Navigacija
Portal TFL

STA novice / Poziv predsednika Pahorja k zbiranju predlogov kandidatov za ustavnega sodnika

petek, 14.2.2020

Ljubljana, 14. februarja (STA) - V današnjem uradnem listu je objavljen poziv predsednika republike Boruta Pahorja k zbiranju predlogov možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča. Sredi julija se namreč izteče mandat sodnici Dunji Jadek Pensa. Predloge kandidatov je treba poslati najkasneje do 15. aprila v predsednikov urad.

O tem, da se 14. julija izteče mandat sodnici Jadek Pensi, je predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez predsednika republike Pahorja obvestil 20. januarja, so sporočili iz urada.

Sicer zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika lahko izvoljen slovenski državljan, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Prav tako lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest.

Predlogi možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča morajo biti obrazloženi, posebej mora biti priloženo pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti in dokazila o izpolnjevanju pogojev.

Potem ko bo predsednik republike sprejel odločitev o izboru kandidata oziroma kandidatov za ustavnega sodnika in pred glasovanjem v državnem zboru, je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata oziroma kandidatov, so še zapisali v uradu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window