Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ o zaščiti NLB

četrtek, 19.7.2018

Ljubljana, 19. julija (STA) - DZ bo danes na izredni seji odločal o predlogu zakona za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB. Z njegovim sprejemom se mudi, saj je pomemben v luči načrtovane letošnje prodaje vsaj polovice NLB in pri tem dosežene cene.

Cilj predloga zakona, ki ga je pripravilo ministrstvo za finance, vlada potrdila v petek, skupni odbor DZ pa v sredo, je zaščita NLB v primeru rubeža premoženja. Zakon je tudi podlaga za to, da bo NLB državi lahko izplačala dividende, načrtovane v višini 189,1 milijona evrov, za kar čaka soglasje Evropske centralne banke.

Zakon določa, da se iz sklada za nasledstvo NLB povrne finančna vrednost, če pride do prisilnih izvršb na premoženje NLB na Hrvaškem. V njem je posebej navedeno, da ta ne vzpostavlja državnih jamstev za prenesene devizne vloge.

Takšna zaščita premoženja države v NLB je smiselna v povezavi z delno privatizacijo banke, ki jo Slovenija načrtuje v letošnjem letu. Zagotovila naj bi, da se prodaja izvede po tržnih pogojih, brez negativnega vpliva prenesenih deviznih vlog na prodajno ceno. Prav zaradi teh tveganj in posledično nižje cene je vlada lani ustavila prodajo banke.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window