Navigacija
Portal TFL

TFL Glasnik - številka 15, leto 2022, 10.5.2022

Arhiv starejših številk

TFL Glasnik je brezplačni e-tednik s strokovnimi članki z davčnega, računovodsko-finančnega in pravnega področja ter intervjuji s priznanimi slovenskimi strokovnjaki in podjetniki.

Strokovna revija
Tax-Fin-Lex
2350-5753
Zlata Tavčar
odv. Vesna Cukrov
dr. Rok Čeferin
dr. Miha Juhart
asist. Boštjan Koritnik
dr. Nataša Pirc Musar
odv. Andrej Razdrih
dr. Vasilka Sancin
dr. Grega Strban
dr. Metka Tekavčič

Želite dostop do člankov TFL Glasnika?

Brezplačna registracija
Lea Cimerman

IZBRANO

Lea Cimerman

Kolektivna tožba – Denar za vse?

V četrtek in petek, 21. in 22. aprila 2022, je v Portorožu potekal tradicionalni strokovni simpozij »Dnevi civilnega in gospodarskega prava«, ki ga vsako leto spomladi organizira Inštitut za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Srečanje je obravnavalo pet aktualnih tem s področja civilnega prava, ki pa so bile namenoma zastavljene razmeroma ozko, tako da jih je bilo vsebinsko mogoče obravnavati bolj poglobljeno. Ena izmed sekcij je bila posvečena povezovanju teorije in prakse na področju kolektivnih tožb, katerih se v Sloveniji še vedno zelo redko poslužujemo. V Registru kolektivnih tožb, ki ga vodi Vrhovno sodišče Republike Slovenije, je razvidno, da so bile od začetka uporabe Zakona o kolektivnih tožbah v letu 2018 do zdaj vložene le štiri. Ker so množična oškodovanja neizogibna posledica vedno bolj množične proizvodnje, množične prodaje in množičnih komunikacij, je pomembno vedeti, kakšne pravice in možnosti ima vsak od nas oziroma vsi skupaj kot potrošniki, delavci, varuhi okolja itd.

dr. Janja Hojnik

TEMA TEDNA

dr. Janja Hojnik

Vladavina prava – temeljna (pravna?) vrednota EU

Čeprav glede na člen 2 Pogodbe o Evropski uniji (PEU) vladavina prava predstavlja temeljno vrednoto EU (ali prav iz tega razloga), je predsednik Sodišča EU Koen Lenaerts konec leta 2021 javno izrazil bojazen, da bi težave z zagotavljanjem vladavine prava lahko potopile projekt združene Evrope. Izpostavil je, da so brexit, razsodba nemškega Zveznega ustavnega sodišča, ki je maja 2020 odklonilo spoštovanje sodbe Sodišča EU, ter demokratično nazadovanje na Poljskem in Madžarskem postavili Sodišče EU v središče političnega boja.

Dida Volk

ČLANKI

Dida Volk

Najemna razmerja za poslovne prostore po novem

Novela SZ-1, ki v 52. členu razveljavlja Zakon o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih (ZPSPP) iz leta 1974, ki je specialno urejal prav najemna razmerja, je začela veljati 19. junija 2021. Novega zakona za to področje nimamo, zato se za vsa najemna razmerja za poslovne prostore v zvezi z najemnimi pogodbami, sklenjenimi od 19. junija 2021 dalje, uporabljajo določbe Obligacijskega zakonika (OZ) o zakupni (najemni) pogodbi, in sicer od 587. do 618. člena OZ.

Iz prakse za prakso

ČLANKI

Iz prakse za prakso

Revizijski postopki v zvezi s povezanimi osebami

Revizijski svet je na svoji seji obravnaval problematiko revizijskih postopkov v zvezi s povezanimi strankami in pripravil strokovno razlago

Albin Igličar

ČLANKI

Albin Igličar

Zakonodajna politika v primežu kriznih razmer

Racionalna zakonodajna politika mora upoštevati objektivno družbeno stanje in objektivno mogoč domet pravnega normiranja. Šele z upoštevanjem socialnih, ekonomskih, političnih in kulturnih razmer v globalni družbi je mogoče uspešno usmerjati družbeni razvoj s pravnimi pravili. Osnovne usmeritve zakonodajne politike so večkrat določene tudi v posebnih dokumentih, ki zajemajo programe državnih organov pri sprejemanju novih in noveliranju veljavnih predpisov. Zakon vsebuje splošne in abstraktne pravne norme, s katerimi so določene pravice in dolžnosti pravnih subjektov. Ta normativni akt sprejema predstavniški organ v vnaprej določenem zakonodajnem postopku. Med krizo je utemeljen nujni zakonodajni postopek. Slediti je treba načelu ekonomičnosti. Preučiti je treba možnosti delegirane zakonodaje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window