Dnevne zakonodajne novosti / 11. september 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 102/2023 z dne 2.10.2023
TEMA DNEVA
Sistem za prihod tujih delavcev za pomoč pri sanaciji še v pripravi
Tema dneva

Med ukrepi, ki jih je prinesel zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav, je tudi hitrejše zaposlovanje tujcev, ki bodo pomagali pri sanaciji. Kdaj bo prišlo do prvih prihodov tujcev, sicer še ni povsem jasno, saj sistem še ni vzpostavljen, prav tako še ni podzakonskega akta s poklici in dejavnostmi, kjer se bo zaposlovalo. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za delo, je v pripravi. Odredba bo podpisana in objavljena v najkrajšem možnem času, predvidoma do konca tedna, so dodali.(več)

DS o pobudi za omejitev županskih mandatov, DZ na posvetu o zdravstvu in sociali
V tem tednu bodo državni svetniki podali mnenje o pobudi za omejitev županskih mandatov. DZ naj bi predlagali, naj novelo zakona zavrne. DZ bo organiziral medgeneracijski posvet o zdravstvu in sociali, z zaslišanjem Uroša Urbanije pa bo z delom nadaljevala preiskovalna komisija DZ o sumih nezakonitega financiranja političnih strank.(več)

Na prvi redni seji po počitnicah poslanci tudi o vračilu neustavnih covidnih glob in duševnem zdravju
Kolegij predsednice DZ se je v petek dogovoril o sklicu septembrske redne seje DZ. Poslance na prvem rednem plenarnem zasedanju po parlamentarnih počitnicah med drugim čaka obravnava zakonskih predlogov o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov, zaščiti živali in duševnem zdravju.(več)

Ministrstvo načrtuje povečanje ekip ambulant družinske medicine in spremembo glavarinskih količnikov
Ministrstvo za zdravje je pripravilo usmeritve oziroma smernice zdravstvene politike za leti 2024 in 2025. V dokumentu, ki ga je pridobila tudi STA, med drugim predvidevajo uvajanje plačevanja po kakovosti, povečanje ekip ambulant družinske medicine, ob tem pa spremembo glavarinskih količnikov, pa tudi ukinitev stopnje nujnosti napotnic zelo hitro.(več)

Nacionalni strateški načrt za digitalno desetletje s 93 ukrepi
Osnutek nacionalnega strateškega časovnega načrta za digitalno desetletje, ki ga je pod okriljem ministrstva za digitalno preobrazbo pripravila medresorska delovna skupina, prinaša 93 ukrepov na štirih temeljnih področjih. To so digitalne kompetence, infrastruktura, preobrazba gospodarstva in javne storitve. Načrt bodo sproti prilagajali.(več)

Več kot polovica registriranih lobistov ni pravočasno poročala o svojem delu
Več kot polovica registriranih lobistov ni v zakonskem roku poročala o svojem delu v letu 2022, zato bodo na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) zoper nekatere kršitelje sprožili upravne sankcije. Med kršitvami izpostavljajo tudi ugotovitev, da naj bi bila dva lobista v nasprotju z zakonom zaposlena v javnem sektorju.(več)

Delodajalci pomoč zaradi poplav uveljavljajo že za 14.400 zaposlenih
Delodajalci pravico do povračila nadomestil plač za zaposlene, ki zaradi poplav ne morejo opravljati siceršnjega dela, pri državi uveljavljajo že za prek 14.400 zaposlenih. Samo vlogo za povračilo nadomestil plač delavcem, ki so jim odredili drugo delo, denimo čiščenje prostorov, je v prvih štirih dneh oddalo 67 delodajalcev za 671 zaposlenih.(več)

Po ujmi znova pozivi k ustanovitvi pokrajin in tudi povezovanju manjših občin
Ob katastrofalnih poplavah se je pokazalo, da so zlasti manjše občine težko kos vsem nalogam. A v teh menijo, da bi v tako ekstremnih razmerah težave imele tudi večje občine. Se pa strinjajo, da bi bilo koristno, če bi več manjših občin na področju zaščite in reševanja združilo moči. Znova je slišati tudi, da bi potrebovali pokrajine.(več)

EWLA vabi na predavanje o kvotah za uravnoteženost spolov v organih družb
Evropsko združenje žensk pravnic EWLA – Slovenija skupaj z Združenjem bank Slovenije vabi na predavanje doc. dr. Anje Strojin Štampar z naslovom Kvote za uravnoteženost spolov v organih družb: priložnost ali problem. Dogodek bo potekal v sredo, 13. septembra, prijave pa sprejemajo še danes do 16. ure.(več)

Na sodiščih nadaljevanje sojenja Bojanu Petanu
Na koprskem okrožnem sodišču bodo ta teden predvidoma nadaljevali sojenje prvemu možu več družb iz skupine DZS Bojanu Petanu in soobtoženim, ki jim tožilstvo očita izčrpavanje Term Čatež. Znova bo pred sodnika sedel tudi Adrian Petelin, ki mu tožilstvo očita umor 57-letnega Darja Grmeka v Kobjeglavi pri Komnu.(več)