Dnevne zakonodajne novosti / 5. september 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 102/2023 z dne 2.10.2023
TEMA DNEVA
Za fizične osebe solidarnostni prispevek okoli 68 evrov
Tema dneva

Solidarnostni prispevek, ki ga kot enega od virov sredstev za pomoč po poplavah uvaja v soboto uveljavljeni interventni zakon, bi po izračunih finančnega ministrstva znašal v povprečju okoli 68 evrov na zaposlenega. Tisti s povprečno plačo bi plačali 73 evrov, tisti z minimalno pa 39 evrov. Gre za začasni prispevek, ki bo veljal dve leti. Pri tem je določeno, da so osebe z najnižjimi prihodki plačila prispevka oproščene. Povprečni znesek pri pravnih osebah bi medtem znašal okoli 886 evrov, so še sporočili z ministrstva.(več)

Steklo sprejemanje vlog za povračilo plač zaradi odpravljanja posledic poplav
Delodajalci, ki so po poplavah v začetku avgusta odredili zaposlenim drugo delo, npr. čiščenje proizvodnih prostorov, lahko oddajo vlogo za povračilo izplačanih plač tem delavcem. Sprejemajo jih na zavodu za zaposlovanje, izplačane plače pa bodo prejeli povrnjene v celoti. Rok za oddajo vloge je 18. september.(več)

Po ujmi 668 evrov solidarnostne pomoči samozaposlenim v kulturi, samostojnim novinarjem in verskim uslužbencem
V skladu z interventnim zakonom po avgustovski ujmi je ministrstvo za kulturo samozaposlenim v kulturi, samostojnim novinarjem in verskim uslužbencem, ki so utrpeli škodo, zagotovilo 668,21 evra enkratne solidarnostne pomoči. Vlogo lahko do 30. septembra oddajo na ministrstvo.(več)

Ministrstvo z obrazložitvijo predloga za začasno obdavčitev bank
Banke v Sloveniji so lani povečale svojo dobičkonosnost, ki se po navedbah ministrstva za finance še naprej povečuje. "Na podlagi analiz o stanju v sistemu predlagamo dodatno začasno obdavčitev bank v višini 0,2 odstotka bilančne vsote za obdobje petih let," so sporočili z ministrstva za finance.(več)

Zagovornik ni ugotovil diskriminacije beguncev na podlagi narodnosti ali etničnega porekla
Zagovornik načela enakosti ni ugotovil, da bi Urad za oskrbo in integracijo migrantov ukrajinske begunce obravnaval bolje kot begunce iz drugih držav. Različna obravnava je predvsem posledica različnih pravnih statusov, in ne narodnosti ali etničnega porekla, so navedli pri Zagovorniku.(več)

Zdravstvena reforma po ocenah predsednice republike in ministrstva ne bo končana v tem mandatu
Reforma zdravstva ne bo končana v mandatu te vlade, sta ob obisku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana poudarila predsednica republike Nataša Pirc Musar in državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar. Pirc Musar je ob tem izrazila upanje, da kljub katastrofalnim poplavam zdravstvena reforma ne bo potisnjena v ozadje.(več)

S sporazumom do hitrejših in cenejših postopkov varovanja izumov
Urad RS za intelektualno lastnino in Evropska patentna organizacija sta podpisala delovni sporazum o sodelovanju pri poizvedbah, ki bo po navedbah urada omogočil hitrejše pridobivanje kakovostnih informacij v postopkih podelitve patenta. Prijavitelji evropskih in mednarodnih patentov bodo dobili tudi možnost dodatnih finančnih ugodnosti.(več)

Slovenija izdala prvo inflacijsko obveznico
Slovenija je izdala prvo obveznico, indeksirano na inflacijo, v višini 100 milijonov evrov in realnim kuponom 0,825 odstotka, ki zapade leta 2034. Hkrati je bila sklenjena obrestna zamenjava za namen uravnavanja obrestnega tveganja iz naslova inflacije po fiksni obrestni meri 3,5 odstotka, so sporočili s finančnega ministrstva.(več)

Deležniki z novim dogovorom o sledljivosti porekla mesa
Deležniki v verigi oskrbe z mesom so z ministrstvom za kmetijstvo sklenili nov dogovor o izvajanju sledljivosti porekla mesa in spremljanju njegovih masnih tokov. Novost med drugim prinaša jasno povezljivost označb na maloprodajnem računu z označbami na prodajnem mestu. S sklenitvijo dogovora je tudi izpolnjena ena od stavkovnih zahtev kmetov.(več)

Bruselj z zbiranjem podatkov do morebitne spremembe statusa zaščite volka v EU
Vnovična naselitev volkov na nekatera območja EU, kjer so že živeli, prinaša vse več konfliktov z lokalnimi kmetijskimi in lovskimi skupnostmi, ugotavljajo na Evropski komisiji. Bruselj zato poziva zainteresirano javnost, naj do 22. septembra posreduje podatke o številu volkov in njihovem vplivu, da se po potrebi spremeni status zaščite volka v EU.(več)