Dnevne zakonodajne novosti / 10. julij 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 63/2019 z dne 21.10.2019
TEMA DNEVA
Ministrstvo prisluhnilo staršem
Tema dneva

Na socialnem ministrstvu so se v okviru javne razprave o osnutku novele zakona o osebni asistenci odločili, da bodo upoštevali ključno pripombo, da je družinski član lahko osebni asistent. S tem bodo prisluhnili tistim staršem, ki želijo biti osebni asistent svojim otrokom. Trenutno je med 620 uporabniki 120 takih, ki jim pomoč kot osebni asistenti nudijo zgolj družinski člani. Predlog zakona, s katerim želijo odpraviti nekatere pomanjkljivosti, ki so se pokazale v praksi, sicer ostaja v javni razpravi do 29. julija.(več)

Za nobenega od predlogov o financiranju šol ni večine
SMC ne bo podprla novele zakona o financiranju šol. Tudi premier Marjan Šarec je v odgovoru na poslansko vprašanje včeraj v DZ dejal, da za nobeno od predlaganih sprememb financiranja zasebnih osnovnih šol ni potrebne večine. Zato mu je žal, da na odboru DZ ni bilo sprejeto njihovo dopolnilo, s katerim bi osnovni člen predlagane novele pustili odprtega in tako omogočili pogovore o kompromisni rešitvi. DZ bo o noveli odločal danes.(več)

Preiskava v zadevi Kangler ostaja na dnevnem redu DZ
Državni zbor je soglasno potrdil dnevni red julijskega zasedanja, kar pomeni, da je nanj kljub opozorilom o poseganju v druge veje oblasti uvrščena tudi odreditev parlamentarne preiskave v zadevi Kangler. Na ministrstvu za pravosodje so ob tem opozorili, da morajo biti pravosodni organi pri svojem delu neodvisni od vsakokratne oblasti.(več)

Šarec: Ukrepi glede socialnih transferjev korak v pravo smer
Ukrepi ministrstva za delo na področju sistema socialnih transferjev, tudi glede ukinitve dodatka za delovno aktivnost, gredo v pravo smer, je prepričan premier Marjan Šarec. Na seji DZ je zavrnil očitke Levice, da vlada sprejema protisocialne ukrepe, ter opozoril na problematiko zlorab socialnih transferjev.(več)

Letos 69 milijonov evrov za delo sklada
Vlada je na seji odbora za državno ureditev in javne zadeve sprejela poslovni in finančni načrt javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada za letošnje leto. Načrtovanih je dobrih 69,2 milijona evrov odhodkov, in sicer 63,7 milijona evrov za programe sklada ter 5,5 milijona evrov za njegovo delovanje.(več)

Levica glede davčne reforme pričakuje še usklajevanja
Stranka Levica ni zadovoljna z osnutkom davčne reforme, ki je v javni razpravi, a meni, da to ni končni predlog in da se bodo o spremembah še pogovarjali, tako da končnega stališča še nimajo. O predlaganih spremembah pri davkih bodo govorili tudi v soboto, ko bo svet stranke odločal o nadaljnjem sodelovanju z vladno koalicijo.(več)

Senat zavrnil zahtevo za sodno preiskavo proti Petriču
Zunajobravnavni senat Okrožnega sodišča v Kopru je zavrnil zahtevo za sodno preiskavo proti predsedniku nadzornega sveta Kolektorja Stojanu Petriču in sodelavcem zaradi sumov storitve kaznivih dejanj pri prevzemu Etre 33, poroča spletni portal Siol. Sodišče je o uvedbi preiskave odločalo dve leti, tudi zaradi odsotnosti preiskovalne sodnice.(več)

Akos bo Telemachu odvzel del frekvenc za mobilno telefonijo
Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) bo do konca septembra Telemachu odvzela del frekvenc za mobilno telefonijo, ki jih je Telemach pridobil s prevzemom Tušmobila, ter jih v tem času podelila prek javnega razpisa, so povedali v Akosu. Telemach je zoper odločbo vložil tožbo.(več)

Hrvaška diplomacija verjame, da sodišče EU ne bo pristojno
Ponedeljkova ustna obravnava o dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava kot posledice neizvajanja arbitražne razsodbe v Luxembourgu ni naletela na velik odmev v hrvaških medijih. Večinoma so povzeli pričakovanja hrvaških diplomatov, da se sodišče ne bo razglasilo za pristojno v primeru slovenske tožbe.(več)