Dnevne zakonodajne novosti / 20. maj 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Tretji protikoronski zakon bo vlada sprejela in predstavila danes
Tema dneva

Vlada bo danes po napovedih predlog tretjega protikoronskega zakona, v katerega je tokrat kot pomoč podjetjem iz vseh panog vključila shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, posebno pozornost pa posveča turizmu in gostinstvu, predstavila poslancem koalicije ter ga nato še sprejela na dopisni seji. Sledila bo predstavitev javnosti. Nastanitvenim obratom namerava vlada pomagati tudi z izdajo turističnih bonov vsem polnoletnim državljanom v višini 200 evrov za polnoletne prebivalce in 50 evrov za mladoletne.(več)

Vlada potrdila predlog o poroštvu Slovenije za shemo Sure
Vlada je potrdila tudi predlog zakona o poroštvu Slovenije v evropskem instrumentu Sure, v katerem bo članicam EU na voljo 100 milijard evrov posojil za zmanjšanje tveganj za brezposelnost v razmerah covida-19. Slovenija bo po predlogu dala 88,1 milijona evrov poroštva, računala pa naj bi na okoli 900 milijonov evrov posojil. Evropska komisija je sicer vse članice pozvala, naj čim prej podpišejo sporazume o jamstvih.(več)

Levica z amandmajem za nemoteno delo nevladnih organizacij
Levica je pripravila amandmaje k predlogu novele zakona o ohranjanju narave, s katerimi želi nevladnim organizacijam, ki delujejo v javnem interesu ohranjanja narave, še naprej omogočiti nemoteno delo. Amandma po navedbah te stranke podpirajo tudi v LMŠ in SD.(več)

Ministrstvo študente poziva k oddaji vloge za solidarnostni dodatek
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport poziva višješolske in visokošolske študente, ki so upravičeni do enkratnega solidarnostnega dodatka za študente in vloge še niso oddali, naj do 25. maja oddajo izpolnjen elektronski obrazec te vloge na eUpravi.(več)

Opozorilo informacijske pooblaščenke ob napovedi e-cestninjenja
Ob napovedani uvedbi elektronskega cestninjenja informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik ministrstvo za infrastrukturo opozarja na nujnost spoštovanja načel varstva osebnih podatkov. Med drugim opozarja, da sistem ne sme biti zasnovan tako, da omogoča sprotno ali naknadno sledenje lokacije ali gibanja osebnih vozil.(več)

Možnost odloga plačila velja tudi za limite na osebnih računih
Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev poleg odloga kredita do enega leta omogoča tudi odlog za limite na osebnih računih. To je namreč kreditna pogodba z dovoljeno možnostjo prekoračitve stanja na plačilnem računu potrošnika, so opozorili v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).(več)

Opozicija s pobudo za čim prejšnji pogovor o spremembah volilne zakonodaje
Vodje opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB so predsedniku DZ Igorju Zorčiču poslali pobudo za čim prejšnji pogovor vodij poslanskih skupin o spremembah volilne zakonodaje. Na njem bi preverili podporo možnima rešitvama, ki sta se oblikovali skozi usklajevanja pri predsedniku republike Borutu Pahorju.(več)

Sredi epidemije 25-odstoten upad pobranih davkov in dajatev
Finančna uprava RS (Furs) je v letošnjem aprilu pobrala 1,2 milijarde evrov javnih dajatev, kar je 402 milijona evrov oz. 25 odstotkov manj kot pred letom dni. Že marca, ko je bila sredi meseca razglašena epidemija novega koronavirusa, je bil padec štiriodstoten, je razvidno iz podatkov Fursa.(več)

Tožilstvo vložilo obtožnico v zadevi Teš 6
Specializirano državno tožilstvo je na celjsko okrožno sodišče vložilo obtožnico v zadevi Teš 6 zoper 12 slovenskih in tujih fizičnih oseb ter zoper eno slovensko in eno tujo pravno osebo zaradi skupno 24 kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja ter pomoči k navedenima kaznivima dejanjema.(več)