnimi organizacijami (t.i. mehanizem ISDS) iz PEL ne uporablja za intra-EU spore.

mag. Matej Loncner, mag. Boris Jagodič

ČLANKI

mag. Matej Loncner, mag. Boris Jagodič

Identifikacija organov upravljanja in revizorjevo poročanje

Komuniciranje s pristojnimi za upravljanje je pomemben del izvajanja revizije računovodskih izkazov. Revizorjeve obveznosti glede komuniciranja s pristojnimi za upravljanje so določene v MSR-ju 260. Čeprav je pristojne za upravljanje praviloma mogoče enostavno opredeliti, ni vedno tako. Za ustrezno opredelitev pristojnih za upravljanje je treba spoznati upravljavsko sestavo organizacije ter s tem pristojnosti in odgovornosti posameznih organov. Napačna opredelitev oseb, pristojnih za upravljanje, se lahko odrazi v neizpolnjevanju zahtev MSR-ja in tudi v neustreznih navedbah v revizorjevem poročilu o računovodskih izkazih.

dr. Miran Mihelčič

ČLANKI

dr. Miran Mihelčič

Terminološki kotiček: Negujmo slovenski strokovni jezik

V letu 1985, ko sem bil kot štipendist britanskega sklada Leverhulme Trust raziskovalni sodelavec na Cranfield Institute of Technology, School of Management, v Angliji, me je »našlo« povabilo k sodelovanju pri izdelavi gesel v prvem Pojmovniku poslovne informatike v Sloveniji.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window