Dnevne zakonodajne novosti / 24. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 15 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 62/2024 z dne 24.7.2024
TEMA DNEVA
PCT ne bo obvezen za tiste, ki najmlajše pripeljejo v vrtec ali šolo
Tema dneva

Vlada je sinoči na dopisni seji dopolnila odlok o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter tako umaknila zahtevo za izpolnjevanje oz. preverjanje pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT) za tiste, ki pripeljejo otroke v vrtec oz. prve tri razrede osnovne šole. Sprememba velja že danes. Na ministrstvu so sicer še včeraj pojasnili, da morajo vsi, ki vstopajo v katerikoli vzgojno-izobraževalni zavod, izpolnjevati pogoj PCT, a so si kot kaže kasneje premislili in to spremenili.(več)

Na odboru DZ različno o pravočasnosti in smiselnosti vladnih ukrepov pred začetkom pouka
Vlada je na področju izobraževanja popolnoma pogorela, še teden dni pred začetkom pouka šolniki nimajo relevantnih informacij o začetku pouka, je na seji odbora za izobraževanje ocenil poslanec SD Marko Koprivc. Predstavnika ministrstev za izobraževanje in za zdravje sta poudarila, da je prvotni cilj ukrepov, da šole ostanejo odprte čim dlje.(več)

V teku javna razprava o predlogu Nacionalnega programa visokega šolstva 2021-2030
Do 20. septembra letos je v teku javna razprava o predlogu Nacionalnega programa visokega šolstva 2021-2030. Po navedbah šolskega ministrstva je to ključni strateški dokument za slovensko visoko šolstvo, ki bo osnova za oblikovanje politik na tem področju v naslednjih desetih letih.(več)

Zorčič za kazensko preganjanje poveličevanja nacizma in totalitarnih simbolov
Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je ob vseevropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov poudaril, da je vsako poveličevanje nacizma in totalitarnih simbolov izredno nevarno in nedopustno, pa vendar vse bolj pogosto početje. Zato bi moralo biti tudi pri nas kazensko preganjano, se je zavzel Zorčič.(več)

Kršitev izplačila regresa letos že več kot lani v celem letu
Poletje je čas dopustov, dopusti pa so neločljivo povezani z regresom, ki ga zakon priznava zaposlenim. Delodajalcev, ki so izplačevali plače, ne pa regresa, je bilo lani po podatkih Fursa 13.759, letos pa 14.889. Inšpekcija je medtem do sredine preteklega tedna zaznala že več kršitev izplačila regresa kot lani v celem letu, a izplačil ne more odrediti.(več)

Lani za četrtino manj osebnega dopolnilnega dela
Epidemija covida-19 je zarezala tudi v t. i. malo delo. Lani je bilo izdanih 15.730 vrednotnic za osebno dopolnilno delo, kar je 24,15 odstotka manj kot v predhodnem letu. Četudi zanimanje za osebno dopolnilno delo v zadnjih letih upada, pa je še vedno precej večje kot pred uveljavitvijo sistema vrednotnic, kažejo podatki ministrstva za delo.(več)

V drugi polovici junija najmanj dela od doma po decembru 2020
Pojav novega koronavirusa je povzročil razmah dela na daljavo, ki pa je z izboljšanjem zdravstvenih razmer letos zgodaj poleti znova v večji meri prešlo na delo na sedežu delodajalca. Največ zaposlenih je vse dni od doma delalo v začetku decembra lani, okoli 17 odstotkov, najmanj pa v drugi polovici junija letos, okoli dva odstotka.(več)

Obtoženi zlorabe sredstev za razvoj Pomurja krivde ne priznavajo
Deset let po hišnih preiskavah se je na okrožnem sodišču v Ljubljani včeraj začel narok za obtožene kaznivih dejanj, povezanih z očitanimi nepravilnostmi pri porabi sredstev iz programa za razvoj Pomurja. Obtoženi krivde niso priznali. Njihovi odvetniki so zahtevali izločitev vrste dokazov, narok pa se bo nadaljeval čez dva meseca.(več)