Dnevne zakonodajne novosti / 17. februar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 121/2023 z dne 1.12.2023
TEMA DNEVA
Energetski in podnebni načrt tarča številnih kritik
Tema dneva

Zaključila se je javna obravnava osnutka celovitega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN), ki ga je pripravilo ministrstvo za infrastrukturo. V mesecu dni so zvrstile številne kritike na račun načrta, ki zajema obdobje 10 let. Ministrstvo bo zdaj v enem tednu "pripravilo nov dokument" in ga posredovalo v sprejemanje vladi. Evropski komisiji bi ga sicer morali posredovati že do konca lanskega leta, sedaj pa ga v Bruslju pričakujejo najkasneje do konca tega meseca. NEPN bo prvi strateški dokument v energetiki po 16 letih.(več)

Na zakon o poroštvih za stanovanjske kredite več pripomb
Na finančnem ministrstvu so pregledali pripombe, ki so jih prejeli na januarja objavljeni predlog zakona o poroštvih države za stanovanjske kredite. Največ se jih nanaša na določbe glede upravičencev, lastne udeležbe in obrestne mere, med njimi pa je tudi nekaj javnosti všečnih pripomb, ki so jih posredovale politične stranke, so povedali za STA.(več)

Delovna telesa DZ o koronavirusu, Salonitu in sanaciji bolnišnic
V središču pozornosti dogajanja v DZ bodo tudi ta teden pogovori za sestavo nove vlade. Sestala pa se bodo tudi nekatera parlamentarna delovna telesa. Med drugim bodo na odboru za zdravstvo spregovorili o pripravljenosti Slovenije na novi koronavirus, skupaj z odborom za okolje pa tudi o sežiganju odpadkov v Salonitu Anhovo.(več)

Pripravljen predlog etičnega kodeksa za poslance
Vodja delovne skupine za pripravo etičnega kodeksa za poslance Igor Zorčič je v četrtek pozval poslanske skupine k sopodpisu predloga kodeksa. Ta med drugim določa, da poslanec varuje ugled Slovenije, DZ in poslanske funkcije. Določa tudi lojalnost, odgovornost, domoljubnost, poštenost ter da je poslanec urejen primerno in dostojno svoji funkciji.(več)

Začel se je izbor novega ustavnega sodnika ali sodnice
V petkovem uradnem listu je objavljen poziv predsednika republike Boruta Pahorja k zbiranju predlogov možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča. Sredi julija se namreč izteče mandat sodnici Dunji Jadek Pensa. Predloge kandidatov je treba poslati najkasneje do 15. aprila v predsednikov urad.(več)

ESS nenaklonjen dopolnitvam pokojninskega zakona
Ekonomsko-socialni svet (ESS) je v petek med drugim obravnaval predlog dopolnitev pokojninskega zakona in predlog novele zakona o dohodnini, ki so ju v parlamentarni postopek vložili v SDS. Prvemu predlogu so odrekli podporo, glede drugega pa niso oblikovali enotnega stališča.(več)

Kmetje pozivajo k ponovnemu premisleku glede vrednotenja nepremičnin
Kmetje imajo na predlog modelov vrednotenja nepremičnin številne pripombe, zato pozivajo vlado, naj se ji s tem ne mudi. Med drugim predlagajo, da se najprej uredi vse evidence o nepremičninah. V drugačnem primeru je lahko celo ogrožen obstoj slovenskega kmeta, so opozorili na srečanju v Pesnici.(več)

Revizijska komisija zavrnila zahtevek za revizijo pri razpisu za prečkanje Glinščice
Državna revizijska komisija je zavrnila zahtevek za revizijo pri razpisu za gradnjo viadukta Glinščica na železniški progi Divača-Koper, ki ga je podal prvotno izbrani konzorcij podjetij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel, je poročala TV Slovenija. Nov razpis bo po njihovih informacijah najverjetneje objavljen ta teden.(več)

Na sodiščih nadaljevanje nekaterih odmevnih sojenj
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se bo ta teden nadaljevalo sojenje domnevni hudodelski združbi, ki naj bi se med septembrom 2016 in junijem 2018 ukvarjala s preprodajo orožja in streliva. V sodno klop bo znova sedla tudi četverica obdolženih v aferi dodatki za stalno pripravljenost.(več)