Dnevne zakonodajne novosti / 19. julij 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 8 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Prodaja NLB se lahko začne
Tema dneva

SDH lahko po sklepu skupščine že sedaj začne postopke za prodajo NLB in za to ni treba čakati odločbe iz Bruslja glede spremenjenih zavez, je v pogovoru za STA dejala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. Ministrica pričakuje, da bo privatizacija izpeljana v skladu z načrti, da bo lahko NLB zaživela s polnimi pljuči. Skupni odbor DZ pa je ta čas podprl predlog zakona za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB in k njemu na predlog zakonodajno-pravne službe DZ sprejel številna dopolnila. DZ bo o predlogu zakona odločal na današnji izredni seji. "Danes ni več čas, da se pogovarjamo, ali moramo banko privatizirati ali ne, privatizacija je neizogibna," pa je bila jasna ministrica.

Veljati začele dopolnitve zakona o zdravniški službi
Po objavi v uradnem listu so danes začele veljati dopolnitve zakona o zdravniški službi, ki bodo olajšale zaposlitve zdravnikov iz držav zunaj EU. Z novelo zakona rešujejo kadrovske težave na področju otroške kardiologije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Po novem bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo specialisti iz tretjih držav, ki imajo posebno strokovno znanje, začasno opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji. Šlo bi za izjemne primere, ko javni zavodi s slovenskimi strokovnjaki ne morejo zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti in je s tem tvegano ogrožanje življenj ali huda okvara zdravja bolnikov.

Kovačiču tudi v drugo ni uspelo
Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo Vilija Kovačiča na poročilo Državne volilne komisije (DVK) o izidu glasovanja na majskem ponovljenem referendumskem glasovanju o zakonu o drugem tiru med Divačo in Koprom. Sodniki so tokratno pritožbo ocenili kot neutemeljeno. Hkrati so zavrgli Kovačičev predlog, da sodišče zadrži izvajanje zakona o drugem tiru. Pobudnik referenduma je nad odločitvijo vrhovnih sodnikov razočaran, saj so ti po njegovi oceni odločitev sprejeli brez kakršnegakoli "ugotavljanja". "So ugotovili, niso pa ugotavljali," je poudaril in napovedal pritožbo na ustavno sodišče, ki jo bo vložil v najkrajšem možnem času.

Največ škode je bilo v Črnomlju
Vlada se je na dopisni seji seznanila s končnim poročilom uprave za zaščito in reševanje o ukrepanju, posledicah in intervencijskih stroških ob močnem neurju s točo in poplavami, ki je prizadelo vzhodno Slovenijo junija letos. V posredovanju gasilskih enot, občin ter uprave je skupaj nastalo za skoraj 547.000 evrov intervencijskih stroškov, največ stroškov je imela Občina Črnomelj. Vlada je sprejela sklep, da se iz proračunske rezerve zagotovi več kot 412.000 evrov. Ocenjena gospodarska škoda znaša sicer 1,7 milijona evrov. Na strojih in opremi je nastalo za 702.200 evrov škode, na zalogah za 141.260 evrov, škoda zaradi izpada prihodka pa je bila ocenjena na skoraj 872.000 evrov.

Pet milijard dolarjev kazni Googlu
Evropska komisija je potrdila rekordno 4,3 milijarde evrov (pet milijard dolarjev) visoko kazen, ki jo je zaradi kršenja evropskih konkurenčnih pravil izrekla ameriškemu spletnemu velikanu Googlu. Po oceni komisije je Google zlorabil prevladujoč tržni položaj svojega operacijskega sistema za mobilne naprave Android. Google je že napovedal pritožbo. V ameriškem velikanu so po besedah evropske komisarke za konkurenco Margrethe Vestager evropske potrošnike prikrajšali za prednosti, ki jih prinaša učinkovita konkurenca. "To je glede na evropska konkurenčna pravila nezakonito," je bila jasna.

Začasna zaščita pri uvozu jeklenih izdelkov
Danes v veljavo stopajo začasni zaščitni ukrepi pri uvozu jeklenih izdelkov v EU. Ukrepi, ki jih je Evropska komisija napovedala v sredo, so odziv na preusmerjanje izvoza jekla iz drugih držav na trg EU zaradi carin, ki so jih uvedle ZDA. Šlo bo za 25-odstotne tarifne kvote, ki jih bodo uvedli, ko bo uvoz presegel povprečni obseg uvoza zadnjih treh let. Ukrepi naj ne bi vplivali na običajni uvoz jeklenih izdelkov. Začasni ukrepi lahko veljajo največ 200 dni, dokončne zaščitne ukrepe pa lahko komisija uvede po zaključku dodatne preiskave. Vse zainteresirane stranke v postopku bodo imele možnost podati komentarje oziroma pripombe.(TFL)