Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj članice EU spodbuja k čim prejšnjemu podpisu sporazumov o jamstvih za shemo Sure

torek, 19.5.2020

Bruselj, 19. maja (STA) - Članice EU so danes uradno potrdile začasno shemo za preprečevanje odpuščanj delavcev zaradi pandemije novega koronavirusa, poimenovano Sure, v okviru katere bo na voljo 100 milijard evrov ugodnih posojil. Članice morajo sicer prej še podpisati sporazume o jamstvih. V Evropski komisiji jih pozivajo, naj to storijo čim prej.

Shemo Sure podpira sistem prostovoljnih jamstev vseh članic unije v skupni vrednosti 25 milijard evrov. Prispevek posamezne članice je izračunan glede na njen delež v bruto nacionalnem dohodku (BND) EU. Evropska komisija bo denar v imenu EU pridobila na mednarodnih kapitalskih trgih.

V komisiji so danes izpostavili, da je potreben še končni korak, preden bo denar stekel k članicam - članice morajo s komisijo podpisati sporazume o jamstvih. "Spodbujamo jih, naj to storijo čim prej," je poudarila govorka komisije za gospodarske teme Marta Wieczorek.

Shema Sure je eden od treh stebrov aprilskega fiskalnega svežnja v vrednosti 540 milijard evrov v pomoč delavcem, podjetjem in državam. V komisiji izpostavljajo, da je bila vzpostavljena v rekordnem času - v šestih tednih od predstavitve predloga.

Ta instrument članicam omogoča, da prosijo za finančno podporo EU v primeru nenadnega in znatnega povečanja javnofinančnih odhodkov na področju zaposlovanja zaradi epidemije v obdobju po 1. februarju letos.

"Sure bo ključna varnostna mreža za zaščito delovnih mest in delavcev, saj bo članicam zagotavljal sredstva, potrebna za financiranje ukrepov proti brezposelnosti in izgubi prihodka ter nekatere zdravstvene ukrepe," je poudaril hrvaški finančni minister Zdravko Marić.

Shema Sure bo na voljo vsem članicam, a še zlasti delavcem v državah, ki jih je pandemija najbolj prizadela. Odločitev o finančni pomoči bodo sprejele članice na podlagi predloga komisije.

Shema bo začela delovati, ko bodo vse članice zagotovile jamstva. Na voljo bo do 31. decembra 2022, jo je pa v primeru vztrajanja kriznih razmer mogoče podaljšati.

Vsi ukrepi v okviru aprilskega fiskalnega svežnja naj bi bili sicer nared do 1. junija, a evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je minuli petek ocenil, da bo Sure verjetno na voljo julija.

Finančni minister Andrej Šircelj je aprila po dogovoru o fiskalnem svežnju povedal, da naj bi Slovenija v okviru mehanizma Sure, namenjenega za sheme zaposlovanja in zmanjševanje brezposelnosti, računala na okoli 900 milijonov evrov.

Ali je Slovenija sporazum o jamstvih že podpisala oziroma kdaj naj bi to storila, za zdaj ni bilo mogoče izvedeti.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window