Dnevne zakonodajne novosti / 7. december 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 8 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Vlada sprejela predlog zakona o pomoči gospodarstvu v energetski krizi
Tema dneva

Vlada je včeraj na dopisni seji sprejela predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki vključuje subvencioniranje visokih cen energentov, subvencioniranje dveh ukrepov za ohranjanje delovnih mest ter ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij. Posamezni subjekt bo lahko dobil eno vrsto pomoči, pogoj za uveljavljanje vseh pa bo, da se bodo subjektu cene za elektriko, zemeljski plin ali tehnološko paro v letu 2023 zvišale za vsaj polovico glede na leto 2021.(več)

Vlada z dopolnitvijo uredbe o omejitvi cen elektrike jasneje opredelila obseg poslov
Vlada je na dopisni seji tudi dopolnila uredbo o določitvi mehanizma oblikovanja cene električne energije za velike poslovne odjemalce. S tem se po pojasnilih ministrstva za infrastrukturo bolj jasno opredeljuje vrste poslov, s katerimi se do konca leta sklepajo dobave elektrike v letu 2023, in obravnavo dokupov manjkajočih količin.(več)

Ključna področja novega ministrstva dolgotrajna oskrba, stanovanja in ekonomska demokracija
Tri ključna delovna področja novega ministrstva za solidarno prihodnost bodo dolgotrajna oskrba, stanovanjska politika in ekonomska demokracija. Kljub zamiku pri ustanavljanju ministrstva so nekatere rešitve, ki bodo sodile pod njegovo okrilje, že pripravljene, je včeraj dejal kandidat za ministra Simon Maljevac.(več)

Elektronsko poslovanje v postopkih zaradi insolventnosti tudi za fizične osebe
Medtem ko je elektronsko poslovanje v postopkih zaradi insolventnosti že nekaj let omogočeno različnim profesionalnim uporabnikom informacijskega sistema e-sodstvo in pravnim osebam, je odslej tovrstno poslovanje na voljo tudi fizičnim osebam, udeleženim v teh postopkih, so sporočili z Vrhovnega sodišča RS.(več)

Šketa se znova poteguje za najvišjo funkcijo v tožilstvu
Ministrstvo za pravosodje je prejelo eno prijavo na razpis za imenovanje generalnega državnega tožilca, ki se je iztekel v ponedeljek. Generalni državni tožilec Drago Šketa je za STA potrdil, da ponovno kandidira za najvišjo funkcijo v tožilstvu.(več)

Naročniki na trgu javnega naročanja v Sloveniji porabijo okoli 15 odstotkov BDP
Slovenski sistem javnega naročanja postaja vse pomembnejši, je ob predstavitvi izsledkov projekta tehnične podpore za izboljšanje konkurenčnosti na trgu javnih naročil poudaril državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič. Kot je dejal, javni naročniki na trgu javnega naročanja porabijo skoraj 15 odstotkov bruto domačega proizvoda.(več)

Izredni nadzor ravnanja policije pri varovanju protestov ugotovil sistemske nepravilnosti in nesorazmerno uporabo prisilnih sredstev
Izredni strokovni nadzor nad ravnanjem policije pri varovanju protestov v Ljubljani v letih 2020 in 2021, ki ga je odredila notranja ministrica Tatjana Bobnar, je pokazal številne nepravilnosti in pomanjkljivosti, tako sistemske kot neposredno izvedbene narave. Na ministrstvu so že pripravili zakonske spremembe, poročilo pa so poslali na tožilstvo.(več)

Na sojenju nekdanjim vodilnim Nove KBM zaslišali notranje revizorje
Na mariborskem sodišču se je z zaslišanjem prič včeraj nadaljevalo sojenje nekdanjemu prvemu možu Nove KBM Matjažu Kovačiču in soobtoženim zaradi domnevno spornih poslov s hrvaškimi nepremičninami. Pred sodni senat so stopili nekateri nekdanji zaposleni v takrat drugi največji državni banki.(več)

Ministri za telekomunikacije z izhodišči za pogajanja o evropski digitalni identiteti
Ministri članic EU, pristojni za telekomunikacije, med njimi slovenska ministrica za digitalizacijo Emilija Stojmenova Duh, so včeraj potrdili pogajalska izhodišča in predloge Sveta EU za pogajanja z Evropskim parlamentom o zakonodaji za uvedbo evropske digitalne identitete, ki bo na voljo vsem državljanom in podjetjem v EU.(več)

Operaterji EU in Zahodnega Balkana za znižanje stroškov mobilnega gostovanja
Več operaterjev iz članic Evropske unije in držav Zahodnega Balkana je včeraj v Tirani podpisalo deklaracijo o znižanju stroškov podatkovnega gostovanja od oktobra prihodnje leto. Ceno nameravajo določiti do maja. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob podpisu poudarila, da je to dobro za gospodarstvo, turizem in ljudi.(več)