Dnevne zakonodajne novosti / 23. december 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Vlada zvišala neobdavčeni znesek več dohodkov iz delovnega razmerja
Tema dneva

Vlada, ki je pred meseci zvišala neobdavčeni znesek nadomestila za prevoz na delo, prehrano in službene poti, je z novimi spremembami uredbe zvišala še nekatere druge dohodke iz delovnega razmerja. Tokrat je zvišala neobdavčene zneske dnevnic za službena potovanja v Sloveniji, terenskega dodatka, nadomestila za ločeno življenje, jubilejne nagrade, odpravnine ob upokojitvi ter plačila vajencem, dijakom in študentom. Gre za še enega v vrsti ukrepov za naslovitev draginje, je po seji vlade povedal finančni minister.(več)

Vlada za leto 2023 zamejila ceno elektrike in plina za javne zavode in občine
Vlada je včeraj sprejela uredbi o določitvi najvišje maloprodajne cene elektrike in zemeljskega plina za javne zavode, javne gospodarske zavode, javne agencije, javne sklade in občine. Uredbi bosta veljali celotno leto 2023.(več)

DZ razglasil rezultate novembrskih referendumov, objavljeni bodo v uradnem listu
DZ je na današnji izredni seji razglasil rezultate novembrskih referendumov o zakonih o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), o vladi in o dolgotrajni oskrbi. Vse tri zakone so volivci na referendumih potrdili. Po razglasitvi izidov bodo zakoni objavljeni v uradnem listu, nato bodo lahko stopili v veljavo.(več)

Nataša Pirc Musar zaprisegla kot predsednica republike
Nataša Pirc Musar, ki je bila v drugem krogu predsedniških volitev 13. novembra izvoljena za predsednico republike, je na včerajšnji slavnostni seji DZ zaprisegla kot predsednica republike. Prva predsednica v zgodovini države petletni mandat nastopa danes s prevzemom poslov od svojega predhodnika Boruta Pahorja.(več)

Mesec: Minimalna plača bo višja za okoli 100 evrov neto, kar je največ v 10 letih
Minimalna plača se bo glede na trende, ki se kažejo v gospodarstvu, v naslednjem letu zvišala za 100 evrov neto mesečno, je na novinarski konferenci po seji vlade dejal minister za delo Luka Mesec. "Gre za najvišji skok minimalne plače v zadnjem desetletju," je pojasnil Mesec. Trenutno je minimalna plača pri nekaj več kot 778 evrov neto.(več)

Vlada sprejela usklajene akte o ustanovitvi javnih zdravstvenih zavodov
Vlada je na seji sprejela z julijskim interventnim zakonom v zdravstvu usklajene akte o ustanovitvi javnih zdravstvenih zavodov. Spremembe uvajajo štiri sklope novih sklepov o ustanovitvi, ključne spremembe pa so v sestavi svetov zavodov. Po uveljavitvi spremembe bodo imeli zavodi 60 dni časa, da s spremembami uskladijo svoje statute.(več)

Vladna in sindikalna stran podpisali dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu
Vladna stran in predstavniki reprezentativnih sindikatov so včeraj podpisali pred dvema tednoma parafiran sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev v zdravstvu in socialnem varstvu. Dogovor večini zaposlenih, ki so predmet sporazuma, v prihodnjem letu prinaša dvig plač v višini od enega do pet plačnih razredov. Višje bodo tudi zdravniške plače.(več)

Vlada odpravila sporno uredbo o financiranju STA na kos
Vlada je sprejela uredbo, s katero bo prenehala veljavnost zdajšnje uredbe o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije. Slednjo je sprejela vlada Janeza Janše in je uvedla plačevanje javne službe po številu objavljenih novic in fotografij. Vlada bo tudi pooblastila Ukom za podpis pogodbe o financiranju STA za prihodnje leto.(več)

Vlada na seji še o drugih gospodarskih temah
Vlada je včeraj na redni seji med drugim sklenila v Eles vplačati 170 milijonov evrov. Sprejela je tudi predlog novele zakona o kmetijstvu, s katero se dopolnjuje pravno podlago za začetek izvajanja skupne kmetijske politike 2023-2027. Z novelo zakona o tehničnih zahtevah za proizvode in o ugotavljanju skladnosti pa se v slovenski pravni red prenaša evropska direktiva.(več)

Sodišče EU: Amazon je lahko odgovoren za zlorabe blagovnih znamk
Ameriški spletni velikan Amazon je lahko odgovoren, če prodajalci na njegovem spletnem mestu zlorabijo blagovne znamke, je sporočilo Sodišče EU. Sodišči v Belgiji in Luksemburgu sta namreč Sodišče EU zaprosili za mnenje o sodnem sporu, ki ga je proti Amazonu sprožil francoski luksuzni proizvajalec čevljev Christian Louboutin.(več)

Sodišče EU: Posameznik, ki zboli zaradi onesnaženega zraka, nima pravice do odškodnine
Sodišče EU je razsodilo, da posameznik, ki zboli zaradi onesnaženega zraka, od države ne more zahtevati odškodnine. Opozorilo pa je, da morajo imeti pravico, da od državnih organov zahtevajo ukrepe, in ni izrecno izključilo možnosti, da bi države lahko odgovarjale na podlagi nacionalnih predpisov.(več)